Current Affairs PDF Sales

Cloze Test Set – 35

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Miscarriage of justice is writ large in the Koushal judgment. LGBTQ people are treated as “unapprehended felons” — a great blow to the..(1)..of equality, privacy and dignity embodied in liberal judgments of our Supreme Court under Articles 21, 14 and 15. It has caused..(2)..public mischief and, as represented by the Ministry of Health, contributes to gravely..(3)..the spread of HIV.
The Koushal judgment..(4)..the high standing of Indian human rights jurisprudence. It ignored a long line of the ECHR judgments. It exhibited a total disconnect with the expanding horizon of human rights. Without being..(5).., a queer judgment on queer people has muddied the waters of India’s human rights record.
The balance must be rapidly restored by institutional action of the Supreme Court. The..(6)..of the curative petitions to a Constitution Bench is the first step in the right direction.
Lord Denning observed, “The doctrine of precedent does not..(7)..your Lordships to follow the wrong path until you fall over the edge of the cliff. As soon as you find that you are going in the wrong direction you must at least be..(8)..to strike off in the right direction.” The pithy observation of Justice Robert H. Jackson of the U.S. Supreme Court is also worth recalling: “I see no reason why I should be consciously wrong today because I was..(9)..wrong yesterday.” To conclude with the admirable words of Justice V.R. Krishna Iyer: “Horace wrote: ‘But if Homer, who is good, nods for a moment, I think it a shame.’ We, in the Supreme Court, do ‘nod’ despite great care to be correct, and once a clear error in judgment is revealed, no sense of shame or infallibility complex obsesses us or..(10)..this Court from the anxiety to be ultimately right, not consistently wrong.”

  1. 1) skepticism
    2) heterodoxy
    3) doctrine
    4) disbelief
    Answer – 3)
    Explanation: doctrine – belief, सिद्धान्त

  2. 1) decrease
    2) minute
    3) insignificant
    4) enormous
    Answer – 4)
    Explanation: enormous – big, बड़ा

  3. 1) exacerbating
    2) preserving
    3) remaining
    4) retaining
    Answer – 1)
    Explanation: exacerbating – worsen, बिगड़ना

  4. 1) prevented
    2) diminished
    3) eveloped
    4) enlarged
    Answer – 2)
    Explanation: diminished – lessen, कमी

  5. 1) pejorative
    2) complimentary
    3) positive
    4) praisin
    Answer – 1)
    Explanation: pejorative – express disapproval, निंदात्मक

  6. 1) detest
    2) unconcern
    3) reference
    4) disinterest
    Answer – 3)
    Explanation: reference

  7. 1) deter
    2) delay
    3) hinder
    4) compel
    Answer – 4)
    Explanation: compel – force, मजबूर

  8. 1) reject
    2) permitted
    3) disallow
    4) refuse
    Answer – 2)
    Explanation: permitted

  9. 1) unconsciously
    2) consciously
    3) apperceptive
    4) assured
    Answer – 1)
    Explanation: unconsciously

  10. 1) talk into
    2) dissuades
    3) incite
    4) persuade
    Answer – 2)
    Explanation: dissuades – prevent, रोकना