Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 3 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 3 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 3 2017

  1. Who has been appointed as the new Chairman of Indian Oil Corporation chairman on February 28, 2017?
    A.Anil Bajaj
    B.Sanjiv Singh
    C.Govind Prabhakar
    D.Aniruddh Sinha
    Answer – B.Sanjiv Singh
    Explanation :
    Sanjiv Singh was appointed as the chairman of the Indian Oil Corporation Ltd (IOCL), the country’s largest commercial enterprise on February 28, 2017. The Appointments Committee of Cabinet approved his appointment to the post for a period of five years. Singh is at present the director of Refineries at the IOCL. He was selected for the top job after government headhunters Public Enterprise Selection Board (PESB) interviewed eight candidates.

  2. Where was  the 2017 UK-India Year of Culture event hosted by Queen Elizabeth II?
    A.St James’s Palace
    B.Holyrood Palace
    C.Buckingham Palace
    D.Kensington Palace
    Answer – C.Buckingham Palace
    Explanation :
    Queen Elizabeth II hosted a reception on February 27, 2017 in Buckingham Palace to launch the 2017 UK-India Year of Culture. The UK-India Year of Culture is aimed at celebrating the deep cultural ties between the two countries. The Union Finance Minister Arun Jaitley was on a 5 day visit to United Kingdom from February 24-28, 2017 particularly to represent India at the royal event of 2017 UK-India Year of Culture. He was followed by a high level delegation nominated by Prime Minister Narendra Modi.

  3. What is the name of the Weapon Locating Radar (WLR) which was handed over by DRDO to Indian Army on March 2, 2017?
    A.Suchitra
    B.Sarvekshak
    C.Swasthik
    D.Swathi
    Answer – D.Swathi
    Explanation :
    The Defence Research and Development Organisation (DRDO) handed over three defence products for induction into the Indian Army in a formal ceremony on March 2, 2017 in New Delhi. These included Weapon Locating Radar, NBC Recce Vehicle and a set of NBC Drugs. Weapon Locating Radar (WLR) “SWATHI” has been developed by Electronics & Radar Development Establishment (LRDE) of DRDO. The weapon includes 81mm or higher calibre mortars, 105mm or higher calibre shells and 120mm or higher calibre free flying rockets. The radar has the capability to provide fast, automatic and accurate location of all enemy weapons like mortars, shells and rockets firing within in its effective zone of coverage and simultaneously handles multiples projectiles fired from different weapons at different locations.

  4. Who is the head of the Working Group on Migration constituted by the government to recommend legal and policy framework to protect the interests of the migrants in India?
    A.Partha Mukhopadhay
    B.Arvind Panagariya
    C.Bibek Debroy
    D.Sumit Bose
    Answer – A.Partha Mukhopadhay
    Explanation :
    An 18 member panel constituted by the government has recommended necessary legal and policy framework to protect the interests of the migrants in the country. The Working Group on Migration constituted by the Ministry of Housing & Urban Poverty Alleviation in 2015 submitted its recommendation report on March 1, 2017. The panel headed by Shri Partha Mukhopadhay has suggested to enable the migrants to avail benefits of Public Distribution System (PDS) in the destination State by providing for inter-State operability of PDS. It has also recommended including the children of migrants in the Annual Work Plans under Sarva Siksha Abhiyan (SSA) to uphold their Right to Education. As per the panel, the migrant population in India makes substantial contribution to economic growth and therefore it was necessary to protect the constitutional rights of the migrants.

  5. The Delhi government’s initiative to extend the midday meal facility for the girl students of all Delhi government school upto class 12 will be effective from which date?
    A.March 31
    B.April 1
    C.May 1
    D.April 30
    Answer – B.April 1
    Explanation :
    Aam Aadmi Party (AAP) led Delhi government has come up with an initiative to extend the mid-day meal facility for the girl students upto class 12 in all Delhi government schools. The initiative makes Delhi the “first state” in the country to serve midday meal up to class 12. Currently Delhi provides the facility to all the students of government schools including boys upto class 8 only. However, from April 1, 2017, the midday meal service will also include girl students from 9-12 also. Later the facility would also cover boys upto class 12. Delhi government has decided to set aside an amount of Rs. 50 crore for this purpose in its Budget for 2017-18 to be presented on March 8, 2017.

  6. What is the name of the month long annual military exercise between United States and South Korean troops which kicked off on March 1, 2017 to test their defense readiness?
    A.Falcon Virgo
    B.Key Resolve
    C.Eskimo
    D.Foal Eagle
    Answer – D.Foal Eagle
    Explanation :
    United States and South Korean troops started their large-scale annual military drill named Foal Eagle on March 1, 2017. The aim of the military exercise is to test their defense readiness against the threat from North Korea. North Korea conducted its first ballistic missile test of 2017 in February and views the Foal Eagle Exercise 2017 as preparation for war against it. The month long exercises will run last in April 2017 and will overlap with the Key Resolve exercise which will begin on March 13, 2017.

  7. What is the currency of United Kingdom?
    A.Euro
    B.Dollar
    C.Pound sterling
    D.Krone
    Answer – C.Pound sterling
    Explanation :
    UK is the fourth biggest investor country with Foreign Direct Investment of $24.37 billion since April 2000. It is India’s 14th biggest trading partner; exports and imports totaled $8 billion during April-November 2016. India is now the 3rd biggest investor and 2nd biggest creator of jobs in the UK. On the other hand, UK is the biggest investor in India from G -20 nations and plays a vital role in developing skills in India’s workforce. Capital: London, Prime minister: Theresa May, Currency: Pound sterling

  8. DRDO has signed a non-exclusive licencing agreement with which company on March 1, 2017 for manufacturing High Nitrogen Steel (NHS)?
    A.Bhushan Power & Steel Limited
    B.Jindal Stainless (Hisar) Limited
    C.Ispat Industries Ltd
    D.JSW Steel Limited
    Answer – B.Jindal Stainless (Hisar) Limited
    Explanation :
    The Defence Research and Development Organisation (DRDO) signed a technology transfer agreement with Jindal Stainless (Hisar) Limited (JSHL) on March 1, 2017 for manufacturing High Nitrogen Steel (HNS). The “non-exclusive” licencing agreement was signed between the Hyderabad-based Defence Metallurgical Research Laboratory (DMRL) of the DRDO and the JSHL. High Nitrogen Steel (HNS) has higher ballistic strength than normal steel and currently India largely depends on imports. It has good strength in addition to being non-magnetic and corrosion-resistant. Its cost is about 30-40% cheaper than the imported material.

  9. Where was the 13th Economic Cooperation Organization (ECO) Summit held?
    A.Islamabad
    B.Tehran
    C.Ankara
    D.Kabul
    Answer – A.Islamabad
    Explanation :
    The 13th Economic Cooperation Organization (ECO) Summit, an inter-governmental regional group of 10 countries was held in Islamabad, Pakistan on March 1, 2017 under the chairmanship of Prime Minister of Pakistan Muhammad Nawaz Sharif. The theme of the summit was “Connectivity for Regional Prosperity”. The summit aimed at increasing cooperation in areas such as trade, energy, tourism and economic growth. The ECO was formed in 1985 by Pakistan, Iran and Turkey. It now also includes Kazakhstan, Kyrgyzstan, Azerbaijan, Tajikistan, Afghanistan, Uzbekistan and Turkmenistan.

  10. Who is the Chairman of the Supreme Court constituted Special Investigating Team (SIT) on black money?
    A.Kirti Saxena
    B.M.B. Shah
    C.M.L. Mehta
    D.Arijit Pasayat
    Answer – B. M.B. Shah
    Explanation :
    SIT on black money was constituted by the Supreme Court on May 1, 2014 under the chairmanship of M.B. Shah to help the government of India to deal with the problem of black money. SIT is responsible to guide the government in various investigations of black money cases in India as well as abroad. The Vice-Chairman of the Special Investigating Team (SIT) on black money, Justice Arijit Pasayat on March 2, 2017 announced that an amount of Rs. 70,000 crore of black money has been so far detected through different schemes of the government.

  11. The government has directed all the banks to make available the mobile banking facility to all the customers by ____________
    A.March 31
    B.April 1
    C.June 30
    D.May 31
    Answer – A.March 31
    Explanation :
    The Government of India has directed all the banks to provide mobile banking facility to all customers by March 31, 2017. The decision is an effort of the government to boost the digital payment system. All the users having mobile phone and wants to do mobile banking but has not been enabled would be enabled by March 31. Besides, government has also been asked that the customers who are using the Unified Payments Interface (UPI) or BHIM payment app should automatically be enabled for mobile banking.

  12. Who is the Chairman of DRDO?
    A.Dr. Anil Kumar Aggarwal
    B.Dr. G. S. Reddy
    C.Dr. Avinash Chander
    D.Dr.S.Christopher
    Answer –D.Dr.S.Christopher
    Explanation :
    The Defence Research and Development Organisation (DRDO) is an agency of the Republic of India, charged with the military’s research and development, founded in 1958 and headquartered in New Delhi, India. Dr.S.Christopher is the Chairman of DRDO. It is under the administrative control of the Ministry of Defence, Government of India. DRDO is India’s largest and most diverse research organization engaged in developing defence technologies covering various fields, like aeronautics, armaments, electronics, land combat engineering, life sciences, materials, missiles, and naval systems

  13. The Pakistan government approved the merger of Federally Administered Tribal Areas (FATA) with Khyber Pakhtunkhwa on March 2, 2017. The recommendation to merge the two region was made by a 6 member committee headed by ________
    A.Fahmida Mirza
    B.Ayaz Sadiq
    C.Sartaj Aziz
    D.Shah Mehmood Qureshi
    Answer – C. Sartaj Aziz
    Explanation :
    Pakistan government on March 2, 2017 approved the merger of Federally Administered Tribal Areas (FATA) with its northwestern province Khyber Pakhtunkhwa. The Federally Administered Tribal Areas(FATA) is a semi-autonomous tribal region. It shares its border with Khyber Pakhtunkhwa, Balochistan and Afghanistan. The approval was given during the meeting of the federal cabinet chaired by Prime Minister Nawaz Sharif. The approval comes after a six-member committee headed by Sharif′s advisor on Foreign Affairs Sartaj Aziz recommended the merger of FATA with the Khyber-Pakhtunkhwa province.The merger will help in bringing the Tribal area in the mainstream of the country’s administration and promote development in the area. The merger would be carried out over a period of 5 years and funds will be allocated for a 10-year development package for FATA.

  14. The Amma Kalviyagam portal launched by Tamil Nadu is a part of which vision of late Chief Minister Jayalalithaa?
    A.Vision TN 2020
    B.Vision TN 2022
    C.Vision TN 2023
    D.Vision TN 2019
    Answer –C.Vision TN 2023
    Explanation :
    Former Tamil Nadu Chief Minister O Panneerselvam has launched a portal named after late chief Minister Jayalalithaa ammakalviyagam.in which will be a hub of learning, interaction, opportunity, and connection on the occasion of her 69th birth anniversary celebrations. The launched portal will a hub of learning, interaction, opportunity, and connection. The portal was based on Massive Open Online Courses (MOOC) model. This initiative will help students get assistance from reputed teachers free of cost, which reflects Jayalalithaa’s Vision TN 2023, where she had set goals for development in various sectors, including education to make the state as Knowledge hub of the country.

  15. The maiden Regional Conference of Eastern States on Enhancing Steel Consumption in India was held in which state on March 2, 2017?
    A.Sikkim
    B.Nagaland
    C.Assam
    D.Mizoram
    Answer – A.Sikkim
    Explanation :
    Union Minister of Steel Chaudhary Birender Singh presided over the hair the proceedings of maiden regional conference of Eastern States at Gangtok, Sikkim on 2nd March, 2017. The maiden regional conference will be on the theme of ‘Enhancing steel consumption in India’. The conference will be first of the four regional conferences being planned across India to become a leader in innovative use of steel in India. The representatives and various stakeholders in the conference would hold talks on measures to increase steel demand, advantages of steel intensive construction & steel in high-rises, rural sector, bridges and other fields.

  16. Which country has been awarded the most Popular Tourism Destination Award at the International Travel Fair (GITF) Travel Fair in China on March 3, 2017?
    A.Bangladesh
    B.Sri Lanka
    C.Malaysia
    D.Nepal
    Answer – B.Sri Lanka
    Explanation :
    Sri Lanka has bagged the most “Popular Tourism Destination” Award for the second consecutive year at the International Travel Fair (GITF) Travel Fair in Guangzhou, China. This award shows china’s interest in the island nation besides China has been Sri Lanka’s second largest source market for tourism since 2014. The GITF award will further label Sri Lanka among visitors to gain greater exposure and visibility for its unique destination brand.

  17. Who has been appointed as the new Prime Minister of Sudan on March 1, 2017?
    A.Hassan Saleh
    B.Kosti Manibe Ngai
    C.Aggrey Tisa Sabuni
    D.Salva Kiir 
    Answer – A.Hassan Saleh
    Explanation :
    North Sudanese President Omar Hassan al-Bashir appointed his first vice president Hassan Saleh to the newly created post of prime minister on 1 March 2017. The Prime Minister post which was abolished in 1989 after National Umma Party administration that governed then. This appointment makes first time Sudan has had a prime minister since Bashir came to power. Saleh a long-time ally of the President took over office immediately also initiated negotiations on forming a new cabinet.

  18. When is the National Defence Day observed?
    A.March 2
    B.March 1
    C.March 3
    D.March 5
    Answer – C.March 3
    Explanation :
    National Defence Day is celebrated on March 3 every year. across India to commemorate the day, world’s largest and tallest Indian tricolour was unfurled at Town Park in Faridabad. The day is formed by the combination of cadets of three services the army, the navy and the air force. The National Defence Academy was formally commissioned on 7 December 1954. Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru on 6 October 1949 laid the foundation stone for the Academy with the objectives to provide the requisite educational standard ,acquire mental and physical qualities, essential as officers of the fighting services.

  19. Yumnam Yaima Singh who died on March 3, 2017 was a renowned ________
    A.Author
    B.Politician
    C.Journalist
    D.Poet
    Answer – B.Politician
    Explanation :
    Veteran politician and former Member of Parliament Yumnam Yaima Singh passed away due to age related ailments at a hospital in Imphal. He was 95. Singh was first elected to the Territorial Council in 1957 and subsequently elected seven times continuously to the Manipur Assembly from Oinam Constituency from 1962 to 1985. He also participated in state politics being Speaker of Manipur Legislative Assembly form 1980 – 85. Besides Politics he was brilliant writer and penned a book titled “A Piece of Tenth Lok Sabha” in English, amongst many others.

  20. The US Classified Satellite NROL-79 was launched by United Launch Alliance from California on March 1, 2017 on board which rocket?
    A.Pegasus I
    B.Delta M
    C.Atlas 5
    D.Falcon 9
    Answer – C. Atlas 5
    Explanation :
    A rocket carrying a classified U.S. satellite for the National Reconnaissance Office blasted off from California. The Atlas 5 rocket lifted off with grade kerosene (RP-1) and liquid oxygen, the Atlas 5 rocket produced about 860,000 pounds of thrust and roared away into a clear sky over Vandenberg Air Force Base. The satellite called NROL-79 is described only as a national security payload for the NRO that has been put on space. The Mission did not reveal much information about the satellite.

  21. What was the theme of the 2017 World Wildlife Day observed on March 3, 2017?
    A.Listen To The Young Voices
    B.It’s Time To Get Serious About Wildlife Crime
    C.Sustainable Development of Wildlife
    D.The Future of Wildlife Is In Our Hands
    Answer – A.Listen To The Young Voices
    Explanation :
    World Wildlife Day was observed each year on 3rd March since its proclamation by the United Nations General Assembly on 20 December 2013. This year with the Theme “Listen to the young voices” to provide incentives to the youth to tackle conservation issues. The day reminds us of the need to fight for endangered species and against wildlife crime in our beautiful world. The UN urges its members to fight against wildlife challenges such as Habitat loss, climate change and poaching among the most alarming in this era.

  22. Raymond Kopa who died on March 3, 2017 was associated to which sports?
    A.Football
    B.Tennis
    C.Badminton
    D.Cricket
    Answer – A.Football
    Explanation :
    Legendary French football player Raymond Kopa was passed away after prolonged illness at the age of 85 in Paris. Kopa was with French national team since 1950s, besides he was also part of team (Real Madrid) that won the European Cup three times from 1957. The attacking midfielder added several feathers to his career notably Winner of the Ballon d’Or in 1958 and one of the top 125 greatest living footballers by Pele in 2004 at a FIFA Awards Ceremony