English Questions – ODD ONE OUT Sentences 10

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in ODD sentence , which is  BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10):Five statements are given below, labelled 1, 2, 3, 4 and 5. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage.

  1. 1. Nevertheless, there is clearly no Russian threat to Europe.
    2. U.S. President Bill Clinton led the charge to invite states in Central and Eastern Europe into the alliance. It was this expansion that led to a new confrontation with Russia once it had stabilised itself under President Vladimir Putin.
    3. Even in the case of the Ukraine, as Steven Cohen, emeritus professor of Russian studies at New York University, has argued, the crisis was precipitated in 2014 when the EU pressured the Ukrainian government to sign an agreement that would have disadvantaged Russia.
    4. When then Ukrainian President Viktor Yanukovych hesitated, he was overthrown by EU- and U.S.-supported demonstrators even though he had signed an agreement brokered by three EU foreign ministers the previous day to form a coalition government.
    5. It was this march of NATO to the frontiers of Russia that provoked Mr. Putin to intervene in the Ukraine.
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Option 2 states about US Russia relations which deviates from the other lines.
  2. 1. While all these demonstrate slavishness to non-Indian cultural values, it is yet less monstrous than the effect of some other codes imported into India during the colonial era.
    2. The court has given an opportunity to LGBT activists to make their case, for the religious groups that oppose the decriminalisation of consensual same-sex acts to state their position and asked the Government of India what it has to say about retaining Section 377.
    3. In one fell swoop the Court has empowered a group marginalised beyond imagination, one not just excluded from social life but actually criminalised on the basis of mere prejudice.
    4. It matters little what the final ruling will be in the case for one thing is certain.
    5. There will be no return to the original scoreboard so far as sexual rights is concerned.
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Option 1 is correct as there is no link between the other lines.
  3. 1. The death of a tree or a forest sacrificed at the altar of development is mourned but not spoken about.
    2. For a reader, the story may appear to be about a rather “big death”, but what the writer wanted to say was that there are also many “small deaths”.
    3. Similarly, the death of a language is literally shrouded in silence.
    4. Because of its nature, a language is not visible and fails to move anyone except its very last speaker who nurtures an unrequited hope of a response.
    5. When a language disappears it goes forever, taking with it knowledge gathered over centuries. With it goes a unique world view.
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Option 2 is correct as it deviates from language.
  4. 1. This government is guilty of perhaps the most lackadaisical response to nationwide droughts in 2014-15 and 2015-16.
    2. The central government’s response was limited to a revision in the eligibility cap for compensation and a routine raise in the compensation amount but also included cuts in contribution to States from the National Disaster Relief Fund.
    3. Despite repeated push from the Supreme Court, the government did not take any proactive steps in terms of either declaration of drought, improvement in ration delivery, or response to drinking water crisis specified in its own Manual for Drought Management.
    4. The Supreme Court had to reprimand the central government.
    5. The new farm insurance scheme, the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, has consumed thrice as much money as earlier schemes without either increasing the proportion of farmers who benefited from it, or giving a fair claim to the farmers.
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Option 5 is correct as it states about insurance.
  5. 1. Mr. Trump’s focus is on a trade war with China, the European Union, and with Canada and Mexico.
    2. This is what plays to his base supporters even though his argument that these states take away jobs from the U.S. is spurious.
    3. In early 2014, transcripts of a phone call between then Assistant Secretary of State, Victoria Nuland and the U.S. Ambassador to the Ukraine, Geoffrey Pyatt in which they discuss the makeup of the Ukrainian government after the impending ouster of President Viktor Yanukovych were released on YouTube, presumably by Russian intelligence.
    4. Nevertheless, the strategic counterpart of this policy is a détente with Russia.
    5. It is this fundamental policy difference that is being occluded by the outrage over Mr. Trump’s apparent acceptance of Russian claims of innocence in Helsinki.
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Option 3 is correct as it talks about past situation randomly.
  6. 1. What the world is surprisingly discovering is that with many more countries sporting ‘maximum leaders’ at the helm, summitry can help cut through the Gordian knot of many existing and past shibboleths.
    2. It is uncertain at this time whether this is more make-believe than real.
    3. At the opposite end is Mr. Xi of China, who is in the process of establishing a new political orthodoxy?
    4. The meeting between Mr. Trump and North Korean leader Kim Jong-un, in Singapore in mid-June, is a classic example of ‘daredevilry’ at the highest level which could only be attempted by leaders cocooned in their own personal beliefs ignoring past history and current problems.
    5. The meeting, which the two principals claim to be a success, has certainly lowered the temperature in Northeast Asia, irrespective of what professional diplomats and others believe.
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Option 3 is correct as it states about China. The other lines talk about US and North Korea.
  7. 1. Indian banks trying to sell their troubled assets now have one less hurdle to cross.
    2. A group of banks, including public sector, private sector and foreign banks, signed an inter-creditor agreement to push for the speedy resolution of non-performing loans on their balance sheets.
    3. According to the agreement, a majority representing two-thirds of the loans within a consortium of lenders should now be sufficient to override any objection to the resolution process coming from dissenting lenders.
    4. But the obligation on the lead lender to come up with a time-bound resolution plan can have unintended consequences.
    5. Minority lenders who suspect they are being short-changed by other lenders can now either sell their assets at a discount to a willing buyer or buy out loans from other lenders at a premium.
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Option 4 is correct as it does not connect with other lines.
  8. 1. Unlike the liver and kidneys, a heart transplant cannot be performed with a living donor.
    2. Incidentally, around 20% of living donor liver transplants performed in some of the large centres in India are also on foreigners.
    3. So patients with advanced heart failure from certain countries which do not have a deceased donor programme have no option but to try their luck in India.
    4. As these are largely performed in corporate hospitals, the costs in India are well beyond a large majority of the local population. This is where foreigner nationals who are often able to pay such sums fit in.
    5. It may be pertinent to note that one of the first cardiac transplants in the world was attempted back in 1968 at Mumbai’s King Edward Memorial Hospital by P.K. Sen.
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Option 5 is correct as it holds no link with respect to other sentences.
  9. 1. This is the age of ‘high voltage’ revolt, basically an expression of repressed anger.
    2. Much of this arises from an “embedded wisdom” that the system is being “manipulated” in favour of the rich, the powerful, and the big multinationals.
    3. This is something that is not confined to India alone. It is not uncommon, even in the U.S., to hear accusations against big business of creating an economy built on deals, employing exotic and risky financial instruments, separating those taking risk from those who would bear consequences, etc.
    4. The widest gap separating the official version from that of the public is about the presence/absence of ‘agent provocateurs’ among the protesters.
    5. Government regulatory agencies often tend to be overwhelmed by the phalanx of lawyers that the big multinationals can throw at them, challenging and delaying for years on end decisions, especially when they believe that the verdict would go against them.
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Option 4 is correct as it deviates from the other sentences.
  10. 1. Historically, evasion of EPF by employers is widespread, given poor enforcement of labour laws.
    2. The social security databases, by design, are lists of workers enrolled in the schemes, as an entitlement or as voluntary subscribers — not employment registers.
    3. The present government, in its efforts to formalise employment, has incentivised employers to enrol workers under EPF by offering to make employers’ contribution to the social security scheme for three years, thus boosting enrolment.
    4. Maharashtra, for instance, as an additional labour welfare measure, has widened the ambit of EPF to include all power-loom workers (irrespective of the size of the enterprise), boosting formal sector employment.
    5. Such measures, however temporary, may enlarge the formal sector size but cannot be counted as new jobs created. Hence, the official measure is flawed.
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Option 2 is correct as it states about a different aspect.
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test