Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 141

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The day-long ban of NDTV India raises disturbing questions about the status of the freedom of expression, its legality and long-term implications. The statement of the Editors Guild of India explained how the decision to (1) the ban violated the fundamental principles of freedom and justice. This newspaper’s editorial, “Ominous curb on media freedom”, rightly argues for an independent forum to decide violations and that “a committee of officials is not the ideal body to make an independent (2) of what constitutes information that poses an imminent danger to military (3) or civilians”. In the high decibel media (4) , it is important to bear in mind the observations made by Raj Kamal Jha, editor of The Indian Express, in the presence of the Prime Minister. “Good journalism is not dying; it is getting better and bigger. It’s just bad journalism makes lot more noise than it used to do five years ago,” he said.
Is there a way to distinguish good journalism from the bad one? What are the yardsticks? Is an (5) relationship with the government alone a marker of good journalism? From my personal experience as a journalist for three decades, the best visible distinguishing element, among numerous components that make good journalism, is the ability to accept mistakes and offer timely corrections. News organisations may be (6) with some of the most outstanding talent in the world. However, they cannot wish away mistakes, errors in editorial judgment and human frailties in this deadline-driven process. Good and (7) ones rectify the mistakes and the bad ones often camouflage them, and on occasions justify them. The idea of self-reflection, the act of holding the mirror close, the space for course correction and the constant striving for improving the quality of journalism are important in the newsrooms of respectable news organisations.
My last column, “What ails business journalism”, was a product of the same concern. It (8) a major failure. The 800-odd-word column was a call to resharpen business reporting skills. However, a long-time reader of this newspaper and editor of the Chennai-based business magazine, Industrial Economist, S. Viswanathan, felt otherwise and has written a reply twice as big as the column. This office values feedback, criticisms and (9) views. It often engages with readers who differ from the newspaper’s position on a host of issues and strives to encourage dialogue. Given the newspaper’s reach and our own country’s diversity, we recognise that it is impossible to produce a report or an editorial or an opinion piece that satisfies every reader. But, I believe the newspaper should be seen as a whole, which may contain sections with which one agrees and those with which one disagrees. And, that’s par for the (10) .

  1. 1) prescribed
    2) impose
    3) disorder
    4) displace
    5) prevent
    Answer – 2)
    Explanation : impose

  2. 1) alinged
    2) block
    3) cure
    4) indrance
    5) assessment
    Answer – 5)
    Explanation : assessment

  3. 1) forsake
    2) personnel
    3) dark
    4) dull
    5) opaque
    Answer – 1)
    Explanation : personnel

  4. 1) evacuation
    2) retirement
    3) insistent
    4) submit
    5) bashing
    Answer – 5)
    Explanation : bashing

  5. 1) adversarial
    2) inimical
    3) rival
    4) hostile
    5) counter
    Answer – 1)
    Explanation : adversarial

  6. 1) stowage
    2) staffed
    3) well fed
    4) finished
    5) stoppage
    Answer – 2)
    Explanation : staffed

  7. 1) ethical
    2) improper
    3) immoral
    4) chubby
    5) thick
    Answer – 1)
    Explanation : ethical

  8. 1) straighten
    2) intoxicated
    3) improved
    4) flagged
    5) vague
    Answer – 4)
    Explanation : flagged

  9. 1) contrarian
    2) delight
    3) comfort
    4) relief
    5) assuage
    Answer – 1)
    Explanation : contrarian

  10. 1) ambiguous
    2) course
    3) shrinkage
    4) decorate
    5) ornate
    Answer – 2)
    Explanation : course