Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 9

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the data and answer the following questions
For a School Annual day, Competitions or events were held for different events- Badminton, Chess, Painting, Running, Singing, Swimming and Tennis from Monday to Sunday not necessarily in the same order with the week starting on Monday. On each day a different number of players participated 4,5,8,12,13,16 and 25. Winners are for seven different events are Ramesh, Mahesh, Rakesh, Suresh, Ritesh, Rajesh and Ganesh.
Ramesh won Chess.Suresh & Ganesh doesn’t participate in Swimming. Ritesh won the competition on a day which least no of students participated. No of students participated on Saturday is square of no of players who participated on Friday. No of competitions held between Swimming and painting is three. Rakesh won the Running competition on Wednesday. No of students participated for singing is less than no of students participated for Chess.Total No of students participated on Friday and Sunday is equal to Monday. Swimming was held before Badminton. No of students participated in Singing is less than no of students participated in Chess. Odd no of students participated in the event in which Suresh won. No of events held after Suresh’s win is more than two. No of events held before and after badminton are same. No of students participated on Wednesday is square of no of students participated on Thursday. Rajesh won Painting. Swimming event is not held on Monday.Chess was held before Tennis. Ganesh didn’t play tennis.

  1. Who among the won the competition on Friday?
    A. Rakesh
    B. Ramesh
    C. Rajesh
    D. Ritesh
    E. None
    Answer – D. Riteshtab-sol-day-9

  2. Which of the following combination is true?
    A. Monday – Badminton – Suresh
    B. Tuesday – Chess – Ramesh
    C. Wednesday– Swimming– Rajesh
    D. Thursday– Badminton– Suresh
    E. None is correct
    Answer – D. Thursday– Badminton– Suresh

  3. Number of players participated on Monday is?
    A. 12
    B. 13
    C. 16
    D. 25
    E. None
    Answer – A. 12

  4. Who among the following won the Swimming event?
    A. Suresh
    B. Mahesh
    C. Ritesh
    D. Rajesh
    E. None
    Answer – B. Mahesh

  5. How many events were held before Painting?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. Five
    Answer – E. Five

Q(6-10) Study the data and answer the following questions
Twelve persons -P,Q,R,S,T,U,A,B,C,D,E & F are sitting Six in each row opposite to each other. They belong to different countries India, Iraq, Iran, Italy, China, USA, Syria, Kenya, Mexico, Sudan, Qatar & France. R and S sit opposite to each other. T faces south. R doesn’t sit adjacent to the person from Sudan. C sits to third to the left of China. Neither T Nor E sits at extreme ends. P and A face same direction. Persons from Syria and India don’t sit in the same row. Either person from Iran or China sits at the extreme end of a row. No
of persons sitting between Kenya and Iran is more than three. The Person from Kenya sits opposite to Person from Qatar. Persons from India and Iraq sits adjacent to each other and they face South. The Person from France face North and sits at the extreme end.The Person sitting opposite to China is third to the right of USA. D is from Mexico and sits second to the right of Qatar. B and U sit adjacent to each other. No of persons sitting between B and Qatar is three. Persons from Sudan sits fourth to the right of Person from France. Among the persons sitting at extreme ends only one person face North. The Person from Iran sits fourth to the left China. The Person from India is neither adjacent to Iran nor China. F sits third to the right of the Person sitting opposite to C. A is from Iraq. Q sits second to the right of the person from Syria. C and D face the same direction as Q.

  1. Which of the given country does ‘C’ belongs to
    A. India
    B. Italy
    C. Iraq
    D. Syria
    E. None
    Answer – B. Italyseat-soln-9

  2. Number of persons sitting between person from USA and Syria is
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None
    Answer – E. None

  3. Person from India is facing which direction?
    A. North
    B. South
    C. Either North or South
    D. Cannot be determined
    E. None
    Answer – B. South

  4. If ‘India’ is related to ‘U’, ‘Iraq’ is related to ‘D’ then Kenya is related to?
    A. R
    B. S
    C. T
    D. P
    E. U
    Answer – B. S

  5. Which of the following statements is true?
    A. No of persons sitting between P and A is one
    B. A is from India
    C. Person from Iraq faces North
    D. Person from India sits opposite to person from India
    E. None is true
    Answer – D. Person from India sits opposite to person from India