Current Affairs PDF Sales

English Questions – Cloze Test For IBPS PO/RRB PO 252

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

In the next month, the US Treasury Department is expected to decide whether to seek to replace the 2010 Dodd-Frank Act’s regulator-led process for resolving failed mega-banks with a solely court-based mechanism. Such a change would be a mistake of potentially crisis-size (1) .
Yes, creating a more (2) bankruptcy process can reduce the (3) level of a bank’s failure, and bankruptcy judges are experts at important restructuring tasks. But there are critical factors that cannot be ignored. Restructuring a mega-bank requires pre-planning, familiarity with the bank’s strengths and weaknesses, knowledge of how to time the bankruptcy properly in a volatile economy, and the capacity to coordinate with foreign regulators.
The courts cannot fulfill these tasks alone, especially in the time the (4) under consideration has allotted – a 48-hour weekend. Unable to plan ahead, the courts would enter into the restructuring process unfamiliar with the bank. Moreover, the courts cannot manage the kind of economy-wide crisis that would arise if multiple mega-banks sank (5) . And they cannot coordinate with foreign regulators.
In short, completing a proper restructuring would require contributions from regulators, including pre-planning, advice, and coordination. Yet, far from accepting these contributions, the plan would largely cut regulators out of the process.
For example, the plan would bar regulators from initiating a mega-bank’s bankruptcy, leaving it to the (6) of the bank’s own managers. In the nonfinancial sector, failing companies often wait too long before declaring bankruptcy, so creditors may step in to do some pushing, (7) even forcing a bankruptcy of a failed firm. While bank regulators have tools to push banks similarly, their most effective one is the power to initiate a bankruptcy when it is best for the economy.
Taking this tool away could have severe adverse (8) . Bank executives, like sinking industrial firm executives, have reason to “pray and delay,” hoping that some new development will save them. But if a failing mega-bank runs out of cash during such a delay, the risk that its bankruptcy will be (9) – as with Lehman Brothers in 2008 – rises, as does the potential that it will wreak (10) on the real economy.

  1. 1) wrinkled
    2) proportions
    3) jagged
    4) woolly
    5) stony
    Answer – 2)
    Explanation: proportions – a part, share, or number considered in comparative relation to a whole.

  2. 1) tufted
    2)  knobby
    3) streamlined
    4) tangled
    5) tousled
    Answer – 3)
    Explanation: streamlined – design or provide with a form that presents very little resistance to a flow of air or water, increasing speed and ease of movement.

  3. 1) bearded
    2) brambly
    3) ruffled
    4) decibel
    5) retraction
    Answer – 4)
    Explanation: decibel – a unit used to measure the intensity of a sound or the power level of an electrical signal by comparing it with a given level on a logarithmic scale.

  4. 1) denial
    2) disavowal
    3) concurrent
    4) bristly
    5) proposal
    Answer – 5)
    Explanation: proposal – a plan or suggestion, especially a formal or written one, put forward for consideration by others.

  5. 1) bushy
    2) simultaneously
    3) disagreeing
    4) divergent
    5) bumpy
    Answer – 2)
    Explanation: simultaneously – at the same time.

  6. 1) discretion
    2) chapped
    3) nappy
    4) ridged
    5) unpromising
    Answer – 1)
    Explanation: discretion – the quality of behaving or speaking in such a way as to avoid causing offence or revealing confidential information.

  7. 1) fuzzy
    2) shaggy
    3) lacking
    4) potentially
    5) walkover
    Answer – 4)
    Explanation: potentially – with the capacity to develop or happen in the future.

  8. 1) scraggy
    2) coarse
    3) lucid
    4) consequences
    5) intelligible
    Answer – 4)
    Explanation: consequences – a result or effect, typically one that is unwelcome or unpleasant.

  9. 1) rugged
    2) knotty
    3) transparent
    4) disorderly
    5) cinch
    Answer – 4) 
    Explanation: disorderly – lacking organization; untidy.

  10. 1) scabrous
    2)  elementary
    3) quiet
    4) straightforward
    5) havoc
    Answer – 5)
    Explanation: havoc – widespread destruction.