Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 30

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. They are in a state of disrepair and are visibly__________in the public services they provide, with alarming__________for public health.
    1) enough, source
    2) deficient, consequences
    3) adequate, origin
    4) ample, rise
    Answer – 2)
    Explanation: deficient, consequences

  2. Whether it is the severe air pollution in Delhi, traffic congestion in Bangalore, the floods in Chennai or the garbage__________in a number of cities, technology provides only a_________part of the solution.
    1) help, big
    2) assistance
    3) aid, large
    4) menace, miniscule
    Answer – 4)
    Explanation: menace, miniscule

  3. Public-private partnership works best when it is based on an open and transparent arrangement, with a__________assignment of risks, backed by an_________dispute-resolution mechanism.
    1) lucid, impotent
    2) explicit, weak
    3) clear, effective
    4) definite, useless
    Answer – 3)
    Explanation: clear, effective

  4. During his stints as Home Minister and later as Foreign Minister, he enjoyed a reputation of being both__________and__________.
    1) procrastinating, reasonable
    2) decisive, pragmatic
    3) indecisive, idealistic,
    4) indefinite, unreasonable
    Answer – 2)
    Explanation: decisive, pragmatic

  5. Its successive_________reflect different stages of Nepali peacemaking, from ideological__________to integration of the Maoist army to a democratic republic to pluralism, gender equality and devolution.
    1) uncommonness, refusal
    2) infrequency, opposition
    3) irregularity, dissension
    4) iterations, reconciliation
    Answer – 4)
    Explanation: iterations, reconciliation

  6. I believe now, through our past____________experiences, we must prepare___________for future challenges.
    1) peaceable, openly
    2) kind, familiarly
    3) kindly, commonly
    4) bitter, ourselves
    Answer – 4)
    Explanation: bitter, ourselves

  7. We often use the cliché “art transcends all boundaries” with__________, ___________to the fact that it really does not.
    1) instability, conscious
    2) imbalance, concerned
    3) aplomb, oblivious
    4) disproportion, aware
    Answer – 3)
    Explanation: aplomb, oblivious

  8. The Urur engagement pushes for the overcoming of these feelings by its open environment where people share__________experiences that_________the sharp boundaries of ‘us’ and ‘them’.
    1) aesthetic, overcome
    2) displeasing, concerned
    3) ugly, unflappable
    4) hideous, moved
    Answer – 1)
    Explanation: aesthetic, overcome

  9. This socio-cultural experiment has led to__________questions and few answers; that is what keeps it__________, We continue to seek direction.
    1) small, life
    2) numerous, alive
    3) lacking, animate
    4) little, deceased
    Answer – 2)
    Explanation: numerous, alive

  10. While everyone wants to_________considerable wealth to their progeny, __________sets in while it comes to government borrowing even as it involves a burden on the future generations.
    1) return, farsightedness
    2) receipts, hypermetropy
    3) bequeath, myopia
    4) proceeds, hypermetropia
    Answer – 3)
    Explanation: bequeath, myopia