English Questions – Cloze Test Set 274

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

Cloze test

The Twenty20 World Cup is as exciting as any adventure sport and the euphoria for this year has come to an end. It is exciting to watch (1) shots, brilliant interceptions and some amazing catches near the ropes.But, what are the (2) of this format? How is it affecting the overall quality of actual cricket? These are the questions that we need to (3) and address immediately. The gaining popularity of the format is the reason why the T20 World championship which is held every two years is projected the same way as the World Cup. There is no (4) the exhilarating T20 format, but the hype involved and the false projection is causing a gradual (5) of the longer format.
There is a vast difference between playing 120 balls in T20 and 2700 balls in Test cricket. Although the T20 format involves aggressive batting and alert fielding, Test cricket showcases the skill and tests the player in various ways; temperament, level of skill (6) playing a major role. The strategy management involved also varies. The wear and tear of the pitch, climatic conditions and other factors need to be (7) too. Therefore, the team that adapts quickly will always have an upper hand.Now, with India playing 18 Tests between June this year and March next year, the preparation has to be different. It is essential to analyse and (8) the best of both these formats. As Zaheer Khan said don’t pick a player for Tests on IPL performance.
On the batting front, we get to watch reverse sweep and at times switch hit in Tests. Gone are the days when the openers were expected to see the shine off the ball by leaving the ball outside the line of the stumps. Now the batsmen cut (9) over the head of the gully fielder or hit over the cover fielder.The standard of fielding, however, has gone to another level — all thanks to the fitness and fielding drills for the T20! “A run saved is a run scored”, they say. Now, with the T20, a four saved is (10) to a four scored. This level of fielding has made Test cricket more challenging.

  1. 1) prong
    2) spire
    3) fierce
    4) calm
    5) extent
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    fierce – having or displaying a violent or ferocious aggressiveness.
  2. 1) ultimate
    2) cusp
    3) gentle
    4) repercussions
    5) meek
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    repercussions – an unintended consequence of an event or action, especially an unwelcome one.
  3. 1) stump
    2) ponder
    3) nonviolent
    4) account
    5) terminus
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    ponder – think about (something) carefully, especially before making a decision or reaching a conclusion.
  4. 1) tendering
    2) peaceful
    3) agency
    4) confining
    5) begrudging
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    begrudging – envy (someone) the possession or enjoyment of (something).
  5. 1) edge
    2) antecedent
    3) deterioration
    4) unthreatening
    5) deadline
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    deterioration – the process of becoming progressively worse.
  6. 1) borderline
    2) mainspring
    3) misjudging
    4) endurance
    5) incitement
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    endurance – the ability to endure an unpleasant or difficult process or situation without giving way.
  7. 1) belittle
    2) assessed
    3) discounted
    4) devalue
    5) disturbed
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    assessed – evaluate or estimate the nature, ability, or quality of.
  8. 1) adapt
    2) consideration
    3) causation
    4) dislocating
    5) disorder
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    adapt – make (something) suitable for a new use or purpose; modify.
  9. 1) disarrange
    2) ferociously
    3) mismatched
    4) different
    5) inducement
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    ferociously – in a savagely fierce, cruel, or violent manner.
  10. 1) changeable
    2) spring
    3) determinant
    4) equivalent
    5) stimulation
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    equivalent – equal in value, amount, function, meaning, etc.