Current Affairs PDF Sales

RRB Assistant Loco Pilot General Science Set – 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online General Science section in Affairs cloud, which is important for RRB SSC, UPSC and other competitive exams. We have created Some questions related to General Science !!!. We have included previous questions also.

  1. The SI unit of luminous intensity is _____
    1.light year
    2.candela
    3.watt
    4.pascal
    5.None of these
    Answer – 2.candela
    Explanation :
    In photometry, luminous intensity is a measure of the wavelength-weighted power emitted by a light source in a particular direction per unit solid angle, based on the luminosity function, a standardized model of the sensitivity of the human eye.

  2. The SI unit of Pressure is __________
    1.light year
    2.candela
    3.watt
    4.pascal
    5.None of these
    Answer – 4.pascal
    Explanation :
    Pressure—the effect of a force applied to a surface—is a derived unit, obtained from combining base units. The unit of pressure in the SI system is the pascal (Pa), defined as a force of one Newton per square meter

  3. The SI unit of force is  _____
    1.light year
    2.candela
    3.watt
    4.pascal
    5.newton
    Answer – 5.newton
    Explanation :
    Force is a push or a pull on an object with mass that can cause it to change its velocity (to accelerate).

  4. The SI Unit of Temperature is______
    1.light year
    2.candela
    3.Joule
    4.pascal
    5.kelvin
    Answer – 5.kelvin
    Explanation :
    The kelvin is a unit of measure for temperature

  5. The SI Unit of Power is______
    1.light year
    2.candela
    3.Watt
    4.pascal
    5.newton
    Answer – 3.Watt
    Explanation :
    The SI unit of power is the watt (W), which is equal to one joule per second.

  6. SI Unit of Retardation is ______
    1.light year
    2.candela
    3.Watt
    4.m/s2
    5.m/s
    Answer – 4.m/s2
    Explanation :
    Acceleration is measured in m/s2. The negative acceleration is called retardation or deceleration. Its unit is same as acceleration.

  7. The SI unit for measuring an electric current is _______
    1.light year
    2.candela
    3.Watt
    4.ampere
    5.newton
    Answer – 4.ampere
    Explanation :
    The SI unit for measuring an electric current is the ampere, which is the flow of electric charge across a surface at the rate of one coulomb per second.

  8. The SI unit for Energy/Work/Heat is _______
    1.light year
    2.candela
    3.watt
    4.joule
    5.newton
    Answer – 4.joule

  9. The SI Unit for Inductance _______
    1.light year
    2.candela
    3.watt
    4.joule
    5.henry
    Answer – 5.henry
    Explanation :
    The property of an electric conductor or circuit that causes an electromotive force to be generated by a change in the current flowing.

  10. The SI Unit for Resistance________
    1.light year
    2.candela
    3.watt
    4.ohm
    5.henry
    Answer – 4.ohm
    Explanation :
    The electrical resistance of an electrical conductor is a measure of the difficulty to pass an electric current through that conductor.