Current Affairs PDF Sales

Marketing Awareness Quiz – Set 17

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Marketing Awareness Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important events in Marketing Awareness , which are common for all the bank exams like IBPS, LIC, SBI, and other competitive exams. We have included Some Marketing Awareness questions that are repeatedly asked in many bank exams.

  1. An extreme type of inferior good is called as ______________
    1.Convenience Goods
    2.Shopping Goods
    3.Unsought Goods
    4.Giffen Goods
    5.None of these
    Answer – 4.Giffen Goods
    Explanation :
    In economics and consumer theory, a Giffen good is a product that people consume more of as the price rises and vice versa violating the basic law of supply and demand in microeconomics.

  2. Which of the following is essential for Blue ocean strategy ?
    1.Innovation
    2.Communication
    3.Skills
    4.Motivation
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    Blue ocean strategy requires communication skills,innovation skills and motivation.

  3. Cross Selling is related with ____________
    1.Sellers
    2.Customers
    3.Consumers
    4.Employers
    5.None of these
    Answer – 1.Sellers
    Explanation :
    Cross-sell is the practice of selling or suggesting related or complementary products to a prospect or customer. Cross selling is one of the easiest and most effective methods of marketing.

  4. Which of the following is used in customer relationship management (CRM) ?
    1.Data Mining
    2.Web Mining
    3.Product Mining
    4.Clustering
    5.None of these
    Answer – 2.Web Mining
    Explanation :
    Web mining is a type of data mining used in customer relationship management (CRM)

  5. _______________is an analyzing the data stored with back-office staff
    1.WalMar
    2.Pattern Discovery
    3.Data Warehouses
    4.Data Mining
    5.None of these
    Answer – 4.Data Mining
    Explanation :
    Data mining is a process used by companies to turn raw data into useful information. By using software to look for patterns in large batches of data, businesses can learn more about their customers and develop more effective marketing strategies as well as increase sales and decrease costs.

  6. Relationship marketing activities are like as______________ marketing
    1.Service
    2.Internal
    3.Direct
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Service
    Explanation :
    Services marketing typically refers to both business to consumer (B2C) and business-to-business (B2B) services, and includes marketing of services such as telecommunications services, financial services, all types of hospitality, tourism and entertainment services, car rental services, leisure services, health care etc
    Relationship marketing is based on the tenets of customer experience management (CEM), which focuses on improving customer interactions to foster better brand loyalty.

  7. What is USP in Marketing ?
    1.Unique Source Programme
    2.Under Sales Progress
    3.Unique Selling Proposition
    4.Uniform Selling Proposition
    5.None of these
    Answer – 3.Unique Selling Proposition
    Explanation :
    Unique selling proposition(USP) is a quality feature design which is available only in one product which is not in other products.

  8. Which types of can be best canvassed among individuals who want to buy a house ?
    1.Home loan
    2.Small loan
    3.Personal laon
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Home loan
    Explanation :
    Home loan is a loan advanced to a person to assist in buying a house or flat.

  9. Which of the following is not included in 4 Cs of Marketing ?
    1.Consumer
    2.Communication
    3.Cost
    4.Customer Needs
    5.Channel
    Answer – 1.Consumer
    Explanation :
    4 Cs of Marketing:
    Customer needs & wants  ,Cost to the customer, Communication and Channel

  10. Personal loans can get by who among the following ?
    1.Pensioners
    2.Salaried Persons
    3.Foreigners
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 2.Salaried Persons
    Explanation :
    Personal loans can be canvassed among Salaried persons