Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions : Number System Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number System, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

  1. In the examination a candidate must get 2/5th marks to pass, out of total marks.Shiyam appeared in the exam ang got 198 marks and still failed by 36 marks.The maximum mark is
    A.560
    B.610
    C.585
    D.480
    E.None of these
    Answer – C.585
    Explanation :
    2x = 198+36 = 234
    Max = 234*5/2 = 585

  2. If 4 is added to the numerator of a fraction it becomes 1/3 and if 3 is added to the denominator it becomes 1/6 then find the numerator and denominator is
    A.5/26
    B.25/4
    C.6/17
    D.5/27
    E.None of these
    Answer – D.5/27
    Explanation :
    5/27 = 9/27 = 1/3
    5/30 = 1/6

  3. One-third of a 2 digit number exceeds its one-fifth by 8.What is the 2 digit number ?
    A.80
    B.73
    C.45
    D.60
    E.None of these
    Answer – D.60
    Explanation :
    1/3(10x+y) -1/5(10x+y) = 8
    (10x+y)[5/15 – 3/15] = 8
    10x+y = 8*15/2 = 60

  4. 12+22+……………………………………+242
    A.3800
    B.4900
    C.5100
    D.5430
    E.None of these
    Answer – D.60
    Explanation :
    Sum of square number = n(n+1)(2n+1)/6
    N = 24
    Sum = 24*25*49/6 = 4900

  5. Micael gets 3 marks for each correct questions and loses 2 marks for each wrong answers.He attempts 30 sum and obtain 30 marks.Find the no of Questions he answered correctly ?
    A.18
    B.12
    C.23
    D.20
    E.None of these
    Answer – A.18
    Explanation :
    18*3 – 12*2 = 54-24 = 30

  6. What half of a number is added to 234, it becomes five time of itself. What is the number ?
    A.67
    B.52
    C.71
    D.89
    E.None of these
    Answer – B.52
    Explanation :
    x/2 + 234 = 5x
    5x – x/2 = 234
    9x/2 = 234
    X = 234*2/9= 52

  7. Twenty times a positive integer is less than its square by 96. What is the Integer ?
    A.24
    B.45
    C.67
    D.13
    E.None of these
    Answer – A.24
    Explanation :
    X^2 – 20x = 96
    (x-24)(x+4) = 0
    X = 24

  8. There are some Parrots and Some Lions in a forest.If the total number of animals head in forest are 840 and total no of animal legs are 1760.What is the number of Parots in the forest ?
    A.800
    B.740
    C.620
    D.590
    E.None of these
    Answer – A.800
    Explanation :
    2x+4(840-x) = 1760
    2x+3360-4x = 1760
    -2x = 1600
    X = 1600/2 = 800

  9. When all the students in a school are made to stand in  row of 68, 40 such rows are formed.If the students are made to stand in the row of 20, how many such rows can be formed ?
    A.85
    B.136
    C.129
    D.97
    E.None of these
    Answer – B.136
    Explanation :
    No of row = 68*40/20 = 136

  10. A banana costs Rs.1.25 and Orange costs Rs2.75. What will be the total cost of 10 bananas and 2 dozens Orange ?
    A.Rs.52.50
    B.Rs.61.75
    C.Rs.73.25
    D.Rs.78.50
    E.None of these
    Answer – D.Rs.78.50
    Explanation :
    1.25*10 +2.75*24 = 12.5 +66 = 78.50