Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI Clerk 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2018!!!

Directions:(Q.1-5) Read the given data and answer the following question.

The number of females in different departments of a company along with the ratio of number of males to females in respective departments.

What is the total number of males in departments P and T?

Correct

Answer – 3. 118 Explanation:
Total number of males in departments P and T = (7*12) + (2*17) = 84 + 34 = 118

Incorrect

Answer – 3. 118 Explanation:
Total number of males in departments P and T = (7*12) + (2*17) = 84 + 34 = 118

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions:(Q.1-5) Read the given data and answer the following question.

The number of females in different departments of a company along with the ratio of number of males to females in respective departments.

If 5% males and 10% females in department S are PG holders, then find the number of PG holder employees in the same department

Correct

Answer – 5. 13 Explanation:
8x = 160; x = 20
Male = 3x = 60; Female = 5x = 100
Total number of PG holder employees in Department S = 3 + 10 = 13

Incorrect

Answer – 5. 13 Explanation:
8x = 160; x = 20
Male = 3x = 60; Female = 5x = 100
Total number of PG holder employees in Department S = 3 + 10 = 13

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions:(Q.1-5) Read the given data and answer the following question.

The number of females in different departments of a company along with the ratio of number of males to females in respective departments.

If 10% males and 20% females from department Q transferred to department T, find the new ratio of females to males in department T.

Correct

Answer – 4. 42 : 71 Explanation:
9x = 180 ; x = 20
Male = 4x = 80 ; Female = 5x = 100
10% of Male = 8 ; 20% of Female = 20/100 * 100 = 20
Males in Department = 34 + 8 = 42
Females in Department = 51 + 20 = 71; New Ratio = 42:71

Incorrect

Answer – 4. 42 : 71 Explanation:
9x = 180 ; x = 20
Male = 4x = 80 ; Female = 5x = 100
10% of Male = 8 ; 20% of Female = 20/100 * 100 = 20
Males in Department = 34 + 8 = 42
Females in Department = 51 + 20 = 71; New Ratio = 42:71

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions:(Q.1-5) Read the given data and answer the following question.

The number of females in different departments of a company along with the ratio of number of males to females in respective departments.

The male employees in department S and T together are what percent more or less than the females in departments Q and R together?

Correct

Answer – 3. 41.25% Explanation:
Male employees in department Q and R = 94
Females in departments S and T together = 160
Required % = 160 – 94 / 160 * 100
= 66/160 * 100 = 41.25%

Incorrect

Answer – 3. 41.25% Explanation:
Male employees in department Q and R = 94
Females in departments S and T together = 160
Required % = 160 – 94 / 160 * 100
= 66/160 * 100 = 41.25%

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

√3844 – 1358 ÷ 14 + √(48% of 2700) = ?

Correct

Answer – 5. 1 Explanation:
62 – 97 + 36 = 1

Incorrect

Answer – 5. 1 Explanation:
62 – 97 + 36 = 1

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

1425 ÷ 19 – 15% of 600 + √3844 = ?

Correct

Answer – 2. 47 Explanation:
75 – 90 + 62 = 47

Incorrect

Answer – 2. 47 Explanation:
75 – 90 + 62 = 47

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Sharmi’s monthly income is Rs. 18,400. She spends 30% of her monthly income on EMIs, 40% of the remaining on investment and food and saves 50% of the remaining. How much money does she save every month?

Suresh covered a certain distance at some speed. Had he moved 3 km/h faster, he would have taken 40 minutes less. If he had moved 2 km/h slower, he would have taken 40 minutes more. What is the distance (in km)?

Correct

Answer – 3. 40 Explanation:
Let distance = x km and usual rate = y kmph.
Then, x/y – x/(y+3) = 40/60 –> 2y (y+3) = 9x —– (1)
Also, x/(y-2) – x/y = 40/60 –> y(y-2) = 3x ——– (2)
On dividing (1) by (2), we get:
x = 40 km.

Incorrect

Answer – 3. 40 Explanation:
Let distance = x km and usual rate = y kmph.
Then, x/y – x/(y+3) = 40/60 –> 2y (y+3) = 9x —– (1)
Also, x/(y-2) – x/y = 40/60 –> y(y-2) = 3x ——– (2)
On dividing (1) by (2), we get:
x = 40 km.

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Ramesh, Suresh and Ganesh can complete the work in 18, 36 and 54 days respectively. Ramesh started the work and worked for 8 days, then Suresh and Ganesh joined him and they all worked together for some days. Ramesh left the job one day before completion of work. For how many days they all worked together?

Correct

Answer – 2. 5 Explanation:
Let Ramesh, Suresh and Ganesh worked together for x days.
The total work can be the LCM of 18, 6, 54 = 108 units
Ramesh’s 1 day work = 108/18 = 6 units
Suresh’s 1 day work = 108/36 = 3 units
Ganesh’s 1 day work = 108/54 = 2 units
8 x 6 + 11x + 5 x 1 = 108
48 + 11x + 5 = 108
11x = 103 – 48
11x = 55
x = 5 days.
All Ramesh, Suresh and Ganesh together worked for 5 days.

Incorrect

Answer – 2. 5 Explanation:
Let Ramesh, Suresh and Ganesh worked together for x days.
The total work can be the LCM of 18, 6, 54 = 108 units
Ramesh’s 1 day work = 108/18 = 6 units
Suresh’s 1 day work = 108/36 = 3 units
Ganesh’s 1 day work = 108/54 = 2 units
8 x 6 + 11x + 5 x 1 = 108
48 + 11x + 5 = 108
11x = 103 – 48
11x = 55
x = 5 days.
All Ramesh, Suresh and Ganesh together worked for 5 days.

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.