Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 70

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The notion of using tax as a tool to alter consumer food preferences cannot be faulted in principle. Mexico provides us with proof that levying additional taxes on non-essential food items that are rich in fat or calories can effectively..(1)..food choices. The country witnessed a 5.1 per cent dip in consumption levels in foodstuff that had more than 275 kcal/100 g energy density following the..(2)..of an 8 per cent levy in 2014. Sugar-sweetened drinks saw a 12 per cent drop in intake at the end of the very first year the tax was introduced. In this context, Kerala’s decision to slap a 14.5 per cent tax on certain calorie-rich food items such as pizzas, doughnuts and pasta sold in branded restaurants may seem like a step in the right direction. But it bears the stamp of being little more than a political..(3)..For once, such foods sold by branded restaurants, consumed by the higher middle and upper classes, are a very tiny part of the problem of poor food choices for the State’s population. If the principal purpose was to tax some..(4)..food chains, then the decision is understandable. But ignoring a wide variety of high-calorie food items and focussing on a few is no more than..(5)..
. The revenue that Kerala hopes to mop up from this — Rs.10 crore — is also meagre.
If the State is serious about..(6)..in consumption of unhealthy food, then there are several measures it should quickly adopt. The first is to set a threshold limit for fat and/or calorie and tax all foods items that are above this limit. Bringing sugar-sweetened drinks and..(7)..products under the taxable product list should be a priority. There is no reason why packaged food items that have high salt..(8)..should not be additionally taxed. Indians are known to consume a few times more than the World Health Organisation’s recommended limit of 5 grams a day and most of it comes from packaged food items. Similarly, what excuse can there be for not charging a very high rate of tax on food items that contain trans fats? There are a number of food items sold in India that..(9)..as high as 35-40 per cent of trans fats. Trans fatty acids, made through the process of hydrogenation of oils, which improves the stability or shelf life of the foodstuff that contains them, pose serious coronary risks. Taxing ‘bad’ foods should be accompanied by cross-subsidies of healthy and whole..(10)..food items. Only a holistic approach such as this will be effective in making a real change in our food consumption behaviour.

  1. 1) maintain
    2) preserve
    3) remain
    4) alter
    5) retain
    Answer – 4)
    Explanation : alter

  2. 1) enclose
    2) exception
    3) honesty
    4) forthrightness
    5) imposition
    Answer – 5)
    Explanation : imposition

  3. 1) openness
    2) gimmick
    3) candor
    4) truthfulness
    5) ingenuousness
    Answer – 2)
    Explanation : gimmick

  4. 1)  confined
    2) multinational
    3) local
    4) particular
    5) partial
    Answer – 2)
    Explanation : multinational

  5. 1) dearth
    2) inclined
    3) tokenism
    4) forthrightness
    5) trustworthiness
    Answer – 3)
    Explanation : tokenism

  6. 1) liberate
    2) indulge
    3) expedite
    4) reining
    5) aid
    Answer – 4)
    Explanation : reining

  7. 1) unpolished
    2) refined
    3) bounderish
    4) unrefined
    5) uncouth
    Answer – 2)
    Explanation : refined

  8. 1) content
    2) depressed
    3) disagreeable
    4) upset
    5) wanting
    Answer – 1)
    Explanation : content

  9. 1) estop
    2) contain
    3) exclude
    4) eliminate
    5) embargo
    Answer – 2)
    Explanation : contain

  10. 1) plenary
    2) conclusive
    3) concentrated
    4) exhaustive
    5) grain
    Answer – 5)
    Explanation : grain