Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 28

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

I.Study the following information to answer the given questions

There are five friend’s akash, bharat, chanda, dinesh and esha. Two of them are businessman and the other three are painter, artist and teacher. Two of them live in locality M and other three lives in N, O and P locality. Two of them are Hindus while other three are Muslim, Sikh and Christian. One businessman and the teacher stay in the same locality M. The teacher is oldest in the age while one of the businessmen who run a dairy is the youngest. The other businessman is diamond merchant and age-wise lies between the painter and teacher. Dinesh is a diamond merchant and stays in locality M while Esha is a Muslim and stays in locality P. The painter is Christian and stays in locality N, Bharat is a Sikh while Akash is a Hindu and runs a dairy.

Explanation :

AKASH BUSSINESS (DAIRY) O HINDU
BHARAT TEACHER M SIKH
CHANDA PAINTER N CHRISTIAN
DINESH BUSSINESS (DIAMOND) M HINDU
ESHA ARTIST P MUSLIM

Age wise –Bharat > dinesh > chanda > esha > akash


    1. Who stays in locality N?
      a) Akash
      b) bharat
      c) chanda
      d) dinesh
      e) can’t be determined
      Answer – c) chanda 

    2. What is esha’s profession?
      a) Diamond merchant
      b) painter
      c) teacher
      d) artist
      e) dairy operator
      Answer – d) artist 

    3. Age-wise who among the following lies between chanda and akash?
      a) Diamond merchant
      b) artist
      c) bharat
      d) painter
      e) dinesh
      Answer – b) artist 

    4. What is Bharat occupation?
      a) Dairy operator
      b) artist 
      c) teacher
      d) painter
      e) can’t be determined
      Answer – c) teacher 

    5. Who among the friends belong to hindu religion?
      a) Akash, esha
      b) akash, bharat
      c) bharat, dinesh
      d) chanda, dinesh
      e) none of these
      Answer – e) none of these

    6. If the age of dinesh is 35 years and age of akash is 25 then what is the most probable age of esha?
      a) 36
      b) 34
      c) 29
      d) 24
      e) None of these
      Answer – c) 29 

II.Study the following information to answer the given questions
Seven friends P, Q, R, S, T, U and V are standing in a row facing north. T and Q have two children between them. V is to the right of S and to the left of Q. S and U have two children between them. P is on the right of R. P and S has one child between them.

Answer – RPTSVQU

  1. Who is on the extreme left?
    a) T
    b) P
    c) U
    d) R
    e) None of these
    Answer –d) R 

  2. Who is standing exactly in the middle?
    a) P
    b) T
    c) S
    d) Q
    e) None of these
    Answer – c) S 

  3. If the position of P and V are interchanged then who is second to the left of P?
    a) R
    b) T
    c) U
    d) S
    e) None of these
    Answer – b) T 

  4. How many people are standing between S and Q?
    a) One
    b) two
    c) three
    d) four
    e) none
    Answer – a) One