Current Affairs PDF Sales

English Questions – Fill in the Blanks – 126

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Reviving such thoughts, taking ownership and acknowledging their______________would naturally lead to tolerance and celebration of______________.
    1) plight, variety
    2) avenue,  assortment
    3) attribute, medley
    4) trait, contrast
    5) profundity, diversity
    Answer – 5) 
    Explanation: profundity, diversity
    profundity – great depth of insight or knowledge.
    diversity – the state of being diverse.

  2. Even though our heritage is a rich mix, we cannot ignore the fact that the roots of our spirituality come from______________philosophical thoughts we have inherited, mostly from Vedic______________.
    1) refined, traditions
    2) taciturn, intimidating
    3) comprehensibility, intentions
    4) convention, formidable
    5) grimy, dismaying
    Answer – 1) 
    Explanation: refined, traditions
    refined – with impurities or unwanted elements having been removed by processing.
    traditions – the transmission of customs or beliefs from generation to generation, or the fact of being passed on in this way.

  3. There is, now more than ever, a need for Indians to reflect on their identity and______________themselves instead of continuing to______________only western thoughts and behaviours.
    1) grubby, ominous
    2) bizarre, forbidding
    3) redefine, emulate
    4) inarticulate,  fearsome
    5) clarity, frightening
    Answer – 3)
    Explanation: redefine, emulate
    redefine – define again or differently.
    emulate – match or surpass (a person or achievement), typically by imitation.

  4. ______________strategies based on actual lay of the land will determine India’s growth______________and pronounce the quality of life our citizens will lead once we grow old as a nation.
    1) filthy, course
    2) wacky, orbit
    3) Prudent, trajectory
    4) lucidness, orientation
    5) lucidity, ambit
    Answer – 3)
    Explanation: Prudent, trajectory
    Prudent – acting with or showing care and thought for the future.
    trajectory – the path followed by a projectile flying or an object moving under the action of given forces.

  5. Apt policies aimed at______________the impact of rapid technological buildout and striking a balance between productivity and labour employment need to be______________.
    1) mucky, unnerving
    2) peculiarfearsome
    3) coherence, frightening
    4) straightforwardness, forbidding
    5) tempering, conceptualised
    Answer – 5) 
    Explanation: tempering, conceptualised
    tempering – improve the hardness and elasticity of (steel or other metal) by reheating and then cooling it.
    conceptualised  –  form a concept or idea of (something).

  6. Chasing higher productivity at a lesser cost is the______________industry norm and recent developments in automation and artificial intelligence pose a______________impact on the job market.
    1) greasy, formidable
    2) stained, disconcerting
    3) freaking, dismaying
    4) prevailing, daunting
    5) plainness, demoralizing
    Answer – 4)
    Explanation: prevailing, daunting
    prevailing – existing at a particular time; current.
    daunting – seeming difficult to deal with in prospect; intimidating.

  7. The banking sector, through both traditional banks and______________such as payments banks, can also help people access a full range of financial products that many of the middle class take for______________.
    1) simpleness, predetermined
    2) directness, preconceived
    3) kinky, volitional
    4) variants, granted
    5) smeared, considered
    Answer – 4)
    Explanation: variants, granted
    variants – a form or version of something that differs in some respect from other forms of the same thing or from a standard.
    granted – admittedly; it is true (used to introduce a factor which is opposed to the main line of argument but is not regarded as so strong as to invalidate it).

  8. As welfare bypasses traditional structures and goes straight to the______________recipient, the influence of______________politics will wane.
    1) smeary, deliberate
    2) smudged, grotty
    3) Bohemianbesmirched
    4) outlandish, conscious
    4) juxtaposed, intermediaries
    5) intended, patronage
    Answer – 5)
    Explanation: intended, patronage
    intended – planned or meant.
    patronage – the support given by a patron.

  9. The transformational potential of these developments becomes apparent when______________with the prevailing system where welfare benefits are distributed in kind and through multiple______________.
    1) muddy, wanton
    2) hippy, intentional
    3) exotic, begrimed
    4) juxtaposed, intermediaries
    5) outlandish, yucky
    Answer – 4) 
    Explanation: juxtaposed, intermediaries
    juxtaposed – place or deal with close together for contrasting effect.
    intermediaries – a person who acts as a link between people in order to try and bring about an agreement; a mediator.

  10. If we don’t, we would continue______________alien cultures and values only, while rejecting everything Indian as being______________and superstitious.
    1) contaminated, gungy
    2) sullied, defiled
    3) embracing, orthodox
    4) discrete, insanitary
    5) impure, tarnished
    Answer – 3)
    Explanation: embracing, orthodox
    embracing –

    hold (someone) closely in one’s arms, especially as a sign of affection.

    orthodox – following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion, philosophy, or practice.