Hello Aspirants
Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in IBPS RRB Clerk 2018!!!
Click Here to View Cumulus Course : IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam
IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam: Reasoning Test – 7 PM Every Day
IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam: Quants Test – 9 PM Every Day
Help: Share Our Cumulus Course for RRB Clerk 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups
________________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeIf the area of the Circular wall is 616 m2 and the cost of fencing around the Wall is Rs 2/m, then what is the total cost of fencing the wall?
Correct
Answer – 2. Rs. 176
Explanation:
πr^{2} = 616
r = √616 * 7/22 = 14
2πr = 2 * 22/7 * 14
Cost = 88 * 2 = 176Incorrect
Answer – 2. Rs. 176
Explanation:
πr^{2} = 616
r = √616 * 7/22 = 14
2πr = 2 * 22/7 * 14
Cost = 88 * 2 = 176 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA person sold 2 articles in 60000 each, on which he gained 20% profit and 20% loss. Find the difference of cost prices.
Correct
Answer – 1. 25000
Explanation:
CP of the article(20% Profit)= 60000 * 100/120 = 50000
CP of the article(20% loss)= 60000 * 100/80 = 75000
Difference = 75000 – 50000 = 25000Incorrect
Answer – 1. 25000
Explanation:
CP of the article(20% Profit)= 60000 * 100/120 = 50000
CP of the article(20% loss)= 60000 * 100/80 = 75000
Difference = 75000 – 50000 = 25000 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeIf 2 is added to the numerator and 3 is added to the denominator, then the ratio become 1/3. Also, the difference between the denominator and the numerator is 17. If the denominator is greater than the numerator then find the fraction.
Correct
Answer – 1. 7/24
Explanation:
X + 2 / Y + 3 = ⅓ —(1)
Y – X = 17 —(2)
From (1) and (2)
X = 7, Y =24Incorrect
Answer – 1. 7/24
Explanation:
X + 2 / Y + 3 = ⅓ —(1)
Y – X = 17 —(2)
From (1) and (2)
X = 7, Y =24 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe ratio of upstream speed and the speed of the boat in still water is 5:6. The speed of the boat is 30 km/h. Find the speed of the stream.
Correct
Answer – 5. 5 kmph
Explanation:
Upstream speed = 25 kmph
Boat in still water = 30 kmph
Downstream Speed = 30 * 2 – 25 = 35 kmph
Speed of stream = ½(3525) = 5 kmphIncorrect
Answer – 5. 5 kmph
Explanation:
Upstream speed = 25 kmph
Boat in still water = 30 kmph
Downstream Speed = 30 * 2 – 25 = 35 kmph
Speed of stream = ½(3525) = 5 kmph 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe difference between the present ages of Arun and Kiran is 9 years. After 7 years, Kiran’s age is twice of Arun’s age. What will be Kiran’s age after 4 years?
Correct
Answer – 1. 15
Explanation:
Let the present ages of Kiran and Arun be K & A
K – A = 9 years ………..(1)
After 7 years, K + 7 = 2(A + 7)
K + 7 = 2A + 14
K – 2A = 7 …………(2)
From (1) & (2),
=> A = 2 years
=> K = 9 + 2 = 11 years
Required, age of Kiran after 4 years = 11 + 4 = 15 years.Incorrect
Answer – 1. 15
Explanation:
Let the present ages of Kiran and Arun be K & A
K – A = 9 years ………..(1)
After 7 years, K + 7 = 2(A + 7)
K + 7 = 2A + 14
K – 2A = 7 …………(2)
From (1) & (2),
=> A = 2 years
=> K = 9 + 2 = 11 years
Required, age of Kiran after 4 years = 11 + 4 = 15 years. 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeTwo persons Kishore and Lalit enter into a business by investing their sum in the ratio of 7 : 9. After 7 months, Lalit leaves the business. After eleven month, if total profit is Rs. 2460, what is the profit share of Lalit (in Rs)?
Correct
Answer – 2. Rs. 1107
Incorrect
Answer – 2. Rs. 1107

Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeManoj spends 23% of an amount of money on LIC policy, 33% on accommodation, 19% on children’s education and 16% on recreation. He deposits the remaining amount of Rs. 504 in bank. How much amount does he spend on accommodation and LIC policy together?
Correct
Answer – 4. Rs. 3136
Explanation:
Let total amount = Rs. x
Total expenditure = (23 + 33 + 19 + 16)% of x = 91%of x
Remaining money = (100 – 91)% of x = 9% of x
But given in the question that,
9% of x = 504
9x/100 = 504
=> x = 50400/9
=> x = Rs. 5600
Required money spent on accommodation & LIC = 23 + 33 %
= 56% of 5600
= 56 x 5600/100 = 56 x 56 = Rs. 3136Incorrect
Answer – 4. Rs. 3136
Explanation:
Let total amount = Rs. x
Total expenditure = (23 + 33 + 19 + 16)% of x = 91%of x
Remaining money = (100 – 91)% of x = 9% of x
But given in the question that,
9% of x = 504
9x/100 = 504
=> x = 50400/9
=> x = Rs. 5600
Required money spent on accommodation & LIC = 23 + 33 %
= 56% of 5600
= 56 x 5600/100 = 56 x 56 = Rs. 3136 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeAjay works twice as fast as Bharat. If Bharat can complete a work in 18 days independently, the number of days in which Ajay and Bharat can together finish the work is:
Correct
Answer – 2. 6 days
Explanation:
Ratio of rates of working of Ajay and Bharat =2:1. So, ratio of times taken =1:2
Therefore, Ajay’s 1 day’s work=1/9
Bharat’s 1 day’s work=1/18
(Ajay+Bharat)’s 1 day’s work= 1/9 + 1/18 = 1/6
so, Ajay and Bharat together can finish the work in 6 daysIncorrect
Answer – 2. 6 days
Explanation:
Ratio of rates of working of Ajay and Bharat =2:1. So, ratio of times taken =1:2
Therefore, Ajay’s 1 day’s work=1/9
Bharat’s 1 day’s work=1/18
(Ajay+Bharat)’s 1 day’s work= 1/9 + 1/18 = 1/6
so, Ajay and Bharat together can finish the work in 6 days 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA, B, C, D, E and F are six consecutive odd numbers and their average is 52. What is the product of C and F?
Correct
Answer – 4. 2907
Explanation:
Let x, x+2, x+4, x+6, x+8 and x+10 are six consecutive odd numbers.
Given that their average is 52
Then, x + x+2 + x+4 + x+6 + x+8 + x+10 = 52×6
6x + 30 = 312
x = 47
So Product = 51 × 57 = 2907Incorrect
Answer – 4. 2907
Explanation:
Let x, x+2, x+4, x+6, x+8 and x+10 are six consecutive odd numbers.
Given that their average is 52
Then, x + x+2 + x+4 + x+6 + x+8 + x+10 = 52×6
6x + 30 = 312
x = 47
So Product = 51 × 57 = 2907 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA Car and a truck travels from same point to Q to P. Total time taken is 6 hours 30 minutes. Speed of the car is 80 kmph. Distance between P to Q is 200 km. Find the speed of truck.
Correct
Answer – 4. 50 kmph
Explanation:
Total time taken = 13/2 hours
Time taken by car = 200/80 = 5/2 hours
Time taken by truck = 4 hours
Speed of truck = 200/4 = 50 kmphIncorrect
Answer – 4. 50 kmph
Explanation:
Total time taken = 13/2 hours
Time taken by car = 200/80 = 5/2 hours
Time taken by truck = 4 hours
Speed of truck = 200/4 = 50 kmph
________________________
 Click view Questions button to view Explanation
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section.