Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Quadratic Equations Set 9

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating sample questions in Quadratic Equations which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

You have to solve equation I and II ,Give answer
1)If X>Y
2)If X<Y
3)If X≥ Y
4)If X≤ Y           
5)If X=Y or cannot be established

  1. I. X2  – 3X + 2= 0
    II. 9Y2 – 9Y + 2 = 0
    Answer – 1)If X>Y
    Explanation :
    (x-1)(x-2) = 0
    X=1,2
    (3y-1)(3y-2) = 0
    Y =1/2,1/3
    1,2,1/2,1/3
    Xxyy => x>y

  2. I. X2  – 6X + 8= 0
    II.Y2 – 8Y + 15 = 0
    Answer – 5)If X=Y or cannot be established
    Explanation :
    (x-4)(x-2) = 0
    X=4,2
    (y-5)(y-3) = 0
    Y=5,3
    5,4,3,2 = yxyx

  3. I. 2X2  – 3X – 2= 0
    II. 6Y2 + 7Y + 2 = 0
    Answer – 3)If X≥ Y
    Explanation :
    (x-2)(2x+1) = 0
    X=2,-1/2
    (3x+2)(2x+1) = 0
    X=-2/3,-1/2
    2,-0.5,-0.5, -0.6
    Xxyy => X≥ Y

  4. I. 2X2  + 7X + 6= 0
    II. 2Y2 + Y – 3 = 0
    Answer – 4)If X≤ Y
    Explanation :
    (x+2)(2x+3) = 0
    X= -2,-3/2
    (2y+3)(y-1) = 0
    Y=1,-3/2
    1,-3/2,-3/2,-2
    yyxx => X≤ Y

  5. I. 6X2  + 11X + 3= 0
    II. 3Y2 – 2Y – 1 = 0
    Answer – 4)If X≤ Y
    Explanation :
    (3x+1)(2x+3) = 0
    X= -1/3, -3/2
    (y-1)(3y+1) = 0
    Y = 1,-1/3
    1,-1/3,-1/3,-3/2
    Yyxx => X≤ Y

  6. I. 5X2  – 126X + 25= 0
    II. 9Y2 – 22Y + 8 = 0
    Answer – 5)If X=Y or cannot be established
    Explanation :
    (5x-1)(x-25) = 0
    X=1/5, 25
    (y-2)(9y-4) = 0
    Y = 2,4/9
    25,2,4/9,1/5
    Xyyx

  7. I. 2X2  – 9X + 7= 0
    II. 6Y2 + 7Y – 10 = 0
    Answer – 1)If X>Y
    Explanation :
    (2x-7)(x-1) = 0
    X=7/2,1
    (y+2)(6y-5) = 0
    y= -2, 5/6
    7/2,1,5/6, -2
    Xxyy = x>y

  8. I. X  + 1/x  = 10/3
    II. 4-11y = 3y2
    Answer – 3)If X≥ Y
    Explanation :
    (3x-1)(x-3) = 0
    X=3,1/3
    (3y-1)(y+4) = 0
    Y = 1/3,-4
    3,1/3,1/3, -4
    Xxyy = > X≥ Y

  9. I. X= (1024)1/2
    II. Y2 = 1024
    Answer – 3)If X≥ Y
    Explanation :
    X = 32
    Y=±32
    x≥y

  10. I. X2  – 20X = -91
    II. 3Y2 = 22Y – 32
    Answer – 1)If X>Y
    Explanation :
    (x-7)(x-13) = 0
    X=7,13
    (3x-16)(x-2) = 0
    X=2,16/3
    7,13,16/3,2
    Xxyy = x>y