Current Affairs PDF Sales

Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Mains Exam Set – 34

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics , which are Important for upcoming IBPS exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

  1. In a test, minimum passing percentage for girls and boys is 30% and 45% resp. A boy scored 280 marks and failed by 80 marks. How many more marks did a girl require to pass in the test if she scored 108 marks?
    A. 132
    B. 140
    C. 160
    D. 112
    A. 132
    Explanation:
    Let max marks in subject = x
    Boys gets 280 marks and failed by 80 marks, this means if he would have got (280+80) = 360 marks, he would have passed with 45%. This gives,
    360/x * 100 = 45
    Solve, x = 800
    Let a girl needs y more marks to pass
    Then (108+y)/800 * 100 = 30
    Solve, y = 132

  2. The average marks in a subject of a class of 24 students is 56. If the marks of three students were misread as 44, 45 and 61 of the actual marks 48, 59 and 67, then what should be the correct average marks?
    A. 56
    B. 55
    C. 57
    D. 58.5
    C. 57
    Explanation:
    When marks misread, the difference in marks is (48+59+67) – (44+45+61) = 24
    This means that 24 marks are still need to be added.
    Earlier he average was 56.
    So now average = 56 + 24/24 = 56 + 1 = 57

  3. 12 boys or 15 girls can complete a work in 48 days. In how many days 24 boys and 6 girls complete the same work?
    A. 20
    B. 30
    C. 40
    D. 50
    A. 20
    Explanation:
    In these type of questions when u are given the days in which ‘a’ boys or ‘b’ girls complete a work and you are asked to find out the number of days in which ‘c’ boys and ‘d’ girls complete work, use the formula
    48*12*15 / [12*6 + 15*24] = 20
    * in denominator, we have cross multiplied number of boys with girls

  4. The present age of A is one fourth of that of her father. After 6 years, father’s age will be twice the age of B. If B celebrated fifth birthday 8 years ago, what is A’s present age?
    A. 7 years
    B. 7.5 years
    C. 8 years
    D. 8.5 years
    B. 7.5 years
    Explanation:
    B’s present age = 12
    Let present father’s age = x
    So x+6 = 2* (12+6)
    Solve, x = 30
    Present age of A = ¼ * 30 = 7.5

  5. Farah was married 8 years ago. Today her age is 1 2/7 times to that at the time of marriage. At present her daughter’s age is 1/6th of her age. What was her daughter’s age 3 years ago?
    A. 6 years
    B. 7 years
    C. 3 years
    D. 4 years
    C. 3 years
    Explanation:
    Let Farah’s age = x
    At the time of marriage, Farah’s age = x-8
    So, x = 9/7 (x-8)
    Solve, x = 36
    At present, daughter’s age = 1/6 * 36 = 6
    3 years ago, daughter’s age = 3

  6. The ratio between the speed of a truck, car and train is 3 : 8 : 9. The car moved uniformly and covered a distance of 1040 km in 13 hrs. what is the average speed of the truck and the train together?
    A. 75 km/hr
    B. 60 km/hr
    C. 48 km/hr
    D. 52 km/hr
    B. 60 km/hr
    Explanation:
    Speed of car = 1040/13 = 80
    Ratio 3 : 8 : 9
    So, 8x = 80, x= 10
    So truck speed = 3*10 =30, train speed = 9*10 = 90
    Average = 30+90 / 2 = 60

  7. A and B complete a work in 20 days. B and C can complete a work in 30 days. A and C complete same work in 40 days. What is the respective ratio of the number of days taken by A to complete the same task alone to that of C completing the same task alone?
    A. 3 : 7
    B. 2 : 5
    C. 1 : 5
    D. 3 : 5
    C. 1 : 5
    1/a + 1/b = 1/20
    1/b + 1/c = 1/30
    1/c + 1/a = 1/40
    Add equation 1 and 3 and subtract 2
    1/a + 1/b + 1/c + 1/a – (1/b + 1/c) = 1/20 + 1/40 – 1/30
    2/a = 5/120
    A = 240/5 = 48
    Add equation 2 and 3 and subtract 1
    1/b + 1/c + 1/c + 1/a – (1/a + 1/b) = 1/30 + 1/40 – 1/20
    2/c = 1/120
    C = 240
    A : C = 48 : 240 = 1: 5

  8. The average monthly salary per head of the entire staff of a company consisting of managers and executives is Rs 17,000. The average monthly salary per head of managers was Rs 52,000. If the ratio of managers to executives were 3 : 8, then what was the average monthly salary of executives per head?
    A. Rs 7750
    B. Rs 4000
    C. Rs 8000
    D. Rs 3875
    D. Rs 3875
    Explanation:
    Let x be the average monthly salary of executives per head
    By the method of allegation:
    52,000                             x
    .                 17,000
    3                                      8
    So, 52000-17000 / 17000-x = 8/3
    Solve, x = 3875

  9. Shivam bought 12 kg mango at the rate of Rs 15 per kg and 18 kg mango at the rate of Rs 12 per kg. Now both varieties are mixed and sold for Rs 16.50 per kg. What was his total percentage gain?
    A. 20%
    B. 25%
    C. 16 2/3%
    D. 33 1/3%
    B. 25%
    Explanation:
    Let after mixing the two varieties, the CP of mixture is Rs x
    Then by the method of allegation:
    15                    12
    .             x
    x-12               15-x
    x-12 : 15-x is the ratio in which the two varieties were mixed.
    Now given that 12 kg at Rs 15 are mixed with 18 kg at Rs 12
    So, x-12 / 15-x = 12/18
    Solve, x = 13.2
    Now CP = 13.2, SP = 16.5
    Gain% = (16.5-13.2)/13.2 * 100 = 25%

  10. There are 3 red balls, 4 white and 6 yellow. Two balls are drawn at random. What is the probability that none is red?
    A. 5/19
    B. 2/17
    C. 45/76
    D. 15/26
    D. 15/26
    Explanation:
    There are 10 balls other than red, and total 13 balls
    2 balls are drawn, so
    Probability that none is red = 10C2 / 13C2
    = 10*9/13*12 = 15/26