Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Alphabet Coding Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding and alphabet related problem, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. H 4 W, I 18 V, K 32 T, N 46 Q, R 60 M, ?
    1)V  74  I
    2)W 74 H
    3)V  75 H
    4)H  74 W
    Answer -2)W 74 H
    Explanation :
    H 4 W – I 18 V……….H=I (+1); W = V (-1); 4 = 18(4+14)
    I 18 V – K 32 T……….I =J(+2);  V = T(-2);  18 = 32(18+14)
    …………
    R 60 M = W 74 H ……R = W(+5); M = H(-5);60 = 74(60+14)
    W 74  H

  2. The letters skipped in between the adjacent letters in the series are followed by equal space. Which of the following series follow this rule ?
    1)RVZDHL
    2)RUSDIL
    3)QVZDIL
    4)QUYEIM
    Answer – 1)RVZDHL
    Explanation :
    R(18)  V(22)   Z(26)  D(4)    H(8)    L(12)

  3. Find out the coded form of word DATA
    1) 2  5  2  5
    2) 5  2  19  2
    3) 1  5  1  5
    4) 2  1  2  1
    Answer -2) 5  2  19  2
    Explanation :
    Z -1, A -2 ,B – 3, C – 4, D -5

  4. How many such pairs of letters are there in the word AEROBICS , Each of which has as many letters between them in the word both forward and backward direction as they have between them in the English alphabet ?
    1)One
    2)Two
    3)Three
    4)Four
    Answer – 3)Three
    Explanation :
    A(1)   E(5)   R(18)   O(15)  B(2)   I(9)   C(3)   S(19)
    EROB; OBICS; EROBI

  5. Each vowels in the word JOURNEY is replaced by the previous letter and consonant is replaced by the next letter,Then the letter are arranged in the alphabetical order.Which will be the fifth from the right end ?
    1)M
    2)D
    3)K
    4)N
    Answer -4)N
    JOURNEY – KNTSODZ
    DKNOSTZ
    Explanation :

  6. ABC, CDE, EFG , ?
    1)LDH
    2)DMO
    3)GHJ
    4)LCH
    Answer – 1)LDH
    Explanation :
    ABC = 1+2+3 = 6
    CDE = 3+4+5 = 12
    EFG = 5+6+7 = 18
    LHD = 12+8+4= 24

  7. R is denoted by N, C is denoted by T, I by U, O by I, E by R, T by O and V by P ,then how will the word VERIFICATION be written ?
    1) PRNUEUTHOUIR
    2) VRNUEUTAOUIN
    3) PRNUFUTAOUIN
    4) PRNUFVOAOUIN
    Answer – 3) PRNUFUTAOUIN 
    Explanation :
    V E R  I  F  I  C  A  T   I   O  N
    P R N  U F U  T  A  O  U  I   N

  8. Each vowels in the word MACHINERY is replaced by the next letter and consonant is replaced by the previous letter,Then the letter are arranged in the alphabetical order.Which will be the fifth from the right end ?
    1) LBDGHMDQZ
    2) LBBGJMFQX
    3) LZCGJMDQX
    4) NBDGHMFQZ
    Answer -2) LBBGJMFQX
    Explanation :
    M A C H  I  N  E R Y
    L  B  B G J M  F Q X

  9. If the first letter is replaced by last letter and vice versa, second letter is replaced by third letter and vice versa, fourth letter and fifth is replaced by next letter in alphabetical series, sixth and seventh letter is replaced by previous letter in the alphabetical series then ELECTION is coded as
    1) NELDUHOE
    2) NLEDUJNE
    3) NELBUINE
    4) NLEBUKNE
    Answer – 1) NELDUHNE
    Explanation :
    ELE CT  ION
    NEL DU HNE

  10. PLEADING is written as FKQBCFOH then DISTANCE is written as
    1) EHTNUMEE
    2) TIEMUMED
    3) TITMUNDD
    4) THEUZDDM
    Answer – 4)THEUZDDM
    Explanation :
    Given:PLE   AD   ING =>FKQ   BC   FOH
    DIS   TA   NCE
    THE  UZ   DDM