Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 73

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

A year since the Reserve Bank of India ended regulatory forbearance — the norm that allowed banks to avoid treating..(1)..loans as sub-standard — the pile of stressed assets at lenders has grown manifold, lengthening the shadow over balance sheets. Forced by the central bank’s time-bound Asset Quality Review to classify..(2)..loans correctly and make appropriate..(3)..for them, lender after lender has reported sizeable losses or dramatic declines in profit in recent quarters. The biggest lender, the State Bank of India, last week posted a 66 per cent..(4)..in fourth-quarter earnings as provisioning for non-performing assets — banking..(5)..for loans where borrowers have defaulted on repayments — more than doubled to Rs.12,139 crore. And SBI Chairman Arundhati Bhattacharya indicated that while a bulk of the stressed assets on its books had been recognised last quarter, more..(6)..was in the offing as the bank leads lenders in the race to meet the RBI’s goal of completely overhauling balance sheets by March 2017. That the clean-up is..(7)..short-term pain on banks and investors is evident. The bigger question is how much more red will be inked and what cost this is likely to..(8)..on the economy. The SBI, for instance, has said that while gross NPAs (as a percentage of the entire Rs.15 lakh crore it has advanced to borrowers) jumped to 6.5 per cent, or Rs.98,173 crore, at the end of March, it was placing loans amounting to another Rs.31,000 crore on a watch list for ‘exposure under stress’. Coming as it does from a lender whose total loans amount to more than one-tenth of India’s GDP, the disclosures of bad and stressed loans reflect the..(9)..of distress its borrowers representing various sectors of the real economy are experiencing. Iron and steel, engineering, power and construction are some of these key industries that..(10)..the economy.

  1. 1) restructured
    2) disfigurement
    3) disorganization
    4) instant
    5) destruction
    Answer – 1)
    Explanation : restructured

  2. 1) bullied
    2) browbeaten
    3) bashful
    4) badgered
    5) troubled
    Answer – 5) 
    Explanation : troubled

  3. 1) provide
    2) provisions
    3) furnish
    4) render
    5) supply
    Answer – 2) 
    Explanation : provisions

  4. 1) venture
    2) swoop
    3) submersion
    4) plunge
    5) spree
    Answer – 4)
    Explanation : plunge

  5. 1) recognized
    2) staple
    3) parlance
    4) prevailing
    5) vanilla
    Answer – 3)
    Explanation : parlance

  6. 1) tasking
    2) taking
    3) keeping
    4) provisioning
    5) renovating
    Answer – 4)
    Explanation : provisioning

  7. 1) reward
    2) forgive
    3) inflicting
    4) pardon
    5) excuse
    Answer – 3)
    Explanation : inflicting

  8. 1) frustrate
    2) refuse
    3) withhold
    4) deny
    5) impose
    Answer – 5)
    Explanation : impose

  9. 1) extent
    2) interior
    3) minimum
    4) occupied
    5) inside
    Answer – 1)
    Explanation : extent

  10. 1) quarreled
    2) undergird
    3) rigid
    4) prevailed
    5) enchanted
    Answer – 2)
    Explanation : undergird