Hello Aspirants

Welcome to Online **Quants Test** in AffairsCloud.com. We are starting **Cumulus Course for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam** and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in IBPS Clerk 2018!!!

**Click Here to View Cumulus Course: IBPS Clerk 2018 Prelims**

**IBPS Clerk 2018 Prelims: Reasoning Test **– 7.00 PM Every Day

**IBPS Clerk 2018 Prelims: Quants Test **– 8.00 PM Every Day

**IBPS Clerk 2018 Prelims: English Test **– 9.00 PM Every Day

**Help:- **Share Our Cumulus Course for IBPS Clerk 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

**All the Best**

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Quantitative Aptitude 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions:(Q.1-5). Study the following information carefully and answer the questions given below:**

**What is the ratio of the total number of male aspirants learning French in Institute L and O together to the total number of female aspirants learning French in the same Institutes together?**CorrectAnswer –

**2) 31:38**

Explanation:

Required ratio = French (L + O) males / French (L + O) females

= [450 × (30/100) × (7/15)] + [400 × (18/100) × (5/12)] / [450 × (30/100) × (8/15)] + [400 × (18/100) × (7/12)]

= (63+30)/(72+42) = 93/114 = 31/38 = 31 : 38IncorrectAnswer –

**2) 31:38**

Explanation:

Required ratio = French (L + O) males / French (L + O) females

= [450 × (30/100) × (7/15)] + [400 × (18/100) × (5/12)] / [450 × (30/100) × (8/15)] + [400 × (18/100) × (7/12)]

= (63+30)/(72+42) = 93/114 = 31/38 = 31 : 38 - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions:(Q.1-5). Study the following information carefully and answer the questions given below:**

**In Institute M, out of the total number of aspirants (both male and female) learning French, 1/19 are below 15 years of age. If out of the total aspirants who are below 15 years of age, 50% are females, then what is the number of female aspirants learning French who are 15 years or above?**CorrectAnswer –

**5) 38**

Explanation:

Total number of aspirants who are learning French in Institute M 200 x (38/100) = 76

Number of male aspirants who are learning French = 76 x (9/19) = 36 19

Number of female aspirants who are learning French = 76 x (10/19) = 40

Both males and females below 15 years = 76 × (1/19) = 4

Number of females below 15 years = 4 × (50/100) = 2

Number of female aspirants learning French who are 15 years or above = 40 – 2 = 38IncorrectAnswer –

**5) 38**

Explanation:

Total number of aspirants who are learning French in Institute M 200 x (38/100) = 76

Number of male aspirants who are learning French = 76 x (9/19) = 36 19

Number of female aspirants who are learning French = 76 x (10/19) = 40

Both males and females below 15 years = 76 × (1/19) = 4

Number of females below 15 years = 4 × (50/100) = 2

Number of female aspirants learning French who are 15 years or above = 40 – 2 = 38 - Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions:(Q.1-5). Study the following information carefully and answer the questions given below:**

**What is the difference between the total number of male aspirants learning French in Institutes M and N together and the total number of female aspirants learning the same language in the same Institutes together?**CorrectAnswer –

**2) 74**

Explanation:

Total number of male aspirants learning French in Institute M and N together

= 200 × (38/100) × (9/19) + 500 × (24/100) × (5/24)

= 36 + 25 = 61

Total number of female aspirants learning French in Institute M and N together

= 200 × (38/100) × (10/19) + 500 × (24/100) × (19/24)

= 40 + 95 = 135

Required difference = 135 — 61 = 74IncorrectAnswer –

**2) 74**

Explanation:

Total number of male aspirants learning French in Institute M and N together

= 200 × (38/100) × (9/19) + 500 × (24/100) × (5/24)

= 36 + 25 = 61

Total number of female aspirants learning French in Institute M and N together

= 200 × (38/100) × (10/19) + 500 × (24/100) × (19/24)

= 40 + 95 = 135

Required difference = 135 — 61 = 74 - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions:(Q.1-5). Study the following information carefully and answer the questions given below:**

**What is the average number of aspirants learning Languages(other than French) in Institutes L, M and N?**CorrectAnswer –

**5) 273**

Explanation:

Average =[ 450 × (70/100) + 200 × (62/100) + (500 × 76) /100] / 3

= (315+124+380) / 3 = 819/3 = 273IncorrectAnswer –

**5) 273**

Explanation:

Average =[ 450 × (70/100) + 200 × (62/100) + (500 × 76) /100] / 3

= (315+124+380) / 3 = 819/3 = 273 - Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions:(Q.1-5). Study the following information carefully and answer the questions given below:**

**The number of aspirants(both male and female) who are learning French in Institute M and O together is approximately what percent less than the number of aspirants (both male and female) who are learning the same Language in Institutes L and N together?**CorrectAnswer –

**2) 42**

Explanation:

The number of aspirants (both male and female) who are learning French in Institute M and O together = 200 x (38/100) + 400 × (18/100) = 76 + 72 = 148

The number of aspirants (both males and females) who are learning French in Institute L and N together

= 450 × (30/100) + (500 × 24)/100 = 135 + 120 = 255

Difference = 255 -148 = 107

Required %=(107/255) × 100 = 42IncorrectAnswer –

**2) 42**

Explanation:

The number of aspirants (both male and female) who are learning French in Institute M and O together = 200 x (38/100) + 400 × (18/100) = 76 + 72 = 148

The number of aspirants (both males and females) who are learning French in Institute L and N together

= 450 × (30/100) + (500 × 24)/100 = 135 + 120 = 255

Difference = 255 -148 = 107

Required %=(107/255) × 100 = 42 - Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**18 29 42 53 ? 77**CorrectAnswer –

**3) 66**

Explanation

18 + 11 = 29

29 + 13 = 42

42 + 11 = 53

53 + 13 = 66

66 + 11 = 77IncorrectAnswer –

**3) 66**

Explanation

18 + 11 = 29

29 + 13 = 42

42 + 11 = 53

53 + 13 = 66

66 + 11 = 77 - Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**2211÷11 + 9 = X × √441**CorrectAnswer –

**4) 10**

Explanation:

201 + 9 = 21x

x = 10IncorrectAnswer –

**4) 10**

Explanation:

201 + 9 = 21x

x = 10 - Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**I. x² – 25x + 156 = 0**

II. y² – 32y + 252 = 0

CorrectAnswer –

**2) X < Y**

Explanation:

x² – 25x + 156 = 0

x = 12, 13

y² – 32y + 252 = 0

y = 14, 18IncorrectAnswer –

**2) X < Y**

Explanation:

x² – 25x + 156 = 0

x = 12, 13

y² – 32y + 252 = 0

y = 14, 18 - Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**The ratio of the present age of Rajesh to that of Amit is 3 : 11. Amit is 12 years younger than Ramesh. Ramesh’s age after 7 years will be 85 years.**

Quantity I: The present age of Rajesh’s father, who is 25 years older than Rajesh

Quantity II: Ramesh’s present ageCorrectAnswer –

**2. Quantity I < Quantity II**

Explanation:

11x = 85 – 7 – 12

x = 6

Present age of Rajesh = 18

Present age of Rajesh’s father = 18 + 25 = 43; Ramesh’s present age = 78IncorrectAnswer –

**2. Quantity I < Quantity II**

Explanation:

11x = 85 – 7 – 12

x = 6

Present age of Rajesh = 18

Present age of Rajesh’s father = 18 + 25 = 43; Ramesh’s present age = 78 - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**What is the present age of Ramya?**

I. The present age of Ramya is half of her father’s age

II. After 5 years, the ratio of ages of Ramya and her father is 6:11

III. Ramya is younger to her brother by five years.CorrectAnswer –

**1) I and II**

Explanation :

From Statement I and II,

Ramya’s age = x, Her father’s age = 2x

x+5/2x+5 = 6/11

x=25 yearsIncorrectAnswer –

**1) I and II**

Explanation :

From Statement I and II,

Ramya’s age = x, Her father’s age = 2x

x+5/2x+5 = 6/11

x=25 years

**Click view Questions button to view Explanation****Note:-**We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!- Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
- If you find any mistake, please tell us in the comment section.