Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Data Interpretation Set 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample FromData Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

I.Study the following graph and table carefully to answer the given questions.
Profit earned by 3 companies over the years
Line Grapg

  1. What is the average profit earned by all the 3 companies in the year 2004 ?
    A)Rs.317lakh
    B)Rs.265lakh
    C)Rs.267lakh
    D)Rs.342lakh
    E)None of these
    Answer – A)Rs.317lakh
    Explanation :2004 = 350+300+300/3 = 316.66 = 317

  2. In which of the following year was the total profit earned by all three companies together the maximum ?
    A)2002
    B)2004
    C)2005
    D)2007
    E)None of these
    Answer – D)2007
    Explanation :
    2002 = 600
    2004 = 950
    2005 = 900
    2007 = 1250

  3. In which of the following years was the maximum difference between the profits earned by Company Y and Company Z ?
    A)2001
    B)2003
    C)2006
    D)Both 2003 and 2006
    E)None of these
    Answer – D)Both 2003 and 2006
    Explanation :
    2001 = 50
    2002 = 50
    2003 = 150
    2004 = 0
    2005 = 100
    2006 = 150
    2007 = 0

  4. What was the approximate % increase in the profit earned by Company X from 2003 to 2007 ?
    A)15%
    B)20%
    C)25%
    D)50%
    E)None of these
    Answer – D)50%
    Explanation :% = [(450 – 300)/300]*100 = 50%

  5. What is the ratio between the profit earned by Companies X and Y together in 2002 to profit earned by Companies Y and Z in 2005 ?
    A)4:3
    B)3:4
    C)2:3
    D)4:1
    E)None of these
    Answer – B)3:4
    Explanation :
    2002 = 450
    2005 = 600
    45 : 60 = 9:12 = 3:4

II.Study the following graph carefully to answer the given questions.

Number of people using electronic devices from various cities

Table

  1. If the no of people  used Tab  in the city V is 75% of the people using mobile in the city Y .Find the average no of people using Tab in all the cities together ?
    A)38232
    B)43213
    C)34576
    D)31787
    E)None of these
    Answer – A)38232
    Explanation :
    Tab V = 75*54542/100 = 40906.5 = 40907
    Tab total = 191161/5 = 38232

  2. What is the ratio between the no of people using Tv and and I – pod in the city X ,no of people using I – pod in the city X is 2/5 th of the no of people using tab in the city W ?
    A)36:25
    B)12:8
    C)2:1
    D)7:3
    E)None of these
    Answer –C)2:1
    Explanation :
    X = Tv : I-pod = 43652 : 21826 = 2:1
    I – pod = 2/5(54565) = 21826

  3. What is the difference between the total no of people using all electronic devices in the city W and city Z ?(No of people using laptop in the city W and no of people using mobile in the city Z are equal to no of people using TV in the city X)
    A)32550
    B)40834
    C)46804
    D)28656
    E)None of these
    Answer – C)46804
    Explanation :
    W = 209700
    Z =  162896
    Difference = 46804

  4. No of people using I-pod is what % of the people using mobile in the city V,W and Z together ?
    A)54.5%
    B)65.8%
    C)34.7%
    D)73.7%
    E)None of these
    Answer – A)54.5%
    Explanation :
    Mobile = 151440
    I – pod = 82527
    % = 82527*100/ 151440 =  54.49% = 54.5%

  5. Which city has the highest no of people using Mobile ?
    A)V
    B)W
    C)X
    D)Y
    E)Z
    Answer – D)Y