Current Affairs PDF Sales

English Questions : Sentence Correction(New Pattern) Set 106

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction (Phrase Replacements), which is BASED ON IBPS EXAMS 2017 !!!

Directions (01-10): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

  1. (I) the US has been turning the screws on Pakistan – which provides safe haven to terror groups
    (II) target both India and the US – and recently designated Pakistani terror mastermind Hafiz Saeed’s political front Milli Muslim League as a terror group

    1) because
    2) as
    3) that
    4) moreover
    5) hence
    Answer : 3)
    Explanation :
    that – the US has been turning the screws on Pakistan – which provides safe haven to terror groups that target both India and the US – and recently designated Pakistani terror mastermind Hafiz Saeed’s political front Milli Muslim League as a terror group

  2. (I) is not born spiritual, It has to be consciously cultivated through
    (II) environment, right associations and life-enhancing books.

    1) someone
    2) one
    3) anyone
    4) everyone
    5) each
    Answer : 2)
    Explanation :
    One is not born spiritual. It has to be consciously cultivated through one’s environment, right associations and life-enhancing books.

  3. (I) in this case, the benefits are wider-reaching when measured in intellectual, human and social capital
    (II) the opportunities offered to young Indians

    1) and
    2) because
    3) as
    4) if
    5) though
    Answer : 1)
    Explanation :
    And, in this case, the benefits are wider-reaching when measured in intellectual, human and social capital, and the opportunities offered to young Indians.

  4. (I) had inched up to a 17-month high of 5.21% in December 2017, the last month for
    (II) the MPC had data at the time of its last meeting, fell to 4.4% in February 2018

    1) and
    2) also
    3) though
    4) however
    5) which
    Answer : 5)
    Explanation :
    which had inched up to a 17-month high of 5.21% in December 2017, the last month for which the MPC had data at the time of its last meeting, fell to 4.4% in February 2018.

  5. (I) is SandpaperGate seen as so much more deplorable than the various ball-tampering Gates of the past?
    (II) have the cricket world’s responses and the consequences for those involved gone so far beyond what one could reasonably expect?

    1) what
    2) whose
    3) who
    4) why
    5) which
    Answer : 4)
    Explanation :
    Why is SandpaperGate seen as so much more deplorable than the various ball-tampering Gates of the past? Why have the cricket world’s responses and the consequences for those involved gone so far beyond what one could reasonably expect?

  6. (I) Australia’s reputation as an ill-behaved team, and their various run-ins with other teams, leaves them ripe for criticism from hostile fans and media around the world.
    (II) their self-righteous claim to “playing hard but fair” and “not crossing the line” makes them legitimate targets when they are caught so obviously in the wrong that they dare not mention the fabled line.

    1) whatever
    2) however
    3) though
    4) perhaps
    5) although
    Answer : 4)
    Explanation :
    Perhaps Australia’s reputation as an ill-behaved team, and their various run-ins with other teams, leaves them ripe for criticism from hostile fans and media around the world. Perhaps their self-righteous claim to “playing hard but fair” and “not crossing the line” makes them legitimate targets when they are caught so obviously in the wrong that they dare not mention the fabled line.

  7. (I) actual abuse of the law resides in the high pendency of cases — around 90% of
    (II) the cases remained pending a year after their introduction

    1) the
    2) a
    3) as of
    4) moreover
    5) although
    Answer : 1)
    Explanation :
    The actual abuse of the law resides in the high pendency of cases — around 90% of the cases remained pending a year after their introduction

  8. (I) Liberalism has no timeless
    (II) Fixed content, an unchanging core

    1) although
    2) in fact
    3) instead
    4) so that
    5) nevertheless
    Answer :2)
    Explanation :
    in fact- In fact, liberalism has no timeless, fixed content, an unchanging core.

  9. (I) is for this reason that they need to be complemented in the instant case.
    (II) is now established that this was not only a case of ball tampering but more importantly of a well thought out conspiracy involving several players.

    1) in
    2) this
    3) it
    4) if
    5) those
    Answer :3)
    Explanation :
    It is for this reason that they need to be complemented in the instant case.
    It is now established that this was not only a case of ball tampering but more importantly of a well thought out conspiracy involving several players.

  10. (I) expenditure was never incurred, Pwc has itself declared subsequently that they had paid income tax on the full amount of receipts.
    (II) should have alerted the authorities.

    1) this
    2) that
    3) these
    4) those
    5) their
    Answer :1)
    Explanation :
    This expenditure was never incurred, Pwc has itself declared subsequently that they had paid income tax on the full amount of receipts.
    This should have alerted the authorities.