Hello Aspirants,
Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting LIC AAO Course 2016 and we are creating sample questions in Quants section, type of which will be asked in LIC AAO 2016 !!!
 Click Here to View Stratus: LIC AAO 2016 Course
 LIC AAO 2016: Reasoning Test
 LIC AAO 2016: Quants Test
 LIC AAO 2016: General Awareness Test
 LIC AAO 2016: Computer Awareness Test
 LIC AAO 2016: English Test
Help: Share Our LIC AAO 2016 Course page to your Friends & FB Groups
_____________________________________________________________________
Quizsummary
0 of 15 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 15 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 Answered
 Review

Question 1 of 15
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeAt the start of business A invested some money. After 4 months B joined by investing twice amount as A and after 8 months from start of business C invested thrice amount as A invested. If the total shares of A and C is Rs 30,000, what is the total profit received at the end of year?
Correct
Explanation:
Let A invested x for 12 months, then B for 2*x = 2x for (124) = 8 months, and C invested 3*x = 3x for (128) = 4 months. So A : B : C =
x*12 : 2x*8 : 3x*4
3 : 4 : 3
So (A+C) gets [(3+3)/(3+4+3)] * y = 30,000
Solve y = Rs 50,000Incorrect
Explanation:
Let A invested x for 12 months, then B for 2*x = 2x for (124) = 8 months, and C invested 3*x = 3x for (128) = 4 months. So A : B : C =
x*12 : 2x*8 : 3x*4
3 : 4 : 3
So (A+C) gets [(3+3)/(3+4+3)] * y = 30,000
Solve y = Rs 50,000 
Question 2 of 15
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA mixture contains milk and water in the ratio 7 : 2. 9 litres of this mixture is taken out and 5 litres of water is poured in. If the ratio of milk to water becomes 14 : 5, what is the amount of milk originally present in the mixture?
Correct
Explanation:
Total = 7x+2x+24 = 9x+9
So 7x/(2x+5) = 14/5
Solve, x = 10
So total = 9*10 + 9 = 99 litres
So milk = 7/(7+2) * 99 = 77Incorrect
Explanation:
Total = 7x+2x+24 = 9x+9
So 7x/(2x+5) = 14/5
Solve, x = 10
So total = 9*10 + 9 = 99 litres
So milk = 7/(7+2) * 99 = 77 
Question 3 of 15
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe ratio of monthly salaries of son to father is 2 : 5, and that of mother to son is 3 : 2. If son’s annual salary is Rs 3,00,000, then what is the monthly salary of mother?
Correct
Explanation:
S : F = 2 : 5, M : S = 3 : 2
Or F/S = 5/2, and S/M = 2/3, So F : S : M = 5*2 : 2*2 : 2*3 = 10 : 4 : 6 = 5 : 2 : 3
Annual salry of son = 3,00,000 so monthly is 3,00,000/12 = 25,000
So 2/(5+2+3) * x = 25,000
Solve, x = 1,25,000
So mother’s monthly salary = 3/(5+2+3) * 1,25,000 = 37,500Incorrect
Explanation:
S : F = 2 : 5, M : S = 3 : 2
Or F/S = 5/2, and S/M = 2/3, So F : S : M = 5*2 : 2*2 : 2*3 = 10 : 4 : 6 = 5 : 2 : 3
Annual salry of son = 3,00,000 so monthly is 3,00,000/12 = 25,000
So 2/(5+2+3) * x = 25,000
Solve, x = 1,25,000
So mother’s monthly salary = 3/(5+2+3) * 1,25,000 = 37,500 
Question 4 of 15
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeTarun and Varun alone can do a piece of work in 20 and 25 days respectively. In how many days the work will be completed if they both work on alternate days starting with Varun?
Correct
Explanation:
Tarun = 20 days, Varun = 25 days
Total work = LCM(20,25) = 100
So efficiency of Tarun = 100/20 = 5, efficiency of Varun = 100/25 = 4
2 days work of both = 5+4 = 9
2*11(22) days work of both = 9*11 = 99
So remaining work = 10099 = 1
Now Varun’s turn on 23rd day, he will do remaining work(1) in 1/4 day
So total 22 1/4 daysIncorrect
Explanation:
Tarun = 20 days, Varun = 25 days
Total work = LCM(20,25) = 100
So efficiency of Tarun = 100/20 = 5, efficiency of Varun = 100/25 = 4
2 days work of both = 5+4 = 9
2*11(22) days work of both = 9*11 = 99
So remaining work = 10099 = 1
Now Varun’s turn on 23rd day, he will do remaining work(1) in 1/4 day
So total 22 1/4 days 
Question 5 of 15
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeHow many 4 digit numbers can be made from the digits 2, 3, 5, 0, and 9 without repetition?
Correct
Explanation:
0 cannot be on first place for it to be a 4 digit number,
So for 1st digit 4choices, for second also 4 (because 0 can be placed here), then 3 for third place, 2 for fourth place
Total numbers = 4*4*3*2Incorrect
Explanation:
0 cannot be on first place for it to be a 4 digit number,
So for 1st digit 4choices, for second also 4 (because 0 can be placed here), then 3 for third place, 2 for fourth place
Total numbers = 4*4*3*2 
Question 6 of 15
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative Aptitude476, 480, 479, 495, 490, 522, 497
Correct
Explanation:
476 + 2^2, 480 – 1^2, 479 + 4^2, 495 – 3^2, 486 + 6^2, 522 – 5^2, 497Incorrect
Explanation:
476 + 2^2, 480 – 1^2, 479 + 4^2, 495 – 3^2, 486 + 6^2, 522 – 5^2, 497 
Question 7 of 15
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative Aptitude11, 18, 35, 80, 159, 286
Correct
Explanation:
18 – 11 = 7, 37 – 18 = 19, 80 – 37 = 43, 159 – 80 = 79, 286 – 159 = 127
19 – 7 = 12, 43 – 19 = 24, 79 – 43 = 36, 127 – 79 = 48Incorrect
Explanation:
18 – 11 = 7, 37 – 18 = 19, 80 – 37 = 43, 159 – 80 = 79, 286 – 159 = 127
19 – 7 = 12, 43 – 19 = 24, 79 – 43 = 36, 127 – 79 = 48 
Question 8 of 15
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative Aptitude112, 224, 280, 308, 322, 330
Correct
Explanation:
112+(112/1), 224+(112/2), 280+(112/4), 308+(112/8), 322+(112/16), 329Incorrect
Explanation:
112+(112/1), 224+(112/2), 280+(112/4), 308+(112/8), 322+(112/16), 329 
Question 9 of 15
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative Aptitude444, 440, 431, 420, 390, 354
Correct
Explanation:
444 – 2^2, 440 – 3^2, 431 – 4^2, 415 – 5^2, 390 – 6^2, 354Incorrect
Explanation:
444 – 2^2, 440 – 3^2, 431 – 4^2, 415 – 5^2, 390 – 6^2, 354 
Question 10 of 15
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative Aptitude24, 12, 18, 45, 157.25, 708.75
Correct
Explanation:
24*0.5, 12*1.5, 18*2.5, 45*3.5, 157.5*4.5, 708.75Incorrect
Explanation:
24*0.5, 12*1.5, 18*2.5, 45*3.5, 157.5*4.5, 708.75 
Question 11 of 15
11. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (11–15) Study the given line graph carefully and answer the questions that follow.
The graph given below shows the number of employees in two departments of company ABC from year 2010 to 2015.
In which year is the percentage increase in the number of employees over the previous year the highest for IT department?
Correct
Explanation:
In 2011, % increase is (26001800)/1800 * 100 = 44.4%
In 2012, 2013 the number is decreasing
In 2014, % increase is (20501950)/1950 * 100 = 5.12%
In 2015, % increase is (22002050)/2050 * 100 = 7.3%Incorrect
Explanation:
In 2011, % increase is (26001800)/1800 * 100 = 44.4%
In 2012, 2013 the number is decreasing
In 2014, % increase is (20501950)/1950 * 100 = 5.12%
In 2015, % increase is (22002050)/2050 * 100 = 7.3% 
Question 12 of 15
12. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (11–15) Study the given line graph carefully and answer the questions that follow.
The graph given below shows the number of employees in two departments of company ABC from year 2010 to 2015.
Number of employees in HR department is approximately what percentage of the total number of employees in both departments together in the year 2014?
Correct
Explanation:
In 2014, in HR = 1200
In HR + IT = 1200 + 2050 = 3250
So required % = (1200/3250)*100 = 36.9Incorrect
Explanation:
In 2014, in HR = 1200
In HR + IT = 1200 + 2050 = 3250
So required % = (1200/3250)*100 = 36.9 
Question 13 of 15
13. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (11–15) Study the given line graph carefully and answer the questions that follow.
The graph given below shows the number of employees in two departments of company ABC from year 2010 to 2015.
What is the average number of employees in IT Department over all years?
Correct
Explanation:
1800+2600+2400+1950+2050+2200 / 6 = 2166Incorrect
Explanation:
1800+2600+2400+1950+2050+2200 / 6 = 2166 
Question 14 of 15
14. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (11–15) Study the given line graph carefully and answer the questions that follow.
The graph given below shows the number of employees in two departments of company ABC from year 2010 to 2015.
Number of employees in HR department in 2012 is what percent less than that of IT department in the same year?
Correct
Explanation:
(24001900)/2400] * 100 = 20.8%Incorrect
Explanation:
(24001900)/2400] * 100 = 20.8% 
Question 15 of 15
15. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (11–15) Study the given line graph carefully and answer the questions that follow.
The graph given below shows the number of employees in two departments of company ABC from year 2010 to 2015.
What is the difference between the averages of number of employees in both departments for all the years?
Correct
Explanation:
Average in IT department = 1800+2600+2400+1950+2050+2200 / 6 = 2166
Average in HR department = 1400+2700+1900+2100+1200+1500 / 6 = 1800
Difference = 21661800 = 366Incorrect
Explanation:
Average in IT department = 1800+2600+2400+1950+2050+2200 / 6 = 2166
Average in HR department = 1400+2700+1900+2100+1200+1500 / 6 = 1800
Difference = 21661800 = 366
_____________________________________________________________________
Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try