Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 86

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Frustration in the higher echelons of the judiciary appears to be (1) into anger. Poignant appeals have (2) into indignant warnings. The delay in filling up vacancies in the country’s badly understaffed higher judiciary has reached a flashpoint. When the Chief Justice of India, T.S. Thakur, made an emotional appeal to Prime Minister Narendra Modi in April to rescue the judicial system from its enormous work burden and (3) shortage of hands, it was hoped the executive would galvanise itself and expedite the process of appointing more judges, at least in the high courts. As it turns out, Justice Thakur’s appeal has not had the desired effect, and he has now (4) his stand to the point of issuing an overt warning of judicial intervention in what would normally be an administrative matter. The situation is so grim that he has said the government “is now attempting to bring the judiciary to a (5) halt”. With 478 posts out of a sanctioned strength of 1,079 high court judges lying vacant — an unacceptable 44.3 per cent — the CJI’s frustration is understandable. Justice Thakur’s (6) that a list of 74 names sent by the collegium for appointment as high court judges has been stuck in the corridors of power since January would suggest government indifference. The logjam the Chief Justice mentions is an (7) reality, and the government owes an explanation, if there is any, for its (8) .
However, one must ask whether the impasse is only about shortage of hands and the (9) docket. Is the real reason some specific issue on which the judiciary and the executive are in grave disagreement? It is known that the government wants to incorporate in the memorandum of procedure for appointment of judges the power to reject recommendations from the collegium on the ground of ‘national interest’, whereas the judiciary opposes such a veto clause. It is equally possible that there is no particular reason, and it is just that the (10) government machinery has been misunderstood.

  1. 1) dividing
    2) separating
    3) dispersing
    4) consolidating
    5) disjointing
    Answer – 4)
    Explanation : consolidating – make (something) physically stronger or more solid.

  2. 1) etheric
    2) actinoid
    3) morphed
    4) zygomorphic
    5) preception
    Answer – 3)
    Explanation : morphed –  change smoothly from one image to another by small gradual steps using computer animation techniques.

  3. 1) occasional
    2) chronic
    3) curable
    4) intermittent
    5) eradicable
    Answer – 2)
    Explanation : chronic – (of an illness) persisting for a long time or constantly recurring.

  4. 1) hardened
    2) abatend
    3) assuagend
    4) alleviated
    5) alla
    Answer – 1)
    Explanation : hardened

  5. 1) inciting
    2) mobilising
    3) stimulating
    4) gearing
    5) grinding
    Answer – 5)
    Explanation : grinding  – (of a difficult situation) oppressive and seemingly without end.

  6. 1) backdoor
    2) revelation
    3) abstruse
    4) ambiguous
    5) arcane
    Answer – 2)
    Explanation : revelation – a surprising and previously unknown fact that has been disclosed to others.

  7. 1) unable
    2) inescapable
    3) escapable
    4) acceptable
    5) able
    Answer – 2)
    Explanation : inescapable – unable to be avoided or denied. 

  8. 1) punctuality
    2) promptness
    3) tardiness
    4) craziness
    5) silliness
    Answer – 3)
    Explanation : tardiness – the quality or fact of being late; lateness.

  9. 1) withering
    2) burgeoning
    3) privileging
    4) dying
    5) shrinking
    Answer – 2)
    Explanation : burgeoning – begin to grow or increase rapidly; flourish.

  10. 1) gliding
    2) lithe
    3) crediting
    4) lumbering
    5) agile
    Answer – 4)
    Explanation : lumbering – moving in a slow, heavy, awkward way.