Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Time And Work Set 10

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Work, which is common for all the competitive exams . We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Questions Penned by Yogit

  1. P can do 2/5 of the work in 10 days and Q can do 4/5 of the work in 16 days. If both of them start working together then the time in which the work can be done?
    a) 12.1/9 days
    b) 11.1/9 days
    c) 11.2/9 days
    d) 12.4/9 days
    e) None of these
    Answer – b) 11.1/9 days
    Explanation :
    P can complete the work in 25 days and Q can complete the work in 20 days. So both will complete the work in (20*25)/45 =  100/9 days

  2. A does half as much work as B does in one sixth of the time. If together they take 20 days to complete the work, then what is the time taken by B to complete the work independently.
    a) 80 days
    b) 100 days
    c) 120 days
    d) 140 days
    e) None of these
    Answer – a) 80 days
    Explanation :
    Let B take X days to complete the work then in one –sixth of the time i.e. x/6 days. Now A do half work as done by B so A will take twice the time i.e. 2*x/6 = x/3 to complete the job alone
    So 1/x + 3/x = 1/20, x = 80 days

  3. A contractor undertakes to make a mall in 60 days and he employs 30 men. After 30 days it is found that only one- third of the work is completed. How many extra men should he employ so that the work is completed on time?
    a) 20men
    b) 25men
    c) 30men
    d) 40men
    e) None of these
    Answer – c) 30men
    Explanation :
    Let total work is w and it is given that one-third of the work is completed after 30 days. Means
    M*D = 30*30 = w/3, so total work = 30*30*3
    2700 = 30*30 + (30+p)*30, so we get P = 30 (p = additional men)

  4. 50 men could complete a work in 200 days. They worked together for 150 days, after that due to bad weather the work is stopped for 25 days. How many more workers should be employed so as to complete the work in time?
    a) 25
    b) 35
    c) 50
    d) 60
    e) None of these
    Answer – c) 50
    Explanation :
    Let additional workers be P,
    (50*150)/(50*200) = 3/4 of the work is already completed and now only 1/4 of the work is to be done. So,
    1/4 = ((50 + P) * 25)/50*200, solve for p, we get P = 50

  5. P and Q were assigned to do a work for an amount of 1200. P alone can do it in 15 days while Q can do it in 12 days. With the help of R they finish the work in 6 days. Find the share if C.
    a) 100
    b) 120
    c) 140
    d) 160
    e) None of these
    Answer – b) 120
    Explanation :
    1/15 + 1/12 + 1/c = 1/6, we got C = 60 (it means C will take 60 days to complete the work alone)
    so ratio of work done by P:Q:R = 4:5:1
    so c share = (1/10)*1200 = 120

  6. A can do a work in 32 days. P who is 60 percent more efficient than A. Find how much time they will take together to do the same work?
    a) 150/13 days
    b) 160/13 days
    c) 170/3 days
    d) 190/3 days
    e) None of these
    Answer – b) 160/13 days
    Explanation :
    A’s one day work = 1/32 so P one day work = (160/100)*1/32 = 1/20, so P will take 20 days to complete the work.
    So Both A and P will take = (32*20)/52 = 160/13 days

  7. P does half as much work as Q in three-fourth of the time. If together they take 24 days to complete the work, how much time shall P take to complete the work?
    a) 50 days
    b) 60 days
    c) 70 days
    d) 80 days
    e) None of these
    Answer – b) 60 days
    Explanation :
    Let Q take x days to complete the work, so P will take 2*3/4 of X day to complete the work i.e. 3x/2 days
    1/x + 2/3x = 1/24, we get x = 40 days, so P will take = 3/2 of 40 = 60 days

  8. X and Y can do a piece of work in 12 and 15 days respectively. They began their work but before 3 days of its completion Y left. In how many days the work will be completed.
    a) 6 days
    b) 8 days
    c) 10 days
    d) 12 days
    e) None of these
    Answer – b) 8 days
    Explanation :
    (1/12 + 1/15)*(T – 3) + 3/12 = 1

  9. Neha takes 5 hours to type 40 pages while sunil takes 6 hours to type 60 pages. How much time will they take working together on different computer to type an assignment of 180 pages.
    a) 5hr
    b) 7hr
    c) 9hr
    d) 11hr
    e) none of these
    Answer – e) none of these
    Explanation :
    In one hour number of pages type by neha = 40/5 = 8 and similarly for sunil it is 60/6 = 10.
    Now to type 180 pages they will take, (8 + 10)*T = 180, T = 10 hours

  10. P and Q together can complete a job in 90days, Q and R takes 60 days to complete the same work and P and R will take 45 days to complete the same work. How much time will P, Q and R will take to complete the work together.
    a) 40 days
    b) 42 days
    c) 36 days
    d) 44 days
    e) None of these
    Answer – a) 40 days
    Explanation :
    ( 1/90 + 1/60 + 1/45)*1/2 = (1/P +1/Q + 1/R) = 1/40
    so 40 days