Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions : Ages Set 9

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ages which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Veena’s present age is three times her son’s present age and two fifth of her father’s present age. The average of present age of all of them is 46 yrs.What is the difference between the Veena’s son’s present age and Veena’s father’s present age?
    A. 68 yrs
    B. 88 yrs
    C. 58 yrs
    D. None of the Above
    Answer – D. None of the Above
    Explanation :
    Present age of Veena’s son = x
    Veena’s present age = 3x
    Veena’s present age = 2/5 of Father’s present age
    Father’s present age = (15/2) x
    Total present age = x + 3x + (15/2)x = 138
    x = 12
    Difference between Veena’s father’s present age and Veena’s son’s present age = 90 – 12 = 78 years.

  2. Five years ago, the age of Abinav was 4 times the age of Sarita after 10 years, Abinav will be twice as old as Sarita. Find the Present ages of Abinav and sarita?
    A. 30 years, 10.5 years
    B. 32 years, 11.5 years
    C. 34 years, 14.5 years
    D. 35 years, 12.5 years
    Answer – D. 35 years, 12.5 years
    Explanation :
    Five years ago,
    x – 5/y – 5 = 4/1
    x – 4y = – 15 —-(i)
    After 10 years,
    x + 10/y + 10 = 2/1
    x – 2y = 10 —–(ii)
    From eqn (i) and (ii) => x = 35, y = 12.5

  3. If Saurabh is as much elder than Shyam as he is younger to Suresh and sum of the ages of Shyam and Suresh is 46 year, then what will be the age of Saurabh after five years?
    A. 27
    B. 26
    C. 25
    D. 28
    Answer – D. 28
    Explanation :
    Let the present ages of Saurabh is x year and he is younger to Suresh by y year
    Then Suresh’s age = x + y
    Shyam’s age = x – y
    (x + y) + (x – y) = 46
    x = 23
    The age of Saurabh after five years is – 28

  4. The ratio of the present age of Palash to that of Arnav is 3 : 11. Arnav is 12 years younger than Rahim. Rahim’s age after 7 years will be 85 years. What is the present age of Palash’s father, who is 25 years older than Palash?
    A. 43 years
    B. 67 years
    C. 45 years
    D. 69 years
    Answer – A. 43 years
    Explanation :
    11x = 85 – 7 – 12
    x = 6
    Present age of Palash = 18
    Present age of Palash’s father = 18 + 25 = 43

  5. The present age of Ravi’s father is four times Ravi’s present age. Five years back, Ravi’s father seven times as old as Ravi was at that time. What is the present age of Ravi’s father?
    A. 43 years
    B. 67 years
    C. 40 years
    D. 69 years
    Answer – C. 40 years
    Explanation :
    Present age of Ravi – x
    Present age of Ravi’s father = 4x
    Five years ago,
    Ravi’s father age = 7 * Ravi’s age
    4x – 5 = 7(x – 5)
    x = 10
    Present age of Ravi’s father = 4x = 40 years.

  6. The average age of a family of five members is 24. If the present age of the youngest member is 8 year, what was the average age of the family at the time of birth of youngest member?
    A. 16 years
    B. 20 years
    C. 18 years
    D. 14 years
    Answer – B. 20 years
    Explanation :
    Total age of five members = 120
    Before 8 years, Total age of the family at the time of birth of youngest member = 120 – 40 (5*8) = 80
    Average age of the family at the time of birth of youngest member = 80/4 = 20

  7. Five years ago, the average age of Rimi’s age at that time was 12 years. Three years from now if the respective ratio between Rimi’s age and Ruhi’s age that time will be 5:3, what is Rimi’s present age?
    A. 17 years
    B. 33 years
    C. 27 years
    D. 22 years
    Answer – D. 22 years
    Explanation :
    The average age of Rimi’s age that time and Ruhi’s age that time = 12 years
    Total age at that time = 24
    Total age after 8 years = 24 + 16 = 40
    Rimi’s age after 8 years = 40 * (5/8) = 25
    Rimi’s present age = 25 – 3 = 22

  8. The present age of Kiran five times the age of Suji. After 10 years Kiran will be three times as old as Suji. Find out the present ages of Kiran and Suji?
    A. 25 years, 5 years
    B. 30 years, 6 years
    C. 35 years, 7 years
    D. 50 years, 10 years
    Answer – D. 50 years, 10 years
    Explanation :
    5x + 10/ x + 10 = 3/1
    x = 10
    Kiran – 50 years, Suji – 10 years.

  9. Six years from now, the average of Mano’s age that time and Nita’s age that time will be 29 years. Five years ago, if the ratio of Mano’s age to the Nita’s age that time was 11:7, what is Nita’s present age ?
    A. 17 years
    B. 33 years
    C. 19 years
    D. 27 years
    Answer – C. 19 years
    Explanation :
    Total age after 6 years = 2×29=58
    Total age before 5 years = 58−11×2=36
    Nita’s age before 5 years = 36 * (7/18) = 14
    Nita’s present age = 14 + 5 = 19

  10. Five years ago, the average age of Simi’s age that time and Tia’s age that time was 17 years. Five years from now, the respective ratio between Simi’s age and Tia’s age at that time will be 4:5, what is Simi’s present age?
    A. 22
    B. 20
    C. 18
    D. 19
    Answer – D. 19
    Explanation :
    The average age of Simi’s age that time and Tia’s age that time = 17 years
    Total age at that time = 34
    Total age after 10 years = 34 + 20 = 54
    Simi’s age after 5 years = 54 * (4/9) = 24
    Simi’s present age = 24 – 5 = 19