Welcome to Online Quantitative Aptitude Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for Syndicate/Canara Bank PO (PGDBF) 2018 Exam and we are creating sample questions in Aptitude section, this type of Question will be asked in Syndicate/Canara Bank PO (PGDBF)!!!

The ratio of efficiency of Suresh is to Praveen is 5:3. The ratio of number of days taken by Rohit is to Praveen is 2:3. Suresh takes 6 days less than Praveen, when Suresh and Praveen complete the work individually. Rohit and Praveen started the work and left after 2 days. The number of days taken by Suresh to finish the remaining work is?

Correct

Answer – 3. 6 days
Explanation :
Ratio of number of days = 9:10:15
Work done By Rohit and Praveen in first two days = 2*1/6 = 1/3
Rest of the work = 2/3
Number of days = (2/3)/(1/9) = 6 days

Incorrect

Answer – 3. 6 days
Explanation :
Ratio of number of days = 9:10:15
Work done By Rohit and Praveen in first two days = 2*1/6 = 1/3
Rest of the work = 2/3
Number of days = (2/3)/(1/9) = 6 days

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: General Awareness

A boat running upstream takes 8 hours 45 minutes to cover a certain distance, while it takes 5 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of the water current respectively?

Correct

Answer – 2. 11 : 3
Explanation :
x*35/4 = 5y
y = 7x/4
Required Ratio = (Y + X / 2) : (Y – X / 2)
11x/8 : 3x/8 = 11:3

Incorrect

Answer – 2. 11 : 3
Explanation :
x*35/4 = 5y
y = 7x/4
Required Ratio = (Y + X / 2) : (Y – X / 2)
11x/8 : 3x/8 = 11:3

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A circular Cricket ground is surrounded by a concrete wall 4 feet wide. If the area of the concrete wall surrounding the ground is 11/25 that of the ground, then the radius of the ground is?

Correct

Answer – 2. 20ft
Explanation :
Radius of the Pool = x
Radius of the Pool including the wall = x+4
Area of the concrete wall = Π[(x+4)^2 – x^2] =8Π(x+2)
8Π(x+2) = 11/25Πx^2
X = 20 feet

Incorrect

Answer – 2. 20ft
Explanation :
Radius of the Pool = x
Radius of the Pool including the wall = x+4
Area of the concrete wall = Π[(x+4)^2 – x^2] =8Π(x+2)
8Π(x+2) = 11/25Πx^2
X = 20 feet

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A basket contains 5 red 4 blue 3 green stones. If three stones picked up random, What is the probability that at least one is blue?

Correct

Answer – 1. 41/55
Explanation :
Total stones = 12
other than blue 8c3 / 12c3 = 14/55
probability = 1-14/55 = 41/55

Incorrect

Answer – 1. 41/55
Explanation :
Total stones = 12
other than blue 8c3 / 12c3 = 14/55
probability = 1-14/55 = 41/55

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Arun normally takes 4 hours more than the time taken by Shyam to walk X km. If Arun doubles her speed, she can make it in 2 hours less than that of Shyam. How much time does Shyam require for walking X km?

Correct

Answer – 3. 8 hours
Explanation :
Let Shyam takes x hours to walk X km.
Then, Arun takes (x + 4) hours to walk X km.
With double of the speed, Arun will take (x + 4)/2 hours.
x – (x + 4)/2 = 2
=> 2x – (x + 4) = 4
=> 2x – x – 4 = 4
x = 4 + 4 = 8 hours

Incorrect

Answer – 3. 8 hours
Explanation :
Let Shyam takes x hours to walk X km.
Then, Arun takes (x + 4) hours to walk X km.
With double of the speed, Arun will take (x + 4)/2 hours.
x – (x + 4)/2 = 2
=> 2x – (x + 4) = 4
=> 2x – x – 4 = 4
x = 4 + 4 = 8 hours

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A Reservoir can be filled by an inlet pipe at the rate of 5 litres per minute. A leak in the bottom of a Reservoir can empty the full tank in 8 hours. When the Reservoir is full, the inlet is opened and due to the leak, the Reservoir is empty in 40 hours. How many litres does the Reservoir hold?

Correct

Answer – 5. 3000 litre
Explanation :
Part emptied by the leak in 1 hour = 1/8
part filled by (leak & inlet open) in 1 hour = 1/40
Part filled by the inlet pipe in 1 hour = 1/8 – 1/40 = 1/10
Inlet pipe fills the tank in = 10 hours
Inlet pipe fills water at the rate of 5 litres a minute.
Capacity of Reservoir = 10 * 60 * 5 = 3000 litre

Incorrect

Answer – 5. 3000 litre
Explanation :
Part emptied by the leak in 1 hour = 1/8
part filled by (leak & inlet open) in 1 hour = 1/40
Part filled by the inlet pipe in 1 hour = 1/8 – 1/40 = 1/10
Inlet pipe fills the tank in = 10 hours
Inlet pipe fills water at the rate of 5 litres a minute.
Capacity of Reservoir = 10 * 60 * 5 = 3000 litre

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Rohit, Ravi and Ram invested Rs 1000 for 8 months, Rs 1200 for 6 months and Rs 1500 for some months. Out of a total profit of Rs 5,675 as profit, Rohit received Rs 2000. For how much months did Ram invested?

Two trains are running in opposite directions in the same speed. The length of each train is 150 meter. If they cross each other in 15 seconds, the speed of each train (in km/hr) is

Correct

Answer – 2.36
Explanation:
Distance covered = 150+150 = 300 m
Time = 15 s
Let the speed of each train = x. Then relative speed = x + x = 2x
2x = distance/time = 300/15 = 20 m/s
Speed of each train = x = 20/2 = 10 m/s
= 10 × 18/5 km/hr = 36 km/hr

Incorrect

Answer – 2.36
Explanation:
Distance covered = 150+150 = 300 m
Time = 15 s
Let the speed of each train = x. Then relative speed = x + x = 2x
2x = distance/time = 300/15 = 20 m/s
Speed of each train = x = 20/2 = 10 m/s
= 10 × 18/5 km/hr = 36 km/hr

_______________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

Share your Marks in Comment Sections

If you find any mistake, please tell us in the comment section.