Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Correction (New Pattern Based) Set 96

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Directions : Following question consists of two sentences. Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it and mark your answer accordingly from the given options.

  1. I. That is not what is meant with the word the way it is used in India.
    II. Alas, all that is made irrelevant by their prejudice against other Indian citizens.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 1) 
    Explanation: there is an error only in the first sentence .
    – Replace ‘with’ with ‘by’, by – identifying the agent performing an action.

  2. I. Those who smear others with the label anti-national do so over slogans and words.
    II. Meanwhile their actions, wilful and malicious, inflict real damage on real Indian.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 2)
    Explanation: there is an error only in the second sentence.
    – It should be ‘Indians’ instead of ‘Indian’

  3. I. Communists will celebrate the centenary of the Russian Revolution of 1917 as a triumph of workers and peasant.
    II. In fact it owed much to a German diplomatic plot, executed through a armed coup by Lenin.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 3)
    Explanation: there is no error in either of the sentences.
    – Replace ‘peasant’ with ‘peasants’
    – Replace ‘a’ with ‘an’.

  4. I. Breaking through trench lines required massive military dominance, which neither side had.
    II. Germany badly needed a deal with Russia in order to shifts forces from the eastern to the western front.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 2)
    Explanation: there is an error only in the second sentence.
    – Replace ‘shifts’ with ‘shift’.

  5. I. Germany saw that a Bolshevik coup in Russia could quickly end fighting on the eastern front.
    II. The Social Revolutionaries won 380 of the 703 seats against the Bolsheviks’ 168.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 4)
    Explanation: there is no error in either of the sentences.

  6. I. He is likely to be the last man off the bench on the Blue’s roster until he proves his worth.
    II. Most other hoop dreamers across the world have to settle for other options.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 2)
    Explanation: there is an error only in the second sentence.
    – Replace ‘across’ with ‘around’.
    Around – located or situated on every side.

  7. I. The rise of the G-League, however, has suddenly open new doors for Indian prospects.
    II. He talked to people of its duty to God and his children.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 3)
    Explanation:  there are errors in both sentences.
    – Replace ‘open’ with ‘opened’ has + V3.
    – Replace ‘its’ with ‘their’ for people.

  8. I. The noble man is one who always praises God and earns his livelihood with honesty.
    II. India has a thriving trilateral relationship going with Japan and US in the Indo-Pacific theatre.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 4)
    Explanation: there is no error in either of the sentences.

  9. I. Their agenda is to be the eyes, ears and even the voice of the department.
    II. In Tokyo, the two most ubiquitous structures is convenience stores and shrines.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 2)
    Explanation: there is an error only in the second sentence.
    – Replace ‘is’ with ‘are’ for structures.

  10. I. A door leads out into an open balcony with views of the temple’s cemetery.
    II. The Japanese tend to have an ambiguous relationship with religion.
    1) if there is an error only in the first sentence;
    2) if there is an error only in the second sentence;
    3) if there are errors in both sentences; and
    4) if there is no error in either of the sentences.
    5) If there are more than two errors in either of the sentence.
    Answer – 1)
    Explanation: there is an error only in the first sentence.
    Replace ‘into’ with ‘onto’.
    onto – expressing the relationship of a set to its image under a mapping when every element of the image set has an inverse image in the first set.