IBPS Clerk Main: Quants Day 17

Hello Aspirants,

Welcome to Online Quant Section in AffairsCloud.com. We are starting IBPS Clerk course 2015 and we are creating sample questions in Quantitative Aptitude section, type of which will be asked in IBPS Clerk Main Exam.

Stratus – IBPS Clerk Course 2015 

Stratus - IBPS Clerk - Daily Test - Quants
[flipclock]

Directions (1-5): Find out the wrong number in the series.

  1. 57, 58, 120, 357, 1432
    A) 357
    B) 58
    C) 120
    D) 1432
    E) None of these
    Answer & Explanation
    C) 120
    Explanation:

    It should be 118
    Series moving as:
    *1 + 1, *2 + 2, *3 + 3, …
  2. 7, 13, 27, 53, 106, 213, 427
    A) 53
    B) 106
    C) 27
    D) 213
    E) None of these
    Answer & Explanation
    B) 106
    Explanation:

    Series moving as:
    *2 – 1, *2 + 1, *2 – 1, *2 + 1,…
  3. 6, 15, 35, 77, 160, 337
    A) 77
    B) 35
    C) 337
    D) 160
    E) None of these
    Answer & Explanation
    D) 160
    Explanation:
    Series moving as:
    *2 + 3, *2 + 5, *2 + 7, *2 + 9,…
  4. 264, 792, 3165, 15840, 95040
    A) 792
    B) 3165
    C) 15840
    D) 95040
    E) None of these
    Answer & Solution
    B) 3165
    Explanation:
    Series moving as:
    *2, *3, *4, *5, …
  5. 100, 221, 265, 315, 365, 424
    A) 424
    B) 265
    C) 315
    D) 365
    E) None of these
    Answer & Explanation
    C) 315
    Explanation:

    10^2, 10^2 + 11^2, 11^2 + 12^2, 12^2 + 13^2,….
  6. The perimeter of a rectangle is half the circumference of circle whose area is 3850 cm2. If the breadth of rectangle is 30 cm, find its area.
    A) 685 cm2
    B) 710 cm2
    C) 732 cm2
    D) 750 cm2
    E) None of these
    Answer & Explanation
    D) 750 cm2
    Explanation:

    Shortcut-
    ᴨr2 = 3850, so r = 35
    now perimeter of rect. = (1/2)*2ᴨr = 110
    so 2(l+30) = 110, so l = 25
    area = 25*30
  7. There are 2 mixtures of milk and water such that mixture P contains 30% water and mixture Q contains 20% water. Equal quantities of both mixtures are taken and put in a bottle. What is the ratio of milk to water in the bottle?
    A) 3 : 5
    B) 3 : 1
    C) 5 : 2
    D) 2 : 7
    E) 9 : 2
    Answer & Explanation
    B) 3 : 1
    Explanation:

    Let x litres taken from both, so milk : water in bottle
    70% of x + 80% of x : 30% of x + 20% of x
  8. The person has expenditure of Rs 6,000 in a month with his salary being Rs 10,000. The next month his salary increases by 10% and expenditure by 20%. What is the % change in the his savings?
    A) 6.2% increase
    B) 5.26% decrease
    C) 5.02% increase
    D) 5% decrease
    E) None of these
    Answer & Explanation
    D) 5% decrease
    Explanation:

    Savings = 10,000 – 6000 = 4000
    Income becomes = (110/100)*10,000 = 11,000
    Exp. becomes = (120/100)*6,000 = 7,200
    So savings now = 11000 – 7200 = 3800
    So % decrease in savings = (4000-3800)/4000 * 100 = 5%
  9. After getting two successive discounts, an article which was marked at Rs 750 was bought for Rs 540. The first discount was 20%. What is the second discount being given?
    A) 30%
    B) 17%
    C) 25%
    D) 10%
    E) None of these
    Answer & Explanation
    D) 10%
    Explanation:

    750*80/100*x/100 = 540
    x = 540*100*100/80*750
    x = 90 then % = 100-90 = 10%
  10. 30 men who can complete a work in 16 days started the work and after working for 6 days, 10 more men joined. In how many days the remaining work will be completed?
    A) 6
    B) 10 2/3
    C) 8
    D) 7 1/3
    E) 7 1/2
    Answer & Explanation
    E) 7 1/2
    Explanation:

    30 m in 16 days, so (30+10)=40 men in (30*16)/40 = 12 days
    So
    (1/16)*6 + (1/12)*x = 1
    Solve, x = 7.5 days