Current Affairs PDF Sales

English Questions – Cloze Test Set 270

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

After nine dreary years of downgrading their GDP forecasts, macroeconomic policymakers around the world are shaking their heads in disbelief: Despite a populist (1) wave of political tumult, global growth is actually set to outperform expectations in 2017.
It’s not just American (2). Although US growth is very strong, Europe has been outperforming expectations by more. There is even happy news for emerging markets, which are still (3) for US Federal Reserve interest-rate hikes but have gained a better backdrop against which to adjust.
The broad story behind the global reflation is easy enough to understand. Deep, systemic financial crises lead to deep, (4) recessions. As Carmen Reinhart and I (5) a decade ago (and as numerous other scholars have since corroborated using our data), periods of 6-8 years of very slow growth are not at all unusual in such circumstances. True, many problems remain, including weak banks in Europe, over-leveraged local governments in China, and needlessly complicated financial (6) in the United States. Nonetheless, the seeds of a (7) period of more solid growth have been planted.
But will the populist tide surging across the advanced economies drown the accelerating recovery? Or will the recovery stifle leaders who confidently (8) seductively simple solutions to genuinely complex problems?With the International Monetary Fund/World Bank meetings coming up later this month in Washington, DC, leading central bankers and finance ministers will have (9) seats at Ground Zero. Who can doubt that US President Donald Trump will make a Twitter punching bag out of any of them who dares criticize his administration’s planned retreat from open trade and leadership in (10) financial institutions?

  1. 1) hampered
    2) propelled
    3) hamstring
    4) contravene
    5) bottleneck
    Answer : 2)
    Explanation: propelled – drive or push something forwards.

  2. 1) earnest
    2) cramped
    3) exceptionalism
    4) impede
    5) debarked
    Answer : 3)
    Explanation: exceptionalism – the belief that something is exceptional.

  3. 1) influential
    2) esteemed
    3) burden
    4) bracing
    5) counteract
    Answer : 4)
    Explanation: bracing – fresh and invigorating

  4. 1) jabbered
    2) threaten
    3) inhibited
    4) prolonged
    5) aggravated
    Answer : 4)
    Explanation: prolonged – continuing for a long time or longer than usual; lengthy.

  5. 1) cracked
    2) predicted
    3) attributed
    4) frustrated
    5) fettered
    Answer : 2)
    Explanation: predicted – say or estimate that (a specified thing) will happen in the future or will be a consequence of something.

  6. 1) regulation
    2) circulation
    3) dimidiation
    4) immoderation
    5) vocation
    Answer : 1)
    Explanation: regulation – a rule or directive made and maintained by an authority.

  7. 1) terminated
    2) sustained
    3) crimped
    4) grinding
    5) screaming
    Answer : 2)
    Explanation: sustained

  8. 1) interruption
    2) freeze
    3) espouse
    4) layoff
    5) standstill
    Answer : 3)
    Explanation: espouse – adopt or support (a cause, belief, or way of life)

  9. 1) decisive
    2) conspicuous
    3) impasse
    4) imperative
    5) ringside
    Answer : 5)
    Explanation: ringside – the area immediately beside a boxing ring or circus ringcountries.

  10. 1) foremost
    2) multilateral
    3) exigent
    4) essential
    5) considerable
    Answer : 2)
    Explanation: multilateral – agreed upon or participated in by three or more parties, especially the governments of different countries.