Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 65

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The Cabinet’s decision to raise salaries and pensions for more than one crore government employees and pensioners by implementing the Seventh Pay Commission’s recommendations will (1) a fillip to consumption demand and economic growth. With recent data from the Centre as well as the Reserve Bank of India showing that (2) private consumption is a key driver of current economic momentum, additional money in the hands of the government staff and (3) personnel is bound to fuel a healthy demand for a variety of goods and services. As expected, the announcement of the pay increases has been welcomed by industry groups, from automobile manufacturers to consumer (4) sellers. And with the additional payout from the government toward the enhanced pay, allowances and pensions projected to exceed Rs.1.14 lakh crore over the (5) of the current fiscal year ending in March 2017, the multiplier effect is bound to be significant. Inevitably, the Centre’s decision will put upward pressure on salaries in State governments as well as the private sector. (6) , the decision to more than triple the ceiling for house building advance to Rs.25 lakh from Rs.7.5 lakh is likely to provide a much-needed (7) for more government and defence personnel to invest in housing, and thereby boost employment. Combined with indications of a normal monsoon and the marginal impact of the (8) from Brexit so far, the portents for the economy are indeed positive. Besides the anticipated increases in spending, the higher pay and pensions are also expected to (9) savings, which could help the banking and financial system channel funds to meet investment demand.
There are, however, some risks from the increased salary and pension outgo. In its June monetary policy statement, the RBI had (10) the upside risks to the inflation outlook posed by several factors including the implementation of the Seventh Pay Commission’s recommendations. There is some relief on the price pressure front with the Cabinet keeping the decision on raising allowances on hold while a committee headed by the Finance Secretary examines the implications of accepting the pay panel’s prescriptions.

  1. 1) trap
    2) impart
    3) rigid
    4) conceal
    5) hide
    Answer – 2)
    Explanation : impart

  2. 1) flabby
    2) criteria
    3) unhealthy
    4) infirm
    5) robust
    Answer – 5)
    Explanation : robust

  3. 1) abiding
    2) working
    3) retired
    4) active
    5) employed
    Answer – 3)
    Explanation : retired

  4. 1) fragile
    2) durables
    3) impermanent
    4) undependable
    5) prestige
    Answer – 2)
    Explanation : durables

  5. 1) course
    2) egress
    3) outlet
    4) procedure
    5) process
    Answer – 1)
    Explanation : course

  6. 1) amidst
    2) betwixt
    3) amid
    4) surrounded by
    5) Separately
    Answer – 5)
    Explanation : Separately

  7. 1) returned
    2) turn-off
    3) hindrance
    4) incentive
    5) block, ,
    Answer – 4)
    Explanation : incentive

  8. 1) source
    2) inception
    3) fallout
    4) beginning
    5) commencement
    Answer – 3)
    Explanation : fallout

  9. 1) undermine
    2) prevent
    3) hinder
    4) obstruct
    5) bolster
    Answer – 5)
    Explanation : bolster

  10. 1) strengthen
    2) risen
    3) increase
    4) flagged
    5) do well
    Answer – 4)
    Explanation : flagged