Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are providing here some important idioms and phrases, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Hand in the till
    1) to an untidy situation
    2) To work carelessly
    3) To be addicted to narcotic drug
    4) to steal from one’s employer
    Answer – 4)
    Explanation : The word till refers to a drawer, small chest, or compartment for money, as in a store.
    Another variation of this idiom is:
    have one’s fingers in the till.
    The boss fired him because he was caught with his hand in the till.

  2. Hat in hand
    1) to ask someone for a favor with humility
    2) Under no circumstances
    3) game of chance
    4) To keep one’s door close
    Answer – 1)
    Explanation : She came back hat in hand asking for forgiveness.

  3. Have a card up your sleeve
    1) To be victorious
    2) To be what one would expect to happen or expect somebody to do
    3) to have a secret plan
    4) To die
    Answer – 3)
    Explanation : She still has got something up her sleeve, and it should solve all her problems.

  4. Have a cow
    1) To show that he is no longer highly regarded
    2) To be familiar with the matter
    3) to be very worried, upset or angry about something
    4) shaving small sums at the risk of large ones
    Answer – 3)
    Explanation :My father had a cow when I stayed out late yesterday.
    (also have kittens)

  5. Have a face like thunder
    1) The youngest apprentice in a printing office
    2) a person who is angry or upset about something.
    3) To defeat at the last moment
    4) To make an exception
    Answer – 2)
    Explanation : She had a face like thunder when she discovered the truth.

  6. Have a leg up on somebody
    1) All people alive or dead
    2) Cautiously check the views of others
    3) to have an advantage over someone.
    4) An important question that is very difficult to answer
    Answer – 3)
    Explanation : She probably has a leg up on the other students because she is more studious.

  7. Have a lot on one’s plate
    1) A long period of time
    2) Exact counterpart or likeness of
    3) one is very busy and have commitments
    4) In a state of panic
    Answer – 3)
    Explanation : Another variation of this idiom is have too much on one’s plate.
    Alice: Are you coming to the party tonight, Jane?
    Jane: No, I have a lot on my plate right now.

  8. Have a whale of a time
    1) To impose tax on somebody
    2) very friendly
    3) No matter how great the reward
    4) to have an exciting or fun time
    Answer – 4)
    Explanation : Using the term whale in this idiom is a way of saying to have a big time.
    I had a whale of a time at the party yesterday.
    In other words, if you say “I have a whale of a time”, this means that you enjoy yourself very much.

  9. Have an axe to grind
    1) to have a strong opinion about something.
    2) to become a nun
    3) To use very obscene or blasphemous language
    4) To be idle
    Answer – 1)
    Explanation : The members of that association have no political axe to grind; they just want to help the street children.

  10. Have big ears
    1) To appear in court
    2) illegal strike
    3) to be nosy and listen to other people’s private conversations.
    4) In the world high above
    Answer – 3)
    Explanation : Speak quietly.
    Nancy has big ears you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here