Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 12

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all the IBPS, SBI exam, FCI Exam, RBI exam and other Upcoming competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Questions Penned by Yogit

Q(1 –5) Study the information below and answer the following question: –

In a certain code ‘facing problem with money’ is coded as ‘st np cg rt’, ‘money problem very serious’ is coded as ‘nt st np vw’, ‘serious with every person’ is coded as ‘rt nt pr ab’, ‘facing person each day’ is coded as ‘cg ab no cd’.


Facing = cg
With = rt
Serious = nt
Person = ab
Very = vw
Every = pr
Money problem = st np
Each day = no cd

  1. What is the code for ‘pr’?
    a) every
    b) with
    c) serious
    d) person
    e) None of these
    Answer – a) every

  2. what is the code for ‘rt nt np’?
    a) with serious problem
    b) with serious money
    c) serious money facing
    d) either a or b
    e) None of these
    Answer – d) either a or b

  3. Which of the following is the code for ‘facing’?
    a) np
    b) st
    c) cg
    d) vw
    e) None of these
    Answer – c) cg

  4. What is the code for ‘Person with money’?
    a) ab rt cg
    b) ab cg no
    c) ab rt st
    d) st np cg
    e) st pr vw
    Answer – c) ab rt st

  5. Which of the following is the code for ‘facing’?
    a) ab
    b) cg
    c) no
    d) nt
    e) None of these
    Answer – b) cg

    1. Q(6 – 10) Study the information below and answer the following question: –

      In a certain code ‘light is very sharp’ is coded as 8243, ‘right is very wrong’ is coded as 2817, ‘knife is sharp’ is coded as 548 and ‘wrong and sharp’ is coded as 476.


      sharp = 4
      Light = 3
      Is = 8
      Very = 2
      Right = 1
      Wrong = 7
      Knife = 5
      And = 6

      1. Which of the following stands for ‘sharp’?
        a) 2
        b) 3
        c) 4
        d) 7
        e) None of these
        Answer – c) 4

      2. What does 7 stands for?
        a) right
        b) sharp
        c) wrong
        d) very
        e) None of these
        Answer – c) wrong

      3. What is the code for ‘Light and sharp’?
        a) 675
        b) 418
        c) 345
        d) 364
        e) None of these
        Answer – d) 364

      4. ‘Right is always wrong’ is coded as: –
        a) 1872
        b) 1762
        c) 1807
        d) 1432
        e) 1465
        Answer – c) 1807

      5. ‘Knife’ in the above sequence stands for –
        a) 4
        b) 5
        c) 3
        d) 7
        e) None of these
        Answer – b) 5

      Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts