Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI Clerk 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2018!!!

Directions:Q.(1-4) Study the given table carefully to answer the questions that follow.

Number of laptops of five different brands sold by five different stores in December 2017.

What is the difference between the total number of Dell laptops sold by store A & E together and the total number of Asus laptops sold by same stores together ?

Correct

Answer – 5. 290 Explanation:
Dell laptops sold by stores A & E = 1520 + 1840 = 3360
Asus laptops sold by stores A & E = 1450 + 1620 = 3070
Required difference = 3360-3070= 290

Incorrect

Answer – 5. 290 Explanation:
Dell laptops sold by stores A & E = 1520 + 1840 = 3360
Asus laptops sold by stores A & E = 1450 + 1620 = 3070
Required difference = 3360-3070= 290

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions:Q.(1-4) Study the given table carefully to answer the questions that follow.

Number of laptops of five different brands sold by five different stores in December 2017.

What is the respective ratio between total number of Lenovo laptops sold by stores B and C together and the total number of Acer laptops sold by the same stores together?

Correct

Answer – 3. 183 : 151 Explanation:
Lenovo laptops sold by store B & C = 1820 + 1840 = 3660
Acer laptops sold by stores B & C = 1540 + 1480 = 3020
Required ratio = 3660 : 3020 = 183 : 151

Incorrect

Answer – 3. 183 : 151 Explanation:
Lenovo laptops sold by store B & C = 1820 + 1840 = 3660
Acer laptops sold by stores B & C = 1540 + 1480 = 3020
Required ratio = 3660 : 3020 = 183 : 151

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions:Q.(1-4) Study the given table carefully to answer the questions that follow.

Number of laptops of five different brands sold by five different stores in December 2017.

A barge can travel 14.4 km downstream in 32 minutes. If the speed of the current is 3 kmph, How much time will the barge take to travel 84 km upstream?

Correct

Answer – 3. 4 hours Explanation:
Downstream speed =27 kmph
Speed of current =3 kmph
Speed of current = (downstream speed – upstream speed)/2
3=(27-speed of upstream)/2
speed of upstream =21 kmph
Time taken by the barge to travel 84 km upstream =84/21=4 hours

Incorrect

Answer – 3. 4 hours Explanation:
Downstream speed =27 kmph
Speed of current =3 kmph
Speed of current = (downstream speed – upstream speed)/2
3=(27-speed of upstream)/2
speed of upstream =21 kmph
Time taken by the barge to travel 84 km upstream =84/21=4 hours

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Ranjith invest a certain sum at CI at 10% per annum for 2 years. He also invest 1/3rd less amount at SI at 10.5% per annum. What should be the period of his investment at SI so that the CI earned is only 75% of the SI earned?

Correct

Answer – 2. 4 years Explanation:
Let the investment at C.I be Rs X
Investment at SI = 2/3X
CI =21x/100
SI= 7XT/100
21x/100= 75/100 * (7XT)/100
T= 4 years

Incorrect

Answer – 2. 4 years Explanation:
Let the investment at C.I be Rs X
Investment at SI = 2/3X
CI =21x/100
SI= 7XT/100
21x/100= 75/100 * (7XT)/100
T= 4 years

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Ajith is able to do a piece of work in 15 days and Bhim can do the same work in 20 days. If they can work together for 4 days, what is the fraction of work left?

Correct

Answer – 1. 8/15 Explanation:
(Ajith+Bhim)’s 4 days’ work (1/15 + 1/20)* 4= 7/15
So remaining work =1-7/15= 8/15

Incorrect

Answer – 1. 8/15 Explanation:
(Ajith+Bhim)’s 4 days’ work (1/15 + 1/20)* 4= 7/15
So remaining work =1-7/15= 8/15

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The CP of material B is 20% more than that of material A. materials A & B were marked up by 50% and 25% respectively. Material A was sold at a discount of 5% & material B was sold at a discount of 9%. If the selling price of material A was Rs 30 more than the selling price of material B, what was the CP of material A?

Correct

Answer – 3. 500 Explanation :
Let the CP of material A= Rs X
CP of material B = X * 120/100= 6X/5
MP of material A = X * 150/100= 3X/2
MP of material B = 6X/5 * 125/100= 3X/2
(3X/2 * 95/100 ) – (3X/2 * 91/100) = 30
X = 500

Incorrect

Answer – 3. 500 Explanation :
Let the CP of material A= Rs X
CP of material B = X * 120/100= 6X/5
MP of material A = X * 150/100= 3X/2
MP of material B = 6X/5 * 125/100= 3X/2
(3X/2 * 95/100 ) – (3X/2 * 91/100) = 30
X = 500

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.