English Questions – Cloze Test Set 271

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

Cloze test

When courts clarify earlier orders, the understanding is that they would have considered more facts, applied better reasoning, and foreseen later (1) . But when the Supreme Court last week confirmed its December order on banning sale of liquor near National and State highways, it not only (2) many of the impractical aspects of the original judgment, but went on to assert that the (3) would cover not just retail outlets but hotels and bars too. What (4), or logically sets apart, the sale of liquor along highways from that along interior roads? Apparently, the order is intended to (5) drunk driving, which is without doubt a contributor to road accidents and fatalities. But if tougher laws can make up for weak enforcement, then judicial officers can just as well replace law-enforcers. The court’s clarification goes against the opinion Attorney-General Mukul Rohatgi gave the Kerala government that the December order applied only to retail (6) and not to establishments such as bar-attached hotels, and beer and wine parlours. What was a harsh order is now (7) in its sweep. Retail outlets can perhaps move another 500 m with minimal expense and no great loss of clientele. But established hotels and clubs enjoy no such luxury. All of a sudden, what was a great advantage of location is a major disadvantage. The order does not (8) outlets in cities and towns, where most of the consumers are local residents, nor does it (9) between hotel guests and passing drivers. If drunk driving along the highways is the provocation for the order, there can be no reason to cover clubs that serve only their members. It is one thing to order the closure of shops () dotting the highways, and quite another to target establishments in cities and towns, which cannot move, and which will lose their clientele to others.
State governments face a huge loss in revenue. Smaller administrative units such as Union Territories will be the worst-hit. Such quirky orders have inevitably led to quirky responses. The UT of Chandigarh, for instance, has declared all city roads as urban roads. Puducherry, which includes (10) such as Mahe, will find relocation of many shops impossible. They are caught between the highway and the sea. Goa, a small State that depends heavily on tourism, is in a similarly difficult situation.

  1. 1) yielding
    2) pliable
    3) eventualities
    4) improbability
    5) lenient
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: eventualities – a possible event or outcome.
  2. 1) ending
    2) flexible
    3) unlikelihood
    4) reiterated
    5) inconstant
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: reiterated – say something again or a number of times, typically for emphasis or clarity.
  3. 1) infrequent
    2) irregular
    3) outdoor
    4) proscription
    5) allowance
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: proscription – the action of forbidding something; banning.
  4. 1) permission
    2) distinguishes
    3) occasional
    4) sporadic
    5) belittle
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: distinguishes – recognize or treat (someone or something) as different.
  5. 1) prevent
    2) uncommon
    3) unusual
    4) debase
    5) furthest
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: prevent – keep (something) from happening.
  6. 1) farthest
    2) degrade
    3) depress
    4) outlets
    5) disgrace
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: outlets – a pipe or hole through which water or gas may escape.
  7. 1) allow
    2) assist
    3) draconian
    4) humble
    5) extreme
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: draconian – (of laws or their application) excessively harsh and severe.
  8. 1) merciful
    2) cause
    3) exempt
    4) sympathetic
    5) extraneous
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:exempt – free from an obligation or liability imposed on others.
  9. 1) extramural
    2) accountable
    3) answerable
    4) distinguish
    5) exterior
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: distinguish – recognize or treat (someone or something) as different.
  10. 1) nonexempt
    2) liable
    3) responsible
    4) alfresco
    5) enclaves
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: enclaves – a portion of territory surrounded by a larger territory whose inhabitants are culturally or ethnically