Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 31

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

Eight persons from different cities – Raipur, Mathura, Allahabad, Jabalpur, Nagpur, Chandigarh, dehradun and Kanpur, – are sitting in two parallel rows containing four people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1 A, B, C and D are seated and all of them are facing north. In row 2, P, Q, R and S are seated and all of them are facing south. Therefore, in the given seating arrangement, each member is seated in a row facing another member of the other row.

  • C sits second to right of the person from Kanpur. R is an immediate neighbour of the person who faces the person from Kanpur.
  • Only one person sits between R and the person from Jabalpur. The immediate neighbour of the person from Jabalpur faces the person from Allahabad.
  • The person from Raipur faces the person from Chandigarh. R is not from Chandigarh. P is not from Jabalpur. P does not face the person from Kanpur.
  • Q faces the person from Nagpur. The one who faces S sits on the immediate left of A.
  • B does not sit at any of the extreme ends of the line. The person from Kanpur does not face the person from Mathura.
Explanation :Puzzle

  1. Who is sitting between R and the person from Jabalpur ?
    a) P
    b) S
    c) A
    d) Q
    e) None of these
    Answer – b) S

  2. Who among the following sit at the extreme end of line?
    a) D and the person from Jabalpur
    b) The person from Raipur and dehradun
    c) The person from Nagpur and P
    d) The person from Mathura and D
    e) None of these
    Answer – d) The person from Mathura and D

  3. Who among the following facing the person from Kanpur?
    a) P
    b) Q
    c) R
    d) S
    e) None of these
    Answer – d) S

  4. Who among the following is from Chandigarh?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) None of these
    Answer – d) D

  5. A is from which of the following city?
    a) Allahabad
    b) Jabalpur
    c) Nagpur
    d) Kanpur
    e) None of these
    Answer – c) Nagpur

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

Priya, Neha, Niharika, Pragya, Reshu and Rani live on different floors in the same building. All of them own one car. Each and each car is of a different company namely Honda, BMW, Volvo, Land rover, Audi and Mustang but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered 1, the floor above it number 2, and so on, and the topmost floor is numbered 6. Neha lives on an even-numbered floor and does not own BMW or Volvo car. Only two people live between the floors on which Neha and Rani live. Pragya lives on the floor immediately above the floor on which Niharika lives. Pragya does not live on an odd-numbered floor and lives immediately below that of one who owns a Honda car. Priya does not live on the floor immediately above or immediately below the floor on which Reshu lives. Priya does not live on the lower-most floor, i.e. floor number 1. Pragya owns Audi car. Priya owns a Mustang car.

Explanation :Puzzle2

  1. Who amongst the following live on the floors between the floors on which Neha and Rani live?
    a) Reshu and Priya
    b) Pragya and Reshu
    c) Pragya and Niharika
    d) Niharika and Priya
    e) None of these
    Answer – c) Pragya and Niharika 

  2. On which of the following floors does Reshu live?
    a) 2nd
    b) 3rd
    c) 4th
    d) 5th
    e) None of these
    Answer – e) None of these

  3. How many people live on the floors above the floor on which Priya lives?
    a) none
    b) one
    c) two
    d) three
    e) More than three
    Answer – a) none

  4. Who amongst the following lives on floor number 5?
    a) Reshu
    b) Neha
    c) Niharika
    d) Priya
    e) None of these
    Answer – e) None of these

  5. Which car is owned by the person who lives on the 3rd floor?
    a) Volvo
    b) Mustang
    c) Audi
    d) Can’t be determined
    e) None of these
    Answer – d) Can’t be determined