Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 22

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Bank PO Level Questions :-

    1. Which one of the following symbols should be placed in the blank spaces(from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that both N > L and G ≥ K definitely true ?
      N _G_ P_ L_ K
      1.≤, =, >, <
      2.≥, ≤, =, <
      3.>, =, ≥, ≥
      4.<, = ,≤ ,≥
      5.None of these
      Answer – 3.>, =, ≥, ≥
      N> G =P ≥L≥ K so that
      N>L => true
      G≥K => true

    2. Which one of the following will be definitely true if the expression ‘ Q <S>V=W≥O≥R ’ is definitely true ?
      1.S≥O
      2.O≥Q
      3.W<Q
      4.R≤V
      5.None of these
      Answer – 4.R≤V
      Explanation :
      Q <S>V=W≥O≥R
      R≤V => true

    3. Which one of the following will be definitely true if the expression ‘ F=A<L≤C>O≥N; Y>L; Q>C’ is definitely true ?
      1.Q≥N
      2.F=Y
      3.Q>F
      4.Y≤N
      5.None of these
      Answer – 3.Q>F
      Explanation :
      Q>C
      F=A<L≤C>O≥N
      L<Y
      Q>F => true

    4. Which one of the following symbols should be placed in the blank spaces(from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that both S≤ T and P> R definitely true ?
      S _N_ P_ T_ R
      1.≤, ≤, =, >
      2.≤, <, =, <
      3.<, ≤, =, >
      4.≥, <, >, <
      5.None of these
      Answer – 1. ≤, ≤, =, >
      Explanation :
      S ≤N≤ P= T> R
      P> R => true
      S≤ T =>true

    5. Which one of the following will be definitely true if the expression ‘ D=C≥A>B≥F<G=E≤H ’ is definitely true ?
      1.F≤H
      2.D>F
      3.A=G
      4.D≥B
      5.None of these
      Answer – 2.D>F
      Explanation :
      D=C≥A>B≥F<G=E≤H
      D≥A>B≥F => true

Direction(6-10): Study the following information to answer the given questions
P&Q means P is neither greater than nor equal to Q
P%Q means P is neither smaller than nor greater than Q
P*Q means P is not greater Q
P$Q means P is greater than Q
[email protected] means P is either greater than or equal to Q

      1. U $ Y @ W * K; W % X @ Z
        I.U $ K           II.Z * K
        1.Only I is true
        2.Only II is true
        3.Either I or II true
        4. Neither I nor II is true
        5.Both I and II are true
        Answer – 2.Only II is true
        Explanation :
        U<Y≥W≤K; W = X≥Z
        U>K=> False
        Z≤K => True

      2. G @ H $ J * K; H $ M; J $ U
        I.H $ U            II. M & G
        1.Only I is true
        2.Only II is true
        3.Either I or II true
        4. Neither I nor II is true
        5.Both I and II are true
        Answer – 5.Both I and II are true
        Explanation :
        G≥H >J≤K; H >M; J >U
        H>U => true
        M <G => true

      3. L * K & J @ U; J *T*R
        I.T $ L                       II. U * R
        1.Only I is true
        2.Only II is true
        3.Either I or II true
        4. Neither I nor II is true
        5.Both I and II are true
        Answer – 5.Both I and II are true
        Explanation :
        L ≤ K < J ≥ U; J≤T≤R
        T < L => true
        U ≤ R => true

      4. P @ Q @ W % S @ L; Y * S
        I.Y $ P         II. Y % P
        1.Only I is true
        2.Only II is true
        3.Either I or II true
        4.Neither I nor II is true
        5.Both I and II are true
        Answer – 3.Either I or II true
        Explanation :
        P ≥ Q ≥ W = S ≥ L; Y ≤ S
        Y < P
        Y = P

      5. G @ H $ J *K; H $ M; J $ U
        I. M & K        II. K $ U
        1.Only I is true
        2.Only II is true
        3.Either I or II true
        4. Neither I nor II is true
        5.Both I and II are true
        Answer – 2.Only II is true
        Explanation :
        G ≥ H > J ≤ K; H > M; J > U
        M < K=> false
        K > U => true