Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 19

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.

Input: any number less than 30 and more than 20 does not equal 40
Step I: than 20 any number less than 30 and more does not equal 40
Step II: than 20 than 30 any number less and more does not equal 40
Step III: than 20 than 30 equal 40 any number less and more does not
Step IV: than 20 than 30 equal 40 number any less and more does not
Step V: than 20 than 30 equal 40 number not any less and more does
Step VI: than 20 than 30 equal 40  number not more any less and does
Step VII: than 20 than 30 equal 40 number not more less any and does
Step VIII: than 20 than 30 equal 40 number not more less does any
and Step VIII is the last Step

  1. Input: White Ice 20 Blue Tiger 12 Bull Ship Tiger 40

    Input : White Ice 20 Blue Tiger 12 Bull Ship Tiger 40
    Step I : Tiger 12 White Ice 20 Blue Bull Ship Tiger 40
    Step II : Tiger 12 Ice 20 White Blue Bull Ship Tiger 40
    Step III: Tiger 12 Ice 20 Tiger 40 White Blue Bull Ship
    Step IV : Tiger 12 Ice 20 Tiger 40 White Ship Blue Bull
    Step V : Tiger 12 Ice 20 Tiger 40 White Ship Bull Blue



    Which step number would be the following output?
    “Tiger 12 Ice 20 Tiger 40 White Ship Blue Bull”

    A. Step III
    B. Step IV
    C. Step V
    D. Step VI
    E. None of the Above
    Answer – B. Step IV

  2. How many steps would be needed to complete the arrangement?
    A. III
    B. IV
    C. V
    D. VI
    E. None of the Above
    Answer – C. V

  3. If in the Step III, ‘Ice’ interchanges its position with ‘Blue’ and ’20’ also interchanges its position with ‘White’, then which element will be fourth to the left of ’20’?
    A. Tiger
    B. Ice
    C. Blue
    D. Both Tiger and Blue
    E. None of the Above
    Answer – C. Blue

  4. Which elements come exactly between ‘White’ and ‘Bull’ in Step II of the given input?
    A. Tiger
    B. Ice
    C. Blue
    D. Both Tiger and Blue
    E. None of the Above
    Answer – C. Blue

  5. Which of the following combinations represents the first two and the last two element of the step III of the given Input?
    A. Tiger, 12, Bull, Ice
    B. Tiger, 20, White, Ship
    C. White, 40, Bull, Ship
    D. Tiger, 12, Bull, Ship
    E. None of the Above
    Answer – D. Tiger, 12, Bull, Ship

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input : shirt 17 title 20 53 orange drum 39
Step I : 39 title 17 20 53 orange drum shirt
Step II : title 39 20 17 53 orange shirt drum
Step III: drum 20 39 17 53 orange shirt title
Step IV : 20 drum 17 39 53 orange title shirt
Step V : shirt 17 drum 39 53 orange title 20
Step VI : 17 shirt 39 drum 53 orange 20 title
Step VI is the largest step of above arrangement as the intended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: Green 15 Yellow 25 60 Orange Pink 30


Input : Green 15 Yellow 25 60 Orange Pink 30
Step I : 30 Yellow 15 25 60 Orange Pink Green
Step II : Yellow 30 25 15 60 Orange Green Pink
Step III: Pink 25 30 15 60 Orange Green Yellow
Step IV : 25 Pink 15 30 60 Orange Yellow Green
Step V : Green 15 Pink 30 60 Orange Yellow 25
Step VI : 15 Green 30 Pink 60 Orange 25 Yellow
Step I : Shift 1st and last element & Shift 2nd and 3rd element
Step II : Shift 1st and 2nd; 3rd and 4th; shift last two …. and so on up to the step: Number, Word, Number, Word …

  1. How many steps will be required to complete the rearrangement?
    A. Four
    B. Five
    C. Six
    D. Seven
    E. None of these
    Answer –C. Six

  2. Which step are the elements ’15 30 60 Orange’ found in the same order?
    A. Sixth
    B. Third
    C. Fourth
    D. The given order of elements is not found in any step
    E. fifth
    Answer – C. Fourth

  3. Which elements come exactly between ‘Pink’ and ’60’ in step V of the given Input?
    A. Only Yellow
    B. Only 30
    C. Only Orange
    D. Both 30 and Orange
    E. None of these
    Answer – B. Only 30

  4. If in the Step III, ’30’ interchanges its position with ‘orange’ and ’15’ also interchanges its position with ’60’, then which element will be third to the right of ’15’?
    A. Yellow
    B. Orange
    C. 30
    D. 60
    E. None of these
    Answer – A. Yellow

  5. Step II of an Input is :
    Yellow 30 25 15 60 Orange Green Pink
    Which one of the following will be step VI?

    A. 15 Green 25 Pink 60 Orange 30 Yellow
    B. 15 Orange 30 Pink 60 Green 25 Yellow
    C. 15 Green 30 Pink 60 Orange 25 Yellow
    D. There will be no such step
    E. None of these
    Answer – C. 15 Green 30 Pink 60 Orange 25 Yellow