Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian History – Set 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian History) !!!

  1. The capital of the Early Pandyan kingdom was …………………
    1.Urauyur
    2.Madurai
    3.Vanji
    4.Karur
    5.None of these
    Answer – 2.Madurai
    Explanation :
    The capital of the Early Pandyan kingdom was initially Korkai, around 600 BCE, and was later moved to Koodal (now Madurai) during the reign of Nedunjeliyan

  2. The Emblem of Chera Kingdom was ………………….
    1.Bow
    2.Carp
    3.Tiger
    4.Lion
    5.None of these
    Answer – 1.Bow
    Explanation :
    The Emblem of Chera Kingdom was bow

  3. The kingdom of Pandyan was first mentioned by who ?
    1.Vyasa
    2.Homer
    3.Megathenes
    4.Aryabhata
    5.None of these
    Answer – 3.Megathenes
    Explanation :
    Megasthenes was a Greek ethnographer and explorer in the Hellenistic period, author of the work Indika. He was born in Asia Minor and became an ambassador of Seleucus I of the Seleucid dynasty possibly to Chandragupta Maurya in Pataliputra, India

  4. The dancing figure of Shiva called Nataraja was made during ………………….. period
    1.Pallava
    2.Pandya
    3.Chera
    4.Chola
    5.None of these
    Answer – 4.Chola
    Explanation :
    Shiva as Nataraja was made during the Chola Dynasty, which is known as one of … There are many other brass figures depicting Shiva as Lord of the Dance.

  5. The first battle of Tarain was held in …………………..
    1.1191
    2.1196
    3.1193
    4.1195
    5.None of these
    Answer – 1.1191
    Explanation :
    The Battles of Tarain, also known as the Battles of Taraori, were fought in 1191 and 1192 near the town of Tarain, near Thanesar in present-day Haryana.

  6. The second battle of Tarain was held between ……………………… and ……………………..
    1.Muhammad Ghori and Siddharaja
    2.Prithviraj and Bhoja Parmar
    3.Muhammad Ghori and Suryavarman
    4.Prithviraj and Muhammad Ghori
    5.None of these
    Answer – 4.Prithviraj and Muhammad Ghori
    Explanation :
    The second battle of Tarain was held between Prithviraj and Muhammad Ghori

  7. Who was also known as World Burner ?
    1.Mahmud Ghazni
    2.Muhammad Ghori
    3.Qutubuddin Aibak
    4.Aram Shah
    5.None of these
    Answer – 2.Muhammad Ghori
    Explanation :
    Muhammad Ghori burned the city of Ghazna and put the city into fire for seven days and seven nights. It earned him the title of Jahānsuz, meaning “the world burner”

  8. Who was the first sultan king to have permanent army ?
    1.Jalaluddin Khalji
    2.Rukunuddin Firoz
    3.Iltutmish
    4.Alauddin Khalji
    5.None of these
    Answer – 4.Alauddin Khalji
    Explanation :
    Alauddin Khalji was the first sultan to have permanent army-paid soldiers in cash, imported horses.

  9. Raziya Sultana was the first and last women ruler of Medieval India.She was the ruler of ……………………
    1.Delhi
    2.Mysore
    3.Hyderabad
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Delhi
    Explanation :
    Razia was the first and last female ruler of Delhi Sultanate.she was trained to lead armies and administer kingdoms if necessary. Raziya succeeded her father Shams-ud-din Iltutmish to the Sultanate of Delhi in 1236.

  10. Who among the following construct the Qutub Minar ?
    1.Raziya Sultan
    2.Alauddin Khalji
    3.Qutubuddin Aibak
    4.Aram shah
    5.None of these
    Answer – 3.Qutubuddin Aibak
    Explanation :
    Qutub Minar, at 120 meters, is the tallest brick minarety in the world, and the second tallest minar in India after Fateh Burj at Mohali. In 1200 CE, Qutub-ud-Din Aibak, the founder of the Delhi Sultanate started construction of the Qutub Minar.