Current Affairs PDF Sales

English Questions : Sentence Correction(Phrase Replacement) Set 114

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10) :In the questions given below, there is a sentence in which one part is given in bold.
The part given in bold may or may not be grammatically correct. Choose the best alternative among the four given which can replace the part in bold to make the sentence grammatically correct. If the part given in bold is already correct and does not require any replacement, choose option (5), i.e. “No replacement required” as your answer.

  1. In 1834, British Parliament made a solace aspect to the workers, passing a Poor Law that was aimed to protect workers from starvation in time of unemployment.
    1. twisted to the workers
    2. a kink for these workers
    3. spacious routine where the workers
    4. desolate to the workers
    5. No replacement required
    Answer : 4)
    Explanation :
    desolate to the workers- unused or waste for the workers

  2. Alliances are naturally addition to international politics and friend-enemy binaries and historical hesitations are often cast aside when such alliances take shape.
    1. traits where international politics may
    2. characteristics in international politics
    3. natural to international politics
    4. fetish examples of international politics
    5. No replacement required
    Answer : 3)
    Explanation :
    natural to international politics- normal routine in international politics

  3. In South Africa, Gandhi became involved in efforts to end discrimination against the Indian minority there, who were customaries by both the British and by the Boers, descendants of the original Dutch settlers of the region.
    1. natively expressed both by British
    2. oppressed both by the British
    3. innate by both the British
    4. familiar destructed by both the British
    5. No replacement required
    Answer : 2)
    Explanation :
    oppressed both by the British – exploited by British

  4. The new political charter of Hamas marks a departure from several of its earlier controversial positions, indicating that the Islamist movement is willing to take a most realistic view of the Israel-Palestine conflict.
    1. had indigenous deportation of
    2. were habitual with the on goings
    3. counted an exit from various
    4. are intuitive as to what
    5. No replacement required
    Answer : 5)
    Explanation :
    There is no replacement required.

  5. When India gained its independence and Gandhi gained martyrdom in 1947 and ’48, the country set an example that African and Asian leaders will follow to independence by the decadence that followed.
    1. in the decades that followed
    2. for the decades that followed
    3. in the decades that preceded
    4. as to the decades that were following
    5. No replacement required
    Answer : 1)
    Explanation :
    in the decades that followed- years which followed

  6. It is a testamentary to the unexpectedness of Theresa May’s call for a snap general election that even in the hour before the announcement, when her office had indicated that the British Prime Minister would be speaking on the steps of Downing Street.
    1. testament for the inherent
    2. testament to the unexpectedness
    3. testament in the congruously
    4. testament upon the probability
    5. No replacement required
    Answer : 2)
    Explanation :
    testament to the unexpectedness – tribute / reward to the surprised

  7. Since the benefits of globalisation are diffusing between billions of people while its costs are concentrated on a smaller but organised group, such adjustments often end up validating populist, protectionist policies.
    1. are impulse among many
    2. are diffused among startling
    3. are diffused among billions
    4. are fortuitous among many
    5. No replacement required
    Answer : 3)
    Explanation :
    are diffused among billions – distributed among

  8. It is important to reflect on how the medical profession —always held in respect in our society has come to such a sorry pass where health-care workers needing caring from the very people they are meant to take care of.
    1. workers need protection from
    2. workers needs refining of
    3. workers needing modification from
    4. workers need unclad protection from
    5. No replacement required
    Answer : 1)
    Explanation :
    workers need protection from – needs security

  9. Pakistan has consistently used terrorism as a tool of statecraft, and yet there is a recognition today that it is pivotali stature in addressing terror.
    1. it is comforting state
    2. it is a pivotal state
    3. it is an expedient
    4. it is nuance way
    5. No replacement required
    Answer : 2)

  10. In 1962, Beijing had masked its intentions skilfully, while India, in the absence of any major overt action by China, was lulled into a false sense of complacency.
    1. reassured to a false sensing
    2. lulled into falsity senses
    3. buffering at a false sense
    4. lulled into a salvation sense
    5. No replacement required
    Answer : 5)
    Explanation :
    There is no replacement required.