Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Superlatives of India – Set 3

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Superlatives) !!!

  1. Which of the following is the highest lake in India  ?
    1.Chilka lake
    2.Devatal lake
    3.Wular lake
    4.Dal lake
    5.None of these
    Answer – 2.Devatal lake
    Explanation :
    The highest lake in India is Devatal located at a height of 17745ft in Garhwal Himalayas

  2. The Largest Museum India Museum is located in …………………………
    1.Hyderabad
    2.Mumbai
    3.Kolkata
    4.New Delhi
    5.None of these
    Answer – 3.Kolkata
    Explanation :
    Indian Museum in Kolkata is the largest museum in India. It is the ninth oldest regular museum of the world and oldest institution of its kind in Asia Pacific region. Indian Museum is a multipurpose and multi disciplinary institution of national importance. The museum was established at the Asiatic Society, the earliest learned body in the country on 2nd February 1814. Dr. Nathaniel Wallich, a Danish botanist, was the founder curator of the museum.

  3. India’s Largest Canal ………………………….  is located in Rajasthan
    1.Indira Gandhi Canal
    2.Sarda Canal
    3.KalakumskyCanal
    4.Rajiv Gandhi Canal
    5.None of these
    Answer – 1.Indira Gandhi Canal
    Explanation :
    The Indira Gandhi Canal is one of the largest canal projects in India. It starts from the Harike Barrage at Firozpur, a few kilometers below the confluence of the Satluj and Beas rivers in the Indian state of Punjab and terminates in irrigation facilities in the Thar Desert in the north west of Rajasthan state.

  4. Which of the following is the highest peak in India ?
    1.Rimo
    2.Kamet
    3.Nanda Devi
    4.Kancgchenjunga
    5.None of these
    Answer – 4.Kancgchenjunga
    Explanation :
    Kangchenjunga is the highest mountain peak.K2 lies in Pakistan near the Pakistan-China border. The Kanchenjunga lies partly in Sikkim and partly in Nepal.

  5. Mahatma Gandhi Setu is the longest river bridge in India.It was located in …………….
    1.Patna
    2.Mumbai
    3.Kochin
    4.New Delhi
    5.None of these
    Answer – 1.Patna
    Explanation :
    Mahatma Gandhi Setu is a bridge over the river Ganges connecting Patna in the south to Hajipur in the north of Bihar. Its length is 5.8km and it is one of the longest river bridges in India

  6. ……………………………. is the Largest Zoo in India
    1.Nehru Zoological Park
    2.Delhi National Zoological Park
    3.Alipur Zoological Garden
    4.Indira Gandhi Zoological Park
    5.None of these
    Answer – 3.Alipur Zoological Garden
    Explanation :
    The Alipore Zoological Garden is India’s oldest formally stated zoological and a big tourist attraction in Kolkata, West Bengal. It has been open as a zoo since 1876, and covers 18.81 ha (46.5 acres).

  7. Which of the following state has the lowest population ?
    1.Uttarakhand
    2.Maharashtra
    3.Sikkim
    4.Kerala
    5.None of these
    Answer – 3.Sikkim
    Explanation :
    Sikkim – 48.90% of the country’s population lives in five States, namely, Uttar Pradesh, Maharashtra,Bihar, West Bengal and Andhra Pradesh. Ten most populated states of India contributes 76.56% of India’s population.

  8. …………………..  is the largest state in terms of Area
    1.Rajasthan
    2.Haryana
    3.Maharashtra
    4.Odisha
    5.New Delhi
    Answer – 1.Rajasthan
    Explanation :
    Rajasthan -342,240km
    Rajasthan is India’s largest state by area(342,239 square kilometres (132,139 sq mi) or 10.4% of India’s total area). It is located on the western side of the country, where it comprises most of the wide and inhospitable Thar Desert (also known as the “Rajasthan Desert” and “Great Indian Desert”) and shares a border with the Pakistani provinces of Punjab to the northwest and Sindh to the west, along the Sutlej-Indus river valley.

  9. ……………………………… is the longest road in India
    1.Munnar Road
    2.Neral-Matheran Road
    3.Grand Trunk Road
    4.Road at Khardungla
    5.None of these
    Answer – 3.Grand Trunk Road
    Explanation :
    The Grand Trunk Road is one of Asia’s oldest and longest major roads. For more than two millennia, it has linked the eastern and western regions of the Indian subcontinent, connecting South Asia with Central Asia. It runs from Chittagong, Bangladesh west to Howrah, West Bengal in India, running across Northern India into Lahore in Pakistan, further up to Kabul in Afghanistan.It was built by Sher Shah Suri

  10. Which of the following is the tallest statue in India ?
    1.Statue of Mahatma Gandhi
    2.Statue of Gomateshwar
    3.Lord Basava Statue
    4.Hanuman Statue
    5.None of these
    Answer – 2.Statue of Gomateshwar
    Explanation :
    The proposed height of India’s tallest Hanuman statue is 176 feet and is expected to be completed by the year 2015. Most statues of Hindu gods like Hanuman and Shiva, and a few Buddhist statues in India are as high as 100 feet