English Questions: Sentence Correction(Pharse Replacement) Set 121

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Replace the Word

Directions(Q.1-10) : – Which of the pair of phrases 1,2,3,4 given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct . If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (5) as the answer.

  1. India’s Swachh Bharat Mission is receiving ilk praise for attempting to close the sanitation ordeal of nearly 60% of the rural population not having access to a toilet at home in 2014. The NDA government paltry Mahatma Gandhi’s vision of a clean and healthy country when it launched the crucible programme.
    1. predestined, stasis , coverted , financial
    2. persistent , move , mandated , agriculture
    3. surprising , activity , interdicted , private
    4. global , gap , invoked , ambitious
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    global – relating to the whole world
    gap – a space or interval
    invoked – cite or appeal to
    ambitious – having or showing a strong desire and determination to succeed
  2. The victory at Quebec can be multifaceted to many factors. Although Quebec was heavily defended , the overall position of the French was refractory weak. They had lost many of their Indian allies. The army was restrained  to the limit after years of fighting against the plumb resources of the British.
    1. extroverted, knocking , progressive , diversifies
    2. attributed , extremely , strained , greater
    3. unconstrained, imputably , conservative, represents
    4. loquacious , simulated , radical , deplores
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    attributed – regard something as being caused by
    extremely – to a very great degree
    strained – showing signs of nervous tension or tiredness
    greater – of an extent, amount, or intensity considerably above average
  3. The soft ungovernable soil beneath the Leaning Tower of Pisa in Italy has helped it stand through fulsome strong earthquakes since 1280, say scientists who swarmed the mystery behind how the structure remained undamaged, despite leaning at a habitual five-degree angle.
    1. assertive, recalling , accustomed, indolence
    2. fostering , idolizing , imminent , torpidity
    3. foundational , numerous , unveiled , precarious
    4. retaining, invalidating , abandoning , resulting
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    Foundational – denoting an underlying basis or principle
    numerous – great in number
    unveiled – show or announce publicly
    precarious – not securely held or in position
  4. There is a deeper problem in terms of civil society and our social movements. Our movements have been theoretically acute and organisationally substantial on issues like the right to information, the question of biotechnology, but they have been parochial, failing to combine the local and the international in creative ways.
    1. extralegal , production , blench, quail
    2. prohibited , market , advert, mention
    3. devout, pious, sanctimonious , mitigate
    4. bucolic, rustic, primitive, raw
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  5. The campaign for elections in Brazil is sage by an anti-establishment mood, as in marvel democracies. Legislators at the state and national levels are being gross, but it is the contest for the President’s post that has really dank the campaign.
    1. wrecked , mumbled , vitiated, abjured
    2. spawned , emphasized , mixed , regale
    3. beset , several , elected , polarised
    4. superseded, understated , progenitor , subsist
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    beset – trouble (someone or something) persistently
    several – more than two but not many
    elected – opt for or choose to do something
    polarized – restrict the vibrations of wholly or partially to one direction
  6. Without full commitment to these aspects of development, there is little chance of meaningfully achieving the Sustainable Development Goals on water and sanitation anytime soon. Besides ending manual scavenging , the Swachh Bharat Mission must ensure that the manual cleaning of septic tanks, which is killing so many workers each year, is stopped and that funds for rehabilitation reach them.
    1. accustomed , nugatory , prick , exhorting
    2. barren , vital , myopic , feudalism
    3. parched , primary , bellicose , paramount
    4. fertile, tributary , intemperate , sanguinary
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  7. The feeble machinery required to enforce legal provisions ramble, and the infrastructure to manage waste scientifically are drudgery, making it unlikely that there will be significant public health outcomes travailing from high-profile cleaning campaigns.
    1. cumbersome , horde , cavil, niggle
    2. poignant , moderator , true, existent
    3. recommendatory , invitee , shrink, flinch
    4. official , vigorously , inadequate , flowing
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    official – relating to an authority or public body
    vigorously- in a way that involves physical strength
    inadequate – lacking the quality or quantity required
    flowing – hanging or draping loosely
  8. The genealogy of Ambedkar’s signposting of constitutional morality may be traced to the strength of anti-caste resistance and the abolition of untouchability. It is from this context that constitutional wisdom was applied to analogous situations of oppressions based on sexuality.
    1. mischievous, impish, waggish, frolicsome
    2. delight, gladden, gratify, tickle
    3. bard, versifier, civil, poetaster
    4. meditate, deliberate, ruminate, mull
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation :
    The sentence is correct.
  9. Despite its stated global sapient, India behaves like a country confined to its South Asian geopolitical space. By uncanny our involvement in a never-ending battle with Pakistan and infirm diplomatic and political energy towards fighting it, we have dissipitate withdrawn ourselves into our little favourite box called South Asia.
    1. ambitions , enhancing , directing , effectively
    2. contour, profile, silhouette , monstrous
    3. fight, combat, resist, withstand
    4. sporadic, intermittent, occasional, fitful
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    ambitions – a strong desire to do or achieve something
    enhancing – intensify, increase, or further improve
    directing – control the operations of
    effectively- in such a manner as to achieve a desired result
  10. The fulsome of legal dialogues on the validity of triple talaq conceals the result of exigency that have already taken place in our courts on this subject. The renewed debate has come through a questionnaire circulated by the Law Commission where it posed the question of whether triple talaq should be abolished or prod, along with a score of other questions predominantly in the context of convincing a uniform civil code (UCC).
    1. contemplative, reflective, meditative, thinking
    2. thicket , churnings , modified , framing
    3. persistence, tenacity , palpable, appreciable
    4. execute, accomplish, achieve, effecting
    5. no correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    thicket – a dense group
    churnings – move or cause to move
    modified – make partial or minor changes
    framing – formulate