Current Affairs PDF

Reasoning Questions – Puzzles Set 101

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven Persons – A, B, C, D, E, F, and G – live on separate floors of a seven storey-ed building, but not in the same order. The ground floor of the building is numbered 1, the floor above it 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each person likes different vegetables – Cabbage, Potato, Tomato, Onion, Carrot, Radish and Bean, but not necessarily in the same order. Each person has 7 different weight of their favorite vegetables starting from 1kg to 10 kg. The weight of Onion is more than 2 kg. The total weight of Carrot and Radish is 10 kg. The person who likes Onion lives on floor numbered four. A does not live on the lowermost floor. A lives on any odd numbered floor below the one who likes Onion. Only two persons live between A and the person who likes Bean. Only one person lives between B and F.  The total weight of Cabbage is square of the total weight of Carrot while The total weight of Bean is square of the total weight of Onion. F lives on an even numbered floor and does not like Onion. Only three persons live between the persons who like Cabbage and Tomato respectively. The person who likes Cabbage live on any floor above the B’s floor. The person who likes Cabbage does not live on the topmost floor. G lives on an even numbered floor but neither immediately above nor immediately below the floor of A. C does not like Cabbage or Tomato. Only two persons live between D and the one who likes Onion. The person who likes Carrot lives on the floor immediately above the floor of the person who likes Raddish. The difference between the weight of the Tomato and Radish is 2 kg. The floor number and the weight of favorite vegetable is same for the person C.


[table]

Floor No Person Vegetables weight
7 C Potato 7 kg
6 G Bean 9 kg
5 E Cabbage 4 kg
4 B Onion 3 kg
3 A Carrot 2 kg
2 F Raddish 8 kg
1 D Tomato 6 kg

[/table]


  1. D has how many kg of favourite vegetable?
    A. 2 kg
    B. 8 kg
    C. 6 kg
    D. 4 kg
    E. No one
    Answer – C. 6 kg

  2. Which of the following statements is/are true according to the given information?
    A. E lives on floor numbered 5 and he does not like Onion
    B. A likes Carrot and he does not live on floor numbered 4
    C. C likes Potato and he does not have 6 kg.
    D. Only two persons live between the floors of E and F
    E. All the statements are true.
    Answer – E. All the statements are true.

  3. Who among the following lives on the floor immediately above the floor of A?
    A. B
    B. F
    C. G
    D. C
    E. No one
    Answer – A. B

  4. Who among the following lives exactly between the floors on which B and F live?
    A. F
    B. A
    C. D
    D. C
    E. No one
    Answer – B. A

  5. Who among the following does like Carrot?
    A. A
    B. D
    C. B
    D. C
    E. No one
    Answer – A. A

II. Study the following information carefully to answer the given questions

P, Q, R, S, T, U, V and W live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered one and the floor above it is numbered two and so on. The top most floor is numbered eight. Each of them likes a different news paper viz The Times of India, The Economic Times, Business Standard, THE HINDU, The Indian Express, The Financial Express, Deccan Chronicle and THE TRIBUNE but not necessarily in the same order.

P lives immediately above U, who lives on an odd numbered floor. The one who likes The Indian Express does not live on first floor. The one who likes The Economic Times lives on an even numbered floor but not on floor number 8. Only two persons live between U and the one who likes The Economic Times. Only one person lives between U and the one who likes The Indian Express. Neither T nor R lives on first floor. Only one person lives between R and S, who likes Business Standard. Only two persons live between T and P. Q lives on an even numbered floor and immediately above R. The one who likes THE HINDU lives on an even numbered floor and live immediately above the person who likes THE TRIBUNE. R does not like The Indian Express or THE TRIBUNE. Only two persons live between W and the one who likes The Times of India. Q lives on floor number four. The one who likes The Financial Express does not live on odd numbered floor. W does not like Deccan Chronicle.

Floor Person News paper
8 P THE HINDU
7 U THE TRIBUNE
6 W The Financial Express
5 T The Indian Express
4 Q The Economic Times
3 R The Times of India
2 V Deccan Chronicle
1 S Business Standard


  1. Who among the following lives on floor 5?
    A. S
    B. R
    C. V
    D. T
    E. None of these
     Answer –D. T

  2. Which of the following News papers does P like?
    A. THE HINDU
    B. THE TRIBUNE
    C. The Economic Times
    D. Deccan Chronicle
    E. None of these
     Answer – A. THE HINDU

  3. Who among the following likes The Financial Express News paper?
    A. Q
    B. R
    C. W
    D. S
    E.None of these
     Answer –C. W

  4. Who among the following lives between P and W?
    A. P
    B. R
    C. S
    D. U
    E.None of these
     Answer –D. U

  5. Which of the following is true as per the arrangement?
    A. 4-R-The Times of India
    B. 7-W-THE HINDU
    C. 5-T-THE TRIBUNE
    D. 3-Q-The Economic Times
    E. None of these
     Answer – E. None of these