Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5). Answer the following questions based on inequalities

  1. A>F doesn’t satisfy in which of these expressions
    A. A>T≥S=R≥M>F
    B. F≤O≤Y=M<A
    C. A>Z>L≤H; F<L
    D. T<O≤A≤P; F≥I>P
    E. It satisfies in all expressions
    Explanation- D. T<O≤A≤P; F≥I>P
    Solution:
    A>F doesn’t satisfy in T<O≤A≤P; F≥I>P

  2. Which symbols should come in blanks to satisfy both B≥D and D≤A in the expression A_B_C_D_E?
    A. ≥,≥,≥,=
    B. =, ≥, ≥, ≥
    C. ≥, ≥, ≥, <
    D. ≥, =, ≥, =
    E. All are correct
    Explanation-E. All are correct
    Solution:
    All symbols satisfies the expression

  3. In which of the following expression ‘A=B’ and ‘C≥D’ are definitely true?
    A. C≥D≤Y=Z<G≤M
    B. N≥M≥K= D≤C≥A
    C. A≥X>C≥D=J≤B
    D. B≥C=O≥D=P≥A
    E. None
    Explanation-D. B≥C=O≥D=P≥A
    Solution:
    Only Expression B≥C=O≥D=P≥A is satisfying

  4. Which of the following definitely satisfies the expression P>Q≥ R; O≥S<R; S≥T≥M; M≤N>L?
    A. P>N
    B. P<O
    C. S>L
    D. R>N
    E. P>M
    Explanation-E. P>M
    Solution:
    Only P>M satisfies the expression.

  5. What should come in expression A>B_C=D≥E to make A>E always false?
    A. Cannot be determined
    B. >
    C. =
    D. ≥
    E. ≤
    Explanation-E. ≤
    Solution:
    ≤ will make A>E always false

Q (6-10). Study the following information carefully to answer the given questions.
Input: 13 Tie 25 Owl Apple 24 12 Eagle Pen 43 Kite 48 49 Ink 42 Book Mango 36 37 Ugly
Step 1: Book 12 Tie 25 Owl Apple 24 12 Eagle Pen 43 Kite 48 49 Ink 42 Mango 36 37 Ugly
Step 2: Book 12 Apple 13 Tie 25 Owl 24 Eagle Pen 43 Kite 48 49 Ink 42 Mango 36 37 Ugly
Step 3: Book 12 Apple 13 Kite 24 Tie 24 Owl Eagle Pen 43 48 49 Ink 42 Mango 36 37 Ugly
Step 4: Book 12 Apple 13 Kite 24 Eagle 25 Tie Owl Pen 43 48 49 Ink 42 Mango 36 37 Ugly
Step 5: Book 12 Apple 13 Kite 24 Eagle 25 Mango 36 Tie Owl Pen 43 48 49 Ink 42 36 Ugly
The above procedure continues upto last step. Based on the above arrangement

Input: 15 Van Ice 14 43 Orange 23 57 King Umbrella Ant 56 22 Eat Nest 39 Sound 38 Pencil 42

  1. Which of the following is the last step?
    A. Step 8
    B. Step 9
    C. Step 10
    D. Step 11
    E. Cannot be determined
    Answer – C. Step 10
    Solution:
    10 Steps
    In step 1: In in ascending order(Word beginning with Consonant, odd number – 1)
    Step 2: In ascending order (Word beginning with Vowel, even number + 1)
    Above process continues till the last step
    Input: 15 Van Ice 14 43 Orange 23 57 King Umbrella Ant 56 22 Eat Nest 39 Sound 38 Pencil 42
    Step 1: King 14 Van Ice 14 43 Orange 23 57 Umbrella Ant 56 22 Eat Nest 39 Sound 38 Pencil 42
    Step 2: King 14 Ant 15 Van Ice 43 Orange 23 57 Umbrella 56 22 Eat Nest 39 Sound 38 Pencil 42
    Step 3: King 14 Ant 15 Nest 22 Van Ice 43 Orange 57 Umbrella 56 22 Eat 39 Sound 38 Pencil 42
    Step 4: King 14 Ant 15 Nest 22 Eat 23 Van Ice 43 Orange 57 Umbrella 56 39 Sound 38 Pencil 42
    Step 5: King 14 Ant 15 Nest 22 Eat 23 Sound 38 Van Ice 43 Orange 57 Umbrella 56 38 Pencil 42
    Step 6: King 14 Ant 15 Nest 22 Eat 23 Sound 38 Ice 39 Van 43 Orange 57 Umbrella 56 Pencil 42
    Step 7: King 14 Ant 15 Nest 22 Eat 23 Sound 38 Ice 39 Pencil 42 Van Orange 57 Umbrella 56 42
    Step 8: King 14 Ant 15 Nest 22 Eat 23 Sound 38 Ice 39 Pencil 42 Orange 43 Van 57 Umbrella 56
    Step 9: King 14 Ant 15 Nest 22 Eat 23 Sound 38 Ice 39 Pencil 42 Orange 43 Van 56 Umbrella 56
    Step 10: King 14 Ant 15 Nest 22 Eat 23 Sound 38 Ice 39 Pencil 42 Orange 43 Van 56 Umbrella 57

  2. How many elements are there between ‘Ant’ and ‘Orange’ in Step 7?
    A. 11
    B. 12
    C. 13
    D. 14
    E. 15
    Answer – B. 12

  3. Which element is third to the left of the seventh element from the right end in step 5?
    A. Ice
    B. 43
    C. Orange
    D. Van
    E. None
    Answer – D. Van

  4. What is the difference between 6th element from the left end and 7th element from the right end in step 3?
    A. 0
    B. 7
    C. 9
    D. 11
    E. None
    Answer – A. 0

  5. In which step the words ‘Ice 39 Van 43’ occur together?
    A. Step 3
    B. Step 4
    C. Step 5
    D. Step 6
    E. None
    Answer – D. Step 6