Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 48

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample inCloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The life of Andrew Grove, Intel’s co-founder who passed away earlier in the week, offers lessons for us. Born a Jew in Hungary ahead of World War II, Grove had to ..(1)..persecution by Nazis and then communists before he made his way to the US. There, he became one of the..(2).. of the computing industry which changed the world.
The most important lesson Grove’s life story holds is that a society which..(3)..openness is one which will attract the best talent. The infusion of talent will lead to positive spillovers for the entire society. If US today is a technology leader, it owes much to the conducive environment it provided..(4)…The same lesson holds true for India. A hospitable environment has provided an economic boost to states and cities which have been welcoming. A narrow minded approach, on the other hand, is a..(5)..to economic and social decay. In a world where countries are beginning to..(6)..down the hatches, India has a lot to gain by being open to both ideas and people.
Grove’s career was at the heart of a..(7)..brought about by computers and internet. The backstory goes back to the middle of the 18th century when the first industrial revolution started. It heralded the most significant..(8)..in humankind’s standard of living. It was followed by another industrial revolution between 1870 and 1900 which resulted in electricity and the internal..(9)..engine. The computing wave brought about the third industrial revolution which raised living standards of millions across the world. The common thread running through these industrial revolutions is that advances in science and technological innovations have been the foundation on which the world has..(10)..richer.

  1. 1) live
    2) block
    3) cease
    4) survive
    Answer – 4)
    Explanation : survive

  2. 1) starts
    2) pioneers
    3) later
    4) following
    Answer – 2)
    Explanation : pioneers

  3. 1) competitor
    2) champions
    3) disfavor
    4) opposition
    Answer – 2)
    Explanation : champions

  4. 1) Local
    2) immigrants
    3) Native
    4) Foreigner
    Answer – 2)
    Explanation : immigrants

  5. 1) wise
    2) sequence
    3) precursor
    4) sequel
    Answer – 3)
    Explanation : precursor

  6. 1) regard
    2) batten
    3) better
    4) issue
    Answer – 2)
    Explanation : batten

  7. 1) submission
    2) conjoin
    3) stagnation
    4) revolution
    Answer – 4)
    Explanation : revolution

  8. 1) stagnation
    2) preservation
    3) transformation
    4) sameness
    Answer – 3)
    Explanation : transformation

  9. 1) combustion
    2) quietude
    3) tranquility
    4) calmness
    Answer – 1)
    Explanation : combustion

  10. 1) progress
    2) grow
    3) growth
    4) grown
    Answer – 4)
    Explanation : grown