Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From **Data Intrepretation** that is important for IBPS,SBI exam,SSC exam, Railways Exam,FCI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

**I. Study the following graph to answer the given questions**

**Total population 39lak**

**Total population 32lak**

**What is the ratio between the Female population of state UP and the male population of M?**

A)60:95

B)80:117

C)85:112

D)45:77

E)None of these

**B)80:117**

Explanation :

F = 32*15/100 = 4.8lak

M = 39*18/100 = 7.02lak

480:702 = 80:117

**What is the total population of State J & K ?**

A)11.55lak

B)10.65lak

C)10.55lak

D)9.78lak

E)None of these

**C)10.55lak**

Explanation :

M = 39*9/100 = 3.51lak

F = 32*22/100 =7.04lak

Total = 10.55 = 10.55lak

**Find the difference between Male population and Female population in the state WB ?**

A)5.76lak

B)4.67lak

C)3.69lak

D)3.96lak

E)None of these

**D) 3.96lak**

Explanation :

M = 39*20/100 = 7.8lak

F = 32*12/100 = 3.84

Diff = 7.8 – 3.84 = 3.96lak

**Find the average number of males in all the 7 states ?**

A)5lak

B)6lak

C)5.57lak

D)6.57lak

E)None of these

**C)5.57lak**

Explanation :

AP = 39*14/100 = 5.46lak

UP = 39*10/100 = 3.9lak

M = 39*18/100 = 7.02lak

WP = 39*20/100 = 7.8llak

TN = 39*23/100 = 8.97lak

J & K = 39*9/100 = 3.51lak

G = 39*6/100 = 2.34lak

Avg = 38.99/7 = 5.57lak

**The angle corresponding to the female population in the states AP and M ?**

A)56.9degree

B)76.5degree

C)48.6degree

D)68.4degree

E)None of these

**D)68.4degree**

Explanation :

AP + M = 11+8 = 19%

Angle = 19*360/100 = 68.4degree

**II. Study the following graph to answer the given questions**

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009

35 31 40 50 55 60 35 I

40 45 38 40 60 50 45 E

**What is the ratio of total imports to the total exports for all the given years ?**

A)53:51

B)51:53

C)46:68

D)15:17

E)None of these

**B)51:53**

Explanation :

Import = 35+31+40+50+55+60+35 = 306

Export = 40+45+38+40+60+50+45 = 318

I : E = 306 : 318 = 51:53

**During which year the % of imports rise compared to the previous year is maximum?**

A)2007 – 08

B)2006 – 07

C)2003 – 04

D)2004 – 05

E)None of these

**D)2004 – 05**

Explanation :

2003-04 = [31 – 35/35]*100 = fall

2004 -05 = [40 – 31/31]*100 = 29.03%

2005-06 = [50 – 40/40]*100 = 25%

2006-07 = [55 – 50/50]*100 = 10%

2007-08 = [60 – 55/55]*100 = 9.09%

2008-09 = [35 – 60/60]*100 = fall

**What is the percentage increase in the export from 2004 – 07 ?**

A)33.33%

B)35%

C)23.65%

D)45%

E)None of these

**A)33.33%**

Explanation :% = (60 – 45/45)*100 = 33.33%

**Find the average imports for the years 2003, 2006 and 2009 ?**

A)25

B)65

C)40

D)45

E)None of these

**C)40**

Explanation :35+50+35/ 3 = 40

**The total exports in the year 2005,2006 and 2009 together are what % of the total imports during the same period ?**

A)98.4%

B)94.8%

C)96.5%

D)86.6%

E)None of these

**A)98.4%**

Explanation :

E = 38+40+45 = 123

I = 40+50+35 = 125

123*100/125 = 98.4%

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**