Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 32

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. It is almost certain that what could be an important_________of a radically different framework to deliver public________in India will soon get legislative backing.
    1) factor, uncover
    2) fundamental, disinter
    3) element, services
    4) hint, dig out
    Answer – 3)
    Explanation: element, services

  2. The banking system’s reach was limited. With the advent of new hybrid banks piggybacking on communications________, soon every village can be brought within the_________of the formal financial system.
    1) way, extension
    2) technology, ambit
    3) system, boundary
    4) process, bounds
    Answer – 2)
    Explanation: technology, ambit

  3. The benefits of a_________to direct transfer are twofold: price_________in the economy will end and people will be liberated from local power brokers.
    1) conversion, perfection
    2) changeover, clarity
    3) alteration, beauty
    4) transition, distortions
    Answer – 4)
    Explanation: transition, distortions

  4. Instead of physical_________such as bags of fertilisers or sacks of rice (which mostly never reach), governments will have the_________to transfer cash or food stamps.
    1) distribution, opportunity
    2) hoarding, juncture
    3) maintenance, leisure
    4) store, liberty
    Answer – 1)
    Explanation: distribution, opportunity

  5. It is unique because it anchors_________attributes such as name or gender to biometric_________like iris patterns of individuals.
    1) analytical, default
    2) demographic, attributes
    3) arithmetical, discredit
    4) probability, renege
    Answer – 2)
    Explanation: demographic, attributes

  6. Aadhaar legislation is one of the most________ones in recent times, as it can be used to________India’s appalling quality of governance.
    1) small, revamp
    2) insignificant, remodel
    3) little, reconstruct
    4) important, transform
    Answer – 4)
    Explanation: important, transform

  7. Credibility required that the government_________to the fiscal________set in the Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act, 2003.
    1) adhere, targets
    2) disjoin, objects
    3) undecided, objectives
    4) not conform, purpose
    Answer – 1)
    Explanation: adhere, targets

  8. Even if RBI Governor Raghuram Rajan shows_________by reducing the policy rate, there is hardly any lending space to__________this by the financial system.
    1) chivalry, take
    2) selfishness, get
    3) magnanimity, transmit
    4) meanness, receive
    Answer – 3)
    Explanation: magnanimity, transmit

  9. They are the masters of their individual domains, encouraged to carve out their own_________identities and never required to follow one centrally determined “line”. Their freedom of thought and action is_________.
    1) vague, unfettered
    2) undefined, unfathomed
    3) obscure, unconstrained
    4) distinct, unlimited
    Answer – 4)
    Explanation: distinct, unlimited

  10. The Aadhaar Bill has been__________in Lok Sabha as a money bill, which sidesteps the need for Rajya Sabha’s approval and thus__________logjams.
    1) converge, fleeting
    2) collect, brief
    3) introduced, perpetual
    4) congregate, ephemeral
    Answer – 3)
    Explanation: introduced, perpetual