Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS Clerk 2018 Main Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in IBPS Clerk 2018!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for IBPS Clerk 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions.Q(1 – 5) Study the graph given below carefully and answer the following questions.

Number of tourists(in hundreds) on six different days in two Theme parks A and B

What is the average of difference between total number of tourists in Theme parks A and B on Monday, Thursday and Saturday taken together?

Correct

Answer – 4) 300
Explanation:
Difference between total number of tourists in Theme parks A and B on Monday, Thursday and Saturday taken together = (600 + 600 + 400)-(200 + 500 + 300) = 600; Average = 300

Incorrect

Answer – 4) 300
Explanation:
Difference between total number of tourists in Theme parks A and B on Monday, Thursday and Saturday taken together = (600 + 600 + 400)-(200 + 500 + 300) = 600; Average = 300

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions.Q(1 – 5) Study the graph given below carefully and answer the following questions.

Number of tourists(in hundreds) on six different days in two Theme parks A and B

On Sunday, if the number of tourists increased in Theme park A by 15% and in Theme park B by 10% as compared to those on Monday, then the difference between number of tourists on Sunday in Theme park A and that in Theme park B is?

Directions.Q(1 – 5) Study the graph given below carefully and answer the following questions.

Number of tourists(in hundreds) on six different days in two Theme parks A and B

The number of tourists in Theme park A on Sunday is average of those on Monday and Tuesday, and it is also equal to 8/13 of the number of tourists on Sunday in Theme park B. What is the difference between the number of tourists on Sunday in Theme park A and Theme park B?

Correct

Answer – 2) 250
Explanation :
Number of tourists in Theme park A on Sunday = 200 + 600 / 2 = 400
400 = 8/13 * x; x = 650
Difference = 250

Incorrect

Answer – 2) 250
Explanation :
Number of tourists in Theme park A on Sunday = 200 + 600 / 2 = 400
400 = 8/13 * x; x = 650
Difference = 250

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions.Q(1 – 5) Study the graph given below carefully and answer the following questions.

Number of tourists(in hundreds) on six different days in two Theme parks A and B

The total number of tourists in Theme parks A and B taken together increased by 25% on Sunday as compared to that in Saturday. If the number of tourists in Theme park A on Sunday is 10% more than that in Saturday, find the difference between the number of tourists in Theme park B on Sunday and Friday.

Correct

Answer – 3) 45
Explanation :
Total number of tourists in Theme parks A and B taken together = 700 * 125/100 = 875
Number of tourists in Theme park A on Sunday = 300 * 110/100 = 330
Number of tourists in Theme park B on Sunday = 875 – 330 = 545
Difference = 545 – 500 = 45

Incorrect

Answer – 3) 45
Explanation :
Total number of tourists in Theme parks A and B taken together = 700 * 125/100 = 875
Number of tourists in Theme park A on Sunday = 300 * 110/100 = 330
Number of tourists in Theme park B on Sunday = 875 – 330 = 545
Difference = 545 – 500 = 45

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions.Q(1 – 5) Study the graph given below carefully and answer the following questions.

Number of tourists(in hundreds) on six different days in two Theme parks A and B

What is the ratio of total number of tourists in Theme park A on Monday to Saturday together to the total number of tourists in Theme park B on Monday to Saturday together?

Correct

Answer – 3. 13:18
Explanation :
2600:3600
=13:18

Incorrect

Answer – 3. 13:18
Explanation :
2600:3600
=13:18

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Two Vessels P and Q. Both contain 20% Lime. The quantity of Vessel P is 4 times than that of quantity of Vessel Q. Both Vessel mixtures are mixed and form new R and 15 litre of water is added. The final ratio of water to Lime is now 19 : 4. Find the initial quantity of Lime in Vessel Q.

Correct

Answer – 2) 4
Explanation:
4x + 15 / x = 19/4
x = 20
Total Lime = 20l
Lime in Vessel Q = 1/5 * 20 = 4l

Incorrect

Answer – 2) 4
Explanation:
4x + 15 / x = 19/4
x = 20
Total Lime = 20l
Lime in Vessel Q = 1/5 * 20 = 4l

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The ratio of job done by 30 girls to the job done by 25 boys, in the same time period is 5:6. If 9 girls and 10 boys can finish a job in 40/3 days. Then how many girls required to complete the job in 6 days?

Correct

Answer – 3) 12
Explanation:
Ratio of efficiency = 5*5/6 : 6
= 25 : 36
A man can finish the job in 25x days
A woman can finish the job in 36x days
9/36x + 10/25x = 13/40
Time taken by 1 girl = 72 days
72/6 = 12

Incorrect

Answer – 3) 12
Explanation:
Ratio of efficiency = 5*5/6 : 6
= 25 : 36
A man can finish the job in 25x days
A woman can finish the job in 36x days
9/36x + 10/25x = 13/40
Time taken by 1 girl = 72 days
72/6 = 12

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Priya’s downstream swimming rate is five times of her upstream swimming rate. If she covers 12 km upstream in 2.5 hours, what distance she will cover in 5 hours downstream?

Correct

Answer – 4) 120 km
Explanation:
Upstream speed = 12/2.5 = 4.8 km/hr
Downstream speed = 4.8 x 5 = 24 kmph
Distance she covers downstream in 5 hrs = 24 x 5 = 120 km.

Incorrect

Answer – 4) 120 km
Explanation:
Upstream speed = 12/2.5 = 4.8 km/hr
Downstream speed = 4.8 x 5 = 24 kmph
Distance she covers downstream in 5 hrs = 24 x 5 = 120 km.

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Vignesh rides on a bike to a place at speed of 22 kmph and comes back at a speed of 20 kmph. If the time taken by him in the second case is 36 minutes more than that of the first case, what is the total distance travelled by him (in km)?

Correct

Answer – 2. 264 km
Explanation:
Let the distance travelled by Vignesh in first case or second case = x km
x/20 = x/22 + 36 min
=> x/20 = x/22 + 3/5 hours
=> x = 132 km.
Hence, the total distance travelled by him = x + x = 132 + 132 = 264 km

Incorrect

Answer – 2. 264 km
Explanation:
Let the distance travelled by Vignesh in first case or second case = x km
x/20 = x/22 + 36 min
=> x/20 = x/22 + 3/5 hours
=> x = 132 km.
Hence, the total distance travelled by him = x + x = 132 + 132 = 264 km

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Find the wrong number series given below
18, 55, 167, 504, 1516, 4660