Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Which is used to prevent Goitre disease ?
    1.Sodium Iodate
    2.Sodium Carbonate
    3.Sodium Benzoate
    4.Sodium Oxide
    5.None of these
    Answer – 1.Sodium Iodate
    Explanation :
    In 1924, launched a Goiter prevention program using iodized salt Sodium Iodate

  2. Two or more compounds having same molecular formula but different physical and chemical properties are called
    1.Isotopes
    2.Isomers
    3.Isobar
    4.Isomerism
    5.None of these
    Answer – 2.Isomers
    Explanation :
    Each of two or more compounds with the same formula but a different arrangement of atoms in the molecule and different properties are called Isomers

  3. Bakelite is a ……………….
    1.Base
    2.Acid
    3.Polymer
    4.Solution
    5.None of these
    Answer – 3.Polymer
    Explanation :
    Bakelite is a synthetic resin chemically formulated and named after its Belgian inventor, Chemist L.H.Baekeland in 1909.

  4. Synthetic fibre obtained from cellulose is known as …………………
    1.Decron
    2.Nylon
    3.Teflon
    4.Rayon
    5.None of these
    Answer – 4.Rayon
    Explanation :
    Rayon is a manufactured regenerated cellulose fiber. It is made from purified cellulose, primarily from wood pulp, which is chemically converted into a soluble compound

  5. The Cetane number of diesel oil is ……………………..
    1.65
    2.82
    3.75
    4.50
    5.None of these
    Answer – 3.75
    Explanation :
    Cetane number or CN is an indicator of the combustion speed of diesel fuel. It is an inverse of the similar octane rating for gasoline (petrol).
    CN of diesel oil = 75

  6. ………………….. is a ore associated with earth impurities like sand, rocks and limestone
    1.Gangue
    2.Slag
    3.Cuprite
    4.Galena
    5.None of these
    Answer – 1.Gangue
    Explanation :
    In mining, gangue is the commercially worthless material that surrounds, or is closely mixed with, a wanted mineral in an ore deposit.

  7. Which of the following is used for killing Rats ?
    1.Zinc Sulphate
    2.Zinc Phosphide
    3.Zinc Nitrate
    4.Zinc Oxide
    5.None of these
    Answer – 2.Zinc Phosphide
    Explanation :
    Zinc Phosphide rat poison kills by means of phosphine gas being released when the substance comes into contact with the stomach acids of the rat

  8. …………………. is also known as Baryta water
    1.Barium Sulphate
    2.Barium Nitroxide
    3.Barium Oxide
    4.Barium Hydroxide
    5.None of these
    Answer – 4.Barium Hydroxide
    Explanation :
    Barium hydroxide are chemical compounds with the chemical formula Ba(OH)2(H2O)x. The monohydrate (x =1) is known as baryta, or baryta-water

  9. Which is used to write on paper ?
    1.Lead
    2.Graphite
    3.Carbon
    4.Hydrogen
    5.None of these
    Answer – 1.Lead
    Explanation :
    Lead is a chemical element in the carbon group with symbol Pb and atomic number 82.

  10. ………………… is used for artificial rain
    1.Silver Chloride
    2.Silver Iodide
    3.Silver Nitrate
    4.Silver Oxide
    5.None Of These
    Answer – 2.Silver Iodide
    Explanation :
    The most common chemicals used for cloud seeding include silver iodide, potassium iodide and dry ice